Intervju: Tihi heroj Jugoslavije, Slobodan Komljenović...

O timu iz '98, Mijatu, prečki, Jugoviću, današnjoj Srbiji. . .  I dokle je mogla tadašnja generacija da se prečka nije isprečila?

Fudbal 31.05.2018 | 23:45
Intervju: Tihi heroj Jugoslavije, Slobodan Komljenović...
Bila je to poslednja velika generacija jugoslovenskog fudbala. Momci koji su imali ime i prezime u svetskom fudbalu. Igrači koji su pravili razliku u najvećim evropskim klubovima, majstori kakve posle njih nismo imali...

Bila je to Jugoslavija na Mundijalu u Francuskoj 1998. Tim sastavljen od strašnih individualaca koji su dostigli zenit karijera ili im je on polako prolazio. Tim koji je znao da samo tada i nikad više posle neće imati šansu da napravi neki veliki uspeh na svetskom prvenstvu. Mijatović, Savićević, Stojković,Mihajlović, Jugović, Jokanović... I među njima jedan „gastarbajter“. Momak koji je tu bio najmanja zvezda u javnosti, ali na terenu „Nemac“ koji nikada nije razočarao. I čak je postao heroj iz senke.

Slobodan Komljenović je na mala vrata ušao u reprezentaciju Jugoslavije, ali je u njoj ostavio neizbrisiv trag. U to vreme jedan od najboljih defanzivaca Bundeslige (1999. u idelanom timu) je u konkurencijiMijatovića, Savićevića, Stojkovića i ostalih zvezda postao najbolji strelac Jugoslavije na Mundijalu sa dva gola.  

„To je vrhunac moje karijere. Kada se sada setim, osećam samo zadovoljstvo“, kaže Komljenović u intervjuu za Goal.com.

Strelac golova protiv Amerikanaca i Holanđana se priseća atmsofere uoči prvenstva.

„Ljudi u Jugoslaviji su očekivali da postanemo prvaci sveta“, rekao je Komljenović uz smeh, a onda u ozbiljnom tonu dodao:

„Ali zapravo, mogli smo sa onakvim timom da doguramo do polufinala. Imali smo neverovatnu ekipu! Ako pogledate imena naših igrača tada, naše izdanje u Francuskoj je bilo loše“.

Jugoslavija je eliminisana u osmini finala od Holandije golom Davidsa u finišu meča.

„Odigrali smo baš loše prvo poluvreme i imali smo sreće što smo gubili samo sa 0:1“.  

Komljenović je u tom meču čuvao Marka Overmarsa koji je bio jako raspoložen za igru.

„Nikad nisam igrao protiv bržeg igrača. Bio je neverovatan...“

Eliminacija od Holandije se ipak pamti po promašenom penalu Peđe Mijatovića.

„Da je taj penal ušao, verovatno bismo prošli dalje“.

Mijatović je u tom trenutku bio najbolji jugoslovenski igrač, šest meseci ranije je završio kao drugi u izboru za Zlatnu loptu, iza Ronalda.

„Ono što ga je zaista odvajalo od drugih igrača tada je bila neverovatna startna brzina  tako da je uvek imao metar ili dva prostora koji mu je bio potreban. A imao je i neverovatno haldnokrvnu završnicu pred golom. Nažalost, ne i sa tim penalom...“

Ipak, saigrač koji je najviše impresionirao Komljenovića nije Mijatović, već...

„Jugović! Uvek sam ga do tada gledao kao tip igrača koji je borac, koji dosta trči u defanzivcnim zadacima i dosta radi na terenu. Ali kada sam ga svakodnevno viđao na treninzima, otkrio sam da taj momak ima čudesnu tehniku. To je bilo zadivljujuće šta je sve mogao da uradi s loptom. Uvek je sve na terenu video bolje od drugih. Znao je uvek gde će lopta da ode i gde treba da je pošalje. Jednostavno, senzacionalan igrač“.

Komljenović kaže da nema mesta poređenju tadašnje i sadašnje naše reprezentacije.

„Tadašnja generacija je imala mnogo jača imena nego današnja i igrače koji su učestvovali u osvajanjima najvećih trofeja. Jugović je osvajao titule gde god je igrao, Mijatović je sa Realom tog leta postao prvak Evrope. Kičma tima je bila mnogo jača nego u današnjem. Imamo jaku defanzivu i dobrog golmana. Ali fali nam napadač. Zato se nadam da će Krstajić povesti Luku Jovića iz Ajntrahta koji je u ovom trenutku naš najbolji napadač“.

Koji rezultat prognozira  Komljenović Srbiji na Mundijalu u Rusiji?

„Možda do osmine finala. Biće teško...“

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar