Како нам сан може продужити живот

Дуже спавање викендима може ублажити здравствене проблеме који произлазе из недовољне количине сна радним даном, па чак и смањити ризик преране смрти, кажу научници.

Здравље 29.05.2018 | 12:14
Како нам сан може продужити живот
Студија спроведена на више од 38 хиљада одраслих указала је на виши ниво морталитета међу млађим и средовечним мушкарцима који ноћу спавају мање од пет сати, али је та разлика нестала код оних који су викендима успели да надокнаде пропуштено.

Много је студија спроведено о односу мањка сна и здравља, али различита дужина трајања сна радним даном и викендима често се притом не узима у обзир. И зато се група шведских научника са Универзитета у Стокхолму фокусирала управо на тај однос.

Учесници истраживања достављали су податке о количини сна, а научници су их пратили 13 година. Установљено је да су особе млађе од 65 година које су спавале мање од пет сати свакога дана (укључујући и викенде) имале 65 одсто већи ниво морталитета од референтне групе која је спавала шест или седам сати.

Међутим, "стопа морталитета код особа које су кратко спавале радним даном, али викендима умерено или дуже, није се разликовала од референтне групе", написали су научници у часопису Јоурнал оф Слееп Ресеарцх.

Занимљиво је да су они који су спавали дуже од девет сати дневно исто имали већи морталитет од референтне групе. Научници мисле да је њихов дуг боравак у кревету вероватно био повезан с неким тињајућим здравственим проблемом у позадини.

С обзиром на то да студија, иако на великом узорку, није била потпуно репрезентативна, на пример, имала је мање пушача него што их је у општој популацији, потребна су додатна истраживања како би се потпуно схватило како то сан викендом неутрализише дефицит из радне недеље.

Мајкл Гранднер са Универзитета у Аризони није био укључен у ову студију и помало је скептичан. У разговору за Wасхингтон Пост упозорио је да се људи ипак не ослањају превише на то да ће у два дана исправити пропуштено у пет, пише Индеx.хр.

Након три хамбургера свакако је здравије појести салату него четврти хамбургер, али она неће исправити негативне ефекте претходно поједеног, рекао је.

Б 92
фото:интерент

Коментари / 0

Оставите коментар