Partizan proslavio 20. rođendan ''Teleoptika''!

Prigodnom svečanošću je obeleženo 20 godina od osnivanja Sportskog centra Partizan Teleoptik.  Partizan širi drugu kuću - uskoro internat! FK Partizan obeležio 20 godina Sportskog centra "Teleoptik". Bio je Zečević, ne i Bjeković. Najavljen početak izgradnje internata koji će značajno smanjiti troškove boravka dece u crno-beloj školi. Otvaranje čuvene sobe 311.

Fudbal 29.05.2018 | 21:15
Partizan proslavio 20. rođendan ''Teleoptika''!
Među mnogibrojnim gostima, među kojima je bio i nekadašnji predsednik kluba i Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić, prisutnima se obratio Žarko Zečević, generalni sekretar crno-belih u vreme otvaranja centra.

"Želim da naglasim zaslugu Teleoptika što ovaj centar postoji i služi za primer. Svi bi trebalo da budu ponosni i zadovoljni što ovako nešto egzistira u Srbiji, a ne zaboravimo i centar u Staroj Pazovi, za čije otvaranje najveće zasluge idu Tomislavu Karadžiću", rekao je Zečević. 

Predsednik Sportskog društva i FK Partizan Milorad Vučelić čestitao je crno-belima osvajanje Kupa Srbije i pohvalio brigu zapislenih za centar. 

"Dragi Partizanovci, zahvaljujem se svima koji su ga na ovim nivou održali, a to je zahvaljujući brizi svih zaposleni. Čestitam svim Partizanovcima osvajanje kupa, mi smo se oslonili na prethodnike, želim vam prijatno veče", izjavio je Vučelić.

Žarko Zečević, Ivan Ćurković. Nedostajao je samo Nenad Bjeković iz tog čuvenog trojca koji je kormilario Fudbalskim klubom Partizan nekoliko decenija. Bjeković je odavno "na suprotnoj strani" i, očekivano, nije ga bilo u ponedeljak uveče u Sportskom centru "Partizan-Teleoptik", gde je obeležen 20. rođendan tog sportskog kompleksa, koji je u ono vreme bio čudo.

"Ovo je kompleks za 23. vek", rekao je 1998. godine tadašnji visoki funkcioner UEFA Lenart Johanson, na čije je reči podsetio Žarko Zečević, dugogodišnji generalni sekretar FK Partizan, koji je najviše "gurao" da se napravi tako nešto.

Ili kako je to rekao počasni predsednik Partizana Ivan Ćurković: "Zečević je biko ključni čovek za izgradnju ovog objekta", dodajući da je napravljen u "vreme komplikovanih društvenih prilika".

Ta vizija koju su imali tadašnji čelnici Partizana pokazala se kao pun pogodak. "Zemunelo", kako je popularno nazvan pre mnogo godina, po ugledu na sportski centar Milana - "Milanelo", bio je dom mnogim igračima i genaracijama Partizana, a i danas kroz njega prolazi oko 600 fudbalera (svih kategorija Partizana i Teleoptika).

"Tada su nam stručnjaci preporučivali i govorili nam da bismo trebalo da imamo centar za boravak i trening igrača, da ne plaćamo skupi smeštaj za njih, da imamo gde da ih smestimo u karantin pred utakmice... Gledali smo nekoliko lokacija i na kraju smo izabrali ovaj, zahvaljujući pokojnom gospodinu Jokiću, tadašnjem predsedniku Teleoptika, koji je bio veliki partizanovac", prisetio se Zečević.

Ova ideja rodila se još dok je trener Partizana bio legendarni Ivica Osim, a od ideje do realizacije proteklo je pet godina.

"Sećam se da smo tada osvojeni Kup Jugoslavije slavili baš ovde, kada su još ovde bile barake, nije bilo ovako modernog zdanja. Kada je izgrađen bio je jedan od pet najmodernijih takvih centara u Evropi", rekao je Zečević.

