Ови знаци откривају да вам смета глутен

Иако се осетљивост на глутен сматра помодним трендом, поједини људи заиста пате од тог синдрома, а лекари наводе који су основни симптоми.

Здравље 29.05.2018 | 12:29
Ови знаци откривају да вам смета глутен
Осим сметњи са варењем, постоји читав низ атипичних симптома на које, ако их имате, треба да укажете свом лекару: 

1. Промене расположења 

Осим што утиче на варење, глутен утиче и на психу. Повезује се са променама расположења, анксиозношћу, депресијом и хиперактивношћу, а стручњаци тврде да ће симптоме ублажити једноставно избацивање хране с глутеном. 

2. Сталан умор 

Као последица интолеранције на глутен јавља се хронични умор, па и пад енергије, нарочито након јела. 

3. Главобоље и вртоглавица 

Могуће су и мигрене, што доказују снимци мозга оболелих од целијакије. На њима се види упала у нервном систему која највероватније узрокује неподношљиве главобоље. Та упала изазива вртоглавицу, укоченост и трнце у телу.

НИШТА НА СВОЈУ РУКУ

Људи који болују од целијакије морају у потпуности да искључе глутен из исхране, али безглутенска дијета не прија здравим људима, па лекари упозоравају да пре преласка на њу обавезно треба спровести тестирање које ће потврдити дијагнозу, пишеЕxпресс.
 

4. Хормонске промене 

Упале које узрокује интолеранција на глутен оптерећују надбубрежне жлезде и ремете рад ендокриног система. Управо због тога мења се ниво хормона у телу што може да изазове неплодност и неправилан менструални циклус. 

5. Свраб и осип 

Када се тело бори са глутеном који не може да свари, то може да проузрокује појаву осипа и свраба по целом телу, а најчешће по леђима и горњем делу руку. Та упала резултат је стварања антитела од стране имунолошког система, а промене на кожи могу да подсећају на псоријазу.

Б 92
фото:интернет

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар