Партизан прославио 20. рођендан ''Телеоптика''!

Пригодном свечаношћу је обележено 20 година од оснивања Спортског центра Партизан Телеоптик.  Партизан шири другу кућу - ускоро интернат! ФК Партизан обележио 20 година Спортског центра "Телеоптик". Био је Зечевић, не и Бјековић. Најављен почетак изградње интерната који ће значајно смањити трошкове боравка деце у црно-белој школи. Отварање чувене собе 311.

Фудбал 29.05.2018 | 21:15
Партизан прославио 20. рођендан ''Телеоптика''!
Међу многибројним гостима, међу којима је био и некадашњи председник клуба и Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић, присутнима се обратио Жарко Зечевић, генерални секретар црно-белих у време отварања центра.

"Желим да нагласим заслугу Телеоптика што овај центар постоји и служи за пример. Сви би требало да буду поносни и задовољни што овако нешто егзистира у Србији, а не заборавимо и центар у Старој Пазови, за чије отварање највеће заслуге иду Томиславу Караџићу", рекао је Зечевић. 

Председник Спортског друштва и ФК Партизан Милорад Вучелић честитао је црно-белима освајање Купа Србије и похвалио бригу запислених за центар. 

"Драги Партизановци, захваљујем се свима који су га на овим нивоу одржали, а то је захваљујући бризи свих запослени. Честитам свим Партизановцима освајање купа, ми смо се ослонили на претходнике, желим вам пријатно вече", изјавио је Вучелић.

Жарко Зечевић, Иван Ћурковић. Недостајао је само Ненад Бјековић из тог чувеног тројца који је кормиларио Фудбалским клубом Партизан неколико деценија. Бјековић је одавно "на супротној страни" и, очекивано, није га било у понедељак увече у Спортском центру "Партизан-Телеоптик", где је обележен 20. рођендан тог спортског комплекса, који је у оно време био чудо.

"Ово је комплекс за 23. век", рекао је 1998. године тадашњи високи функционер УЕФА Ленарт Јохансон, на чије је речи подсетио Жарко Зечевић, дугогодишњи генерални секретар ФК Партизан, који је највише "гурао" да се направи тако нешто.

Или како је то рекао почасни председник Партизана Иван Ћурковић: "Зечевић је бико кључни човек за изградњу овог објекта", додајући да је направљен у "време компликованих друштвених прилика".

Та визија коју су имали тадашњи челници Партизана показала се као пун погодак. "Земунело", како је популарно назван пре много година, по угледу на спортски центар Милана - "Миланело", био је дом многим играчима и генарацијама Партизана, а и данас кроз њега пролази око 600 фудбалера (свих категорија Партизана и Телеоптика).

"Тада су нам стручњаци препоручивали и говорили нам да бисмо требало да имамо центар за боравак и тренинг играча, да не плаћамо скупи смештај за њих, да имамо где да их сместимо у карантин пред утакмице... Гледали смо неколико локација и на крају смо изабрали овај, захваљујући покојном господину Јокићу, тадашњем председнику Телеоптика, који је био велики партизановац", присетио се Зечевић.

Ова идеја родила се још док је тренер Партизана био легендарни Ивица Осим, а од идеје до реализације протекло је пет година.

"Сећам се да смо тада освојени Куп Југославије славили баш овде, када су још овде биле бараке, није било овако модерног здања. Када је изграђен био је један од пет најмодернијих таквих центара у Европи", рекао је Зечевић.

Додао је да жали због једне ствари.

"Криво ми је што нисмо започели изградњу интерната, јер бисмо тада окупљали све младе играче, сву ту децу из региона и гарантујем да би Партизанова школа, која је и овако изузетно цењена у Европи, била још боља, а Партизан би сам себе могао да издржава", рекао је Зечевић.

Зечевићева жеља би требало да буде испуњена до краја ове године, најављује за МОНДО пословни директор црно-белих Милош Вазура.

ИНТЕРНАТ

Заправо, о том интернату, Вазура је причао више пута претходних година, стално најављујући почетак његове изградње. Увек је недостајао "један, два папира"... Сада је, изгледа, прикупљена сва документација и надају се и он и директор СЦ Телеоптик Владимир Ракочевић да је ово ТА година.

Интернат ће бити изграђен на око 2.700 квадратних метара, требало би да буде на четири спрата, са 32 собе, свлачионицом, рестораном, а планиран је и школски програм, како би се млади фудбалери образовали и едуковали, а њихови родитељи били још мирнији и задовољнији.

"Видели сте пројекат, до краја године надамо се да ћемо почети изградњу интеранта. Пре месец дана смо добили легализацију свега овога, али смо сада враћени на почетак процеса. Поново смо предали сву документацију и у наредна два до три месеца, очекујем да коначно добијемо све дозволе и да до краја године почнемо изградњу интерната", рекао је Вазура за МОНДО.

У Спортском центру дневно борави око 440 деце и није га лако одржавати. Они који су учествовали у изградни овог комоплекса, похвалили су наследнике на напорима да га одржавају и не дозволе да пропадне. 

Колико је новца потребно да Спортски центар функционише и буде одржаван?

"Велика сума! Једна од већих ставки у буџету Партизана. Слични су расходи као за одржавање стадиона Партизана, па онда можете да мислите колико је. Али, сваки динар који овде уложимо врати се десетоструко. Ево, продали смо Николу Миленковића и Душана Влаховића, изданке наше школе, за седам милиона евра. Овај центар је наше благо и морамо да га одржавамо, дорађујемо, изграђујемо", рекао је Вазура.

Упитан колико ће коштати изградња интерната, Вазура није могао прецизно да одговори.

"Прикупићемо више понуда. Свакако да ћемо позвати људе који воле Партизан, а који су произвођачи свих тих материјала за изградњу, да нам то дају у виду спонзорства... неће бити јефтино, сигурно. У овом тренутку немамо формиран буџет прецизно. У сваком случају, моје је да обезбедимо средства и верујем да хоћемо", рекао је Вазура.

ПРОЈЕКАТ

Зграда Интерната требало би да се налази са супротне стране главног терена у Спортском центру "Телеоптик" у Земуну. Објекат је предвиђен за смештај и обуку 64 полазника Академије. Капацитет интерната је 32 двокреветне собе тј. 64 кревета, али и две двокреветне собе за посете родитеља.

У сутерену су предвиђене 4 свлачионице, са економатима, канцеларијама протокола, тоалета, као и техничке просторије неопходне за функционисање објекта.

У приземљу су превиђени следећи садржаји: два дневна боравка, учионица са кабинетом, библиотека, трпезарија са кухињом, две канцеларије као и две собе за посете родитеља, уз неопходне просторе (тоалете, гардеробе за запослене итд.).

На првом спрату и поткровљу су по 16 двокреветних смештајних јединица. При пројектовању се водило рачуна и о томе да ће та деца ту да живе, па су им предвиђени и адекватни услови (од радних столова до чајне кухиње).

У плану је и изградња бетонских терена на главном терену (на њему игра први тим Телеоптика), као и да се хангар који се налази унутар центра претвори у затворени терен за фудбал...

"ЗЕМУНЕЛО" И ЧУВЕНА СОБА 311

Седам "правих" терена и два терена вештачком травом, у њему тренира око 600 фудбалера свих узраста, од петлића, до првог тима Партизана, има 19 апартмана, ресторан... А ту је и чувена соба 311, коју годинама користи легендарни Саша Илић, а из Партизана најављују да ће је ускоро отворити за посетиоце.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар