Вучић: Приоритет интереси Србије

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да није реално да се Европа бави Србијом и Западним Балканом на дневном нивоу, јер има превише својих спољних и унутрашњих проблема и да зато ми и државе Западног Балкана, треба да се бавимо сами собом и да стварамо услове за напредак, и уопште, и на путу ка ЕУ.

Србија 29.05.2018 | 14:02
Вучић: Приоритет интереси Србије
"Моја идеја данас, која је поздрављана од многих, је да почнемо да радимо за себе. На Балкану је, за разлику од осталих био другачији приступ - углавном су сви гледали како кога да саплету, а моја жеља и мој приступ је да помажемо једни другима и да сами размишљамо о својој будућности", рекао је Вучић, говорећи о позицији Србије у односу на евроинтеграције.

Наиме, дебата на панелу Европског савјета за међународне односе, на којем је и он учествовао, кретала се између песимизма албанског премијера Едија Раме и македонске министарке одбране Радмиле Шекеринске и оптимизма њемачког дрзавног секретара Мићаела Рота.

Србија, сматра Вучић, треба да се бави собом и својим интересима.

Увјерен је и даље да земље региона прије чланства у ЕУ треба да направе јединствено тржиште Западног Балкана.

"Такође, да направимо јединствен систем субвенција за оне који долазе да улажу у наш простор, да пробамо да поједноставимо нашу трговину, проток и робе, људи и капитала...Када то направимо, ми ћемо бити бољи. Тада ће нас моного више желети у ЕУ, наше привреде ће бити снажније, наши људи ће бити богатији", нагласио је Вучић.

Он је изразио наду да ће поједнине земље Западног Балкана изаћи из фазе фрустрираност и разумјети, како је навео, „да смо ми ти који ћемо да мијењамо нашу будућност“.

"То не зависи само од оних који нас посматрају са стране, било да су из Брисела или неког другог центра. Много тога зависи од нас и много тога можемо да променимо - да људи осећају бољитак и виде напредак и да разумеју да наше реформе њима доносе бољи живот", нагласио је предсједник.

Истовремено је указао да Европа има много својих проблема који се бави, али да је важно што су и њемачка канцеларка Ангела Меркел и предсједник Француске Емануел Макрон рекли да Западни Балкан не смије да буде остављен по страни.

"То је довољно", рекао је Вучић, указујући да неће сва њихова пажња бити усмјерена на Србију и регион.

"Они данас имају Италију као велики проблем, имају Бреxит, имају односе са Трампом и Америком као недовољно јасно дефинисане, имају проблеме у односима са Русијом и Турском, имају своје економске муке у односима са Кином и многе друге унутрашње проблеме", напоменуо је предсједник Србије.

Србија је иначе на добром путу, када су у питању евроинтеграције, навео је и нагласио да они немају разлог за фрустрираност, као неке друге државе региона.

"Наше је да наставимо да радимо по бројним питањима владавине права, али и да унапређујемо спрску економију која је добро радила у првом кварталу, у 2. кварталу такође веома добро, ближи се крај маја.. Бићемо у суфициту упркос нешто већим трошковима, што није очекивано. То је 3. годину за редом што нисмо имали од ИИ светског рата", навео је Вучицћ.

Он је нагласио да је раст БДП је био већи него у претходним година и да је Србија на 3. или 4. мјесту по расту првом кварталу.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Неозбиљна пародија

29.05.2018 12:23

Прво одради ретајкунизацију Србије, дуплира јавни дуг, препусти Косово, странцима да све повољности док локалним стеже услове пословања, неријешена убиства, све и један пројекат касни и лоше се ради...о чему причамо? Нека слави судство и полицију, који га штите...и његову нову “елиту”.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Бањалуцанин

29.05.2018 13:34

Јединствено трзисте Западног Балкана заборави,ту нема дрзаве на Балкану која је заинтересована.Јединствено трзисте одговара само Србији гдје би се она највисе развијала на рацун остали дрзава.

ОДГОВОРИТЕ