Dodao je da žali zbog jedne stvari.

"Krivo mi je što nismo započeli izgradnju internata, jer bismo tada okupljali sve mlade igrače, svu tu decu iz regiona i garantujem da bi Partizanova škola, koja je i ovako izuzetno cenjena u Evropi, bila još bolja, a Partizan bi sam sebe mogao da izdržava", rekao je Zečević.

Zečevićeva želja bi trebalo da bude ispunjena do kraja ove godine, najavljuje za MONDO poslovni direktor crno-belih Miloš Vazura.

INTERNAT

Zapravo, o tom internatu, Vazura je pričao više puta prethodnih godina, stalno najavljujući početak njegove izgradnje. Uvek je nedostajao "jedan, dva papira"... Sada je, izgleda, prikupljena sva dokumentacija i nadaju se i on i direktor SC Teleoptik Vladimir Rakočević da je ovo TA godina.

Internat će biti izgrađen na oko 2.700 kvadratnih metara, trebalo bi da bude na četiri sprata, sa 32 sobe, svlačionicom, restoranom, a planiran je i školski program, kako bi se mladi fudbaleri obrazovali i edukovali, a njihovi roditelji bili još mirniji i zadovoljniji.

"Videli ste projekat, do kraja godine nadamo se da ćemo početi izgradnju interanta. Pre mesec dana smo dobili legalizaciju svega ovoga, ali smo sada vraćeni na početak procesa. Ponovo smo predali svu dokumentaciju i u naredna dva do tri meseca, očekujem da konačno dobijemo sve dozvole i da do kraja godine počnemo izgradnju internata", rekao je Vazura za MONDO.

U Sportskom centru dnevno boravi oko 440 dece i nije ga lako održavati. Oni koji su učestvovali u izgradni ovog komopleksa, pohvalili su naslednike na naporima da ga održavaju i ne dozvole da propadne. 

Koliko je novca potrebno da Sportski centar funkcioniše i bude održavan?

"Velika suma! Jedna od većih stavki u budžetu Partizana. Slični su rashodi kao za održavanje stadiona Partizana, pa onda možete da mislite koliko je. Ali, svaki dinar koji ovde uložimo vrati se desetostruko. Evo, prodali smo Nikolu Milenkovića i Dušana Vlahovića, izdanke naše škole, za sedam miliona evra. Ovaj centar je naše blago i moramo da ga održavamo, dorađujemo, izgrađujemo", rekao je Vazura.

Upitan koliko će koštati izgradnja internata, Vazura nije mogao precizno da odgovori.

"Prikupićemo više ponuda. Svakako da ćemo pozvati ljude koji vole Partizan, a koji su proizvođači svih tih materijala za izgradnju, da nam to daju u vidu sponzorstva... neće biti jeftino, sigurno. U ovom trenutku nemamo formiran budžet precizno. U svakom slučaju, moje je da obezbedimo sredstva i verujem da hoćemo", rekao je Vazura.

PROJEKAT

Zgrada Internata trebalo bi da se nalazi sa suprotne strane glavnog terena u Sportskom centru "Teleoptik" u Zemunu. Objekat je predviđen za smeštaj i obuku 64 polaznika Akademije. Kapacitet internata je 32 dvokrevetne sobe tj. 64 kreveta, ali i dve dvokrevetne sobe za posete roditelja.

U suterenu su predviđene 4 svlačionice, sa ekonomatima, kancelarijama protokola, toaleta, kao i tehničke prostorije neophodne za funkcionisanje objekta.

U prizemlju su previđeni sledeći sadržaji: dva dnevna boravka, učionica sa kabinetom, biblioteka, trpezarija sa kuhinjom, dve kancelarije kao i dve sobe za posete roditelja, uz neophodne prostore (toalete, garderobe za zaposlene itd.).

Na prvom spratu i potkrovlju su po 16 dvokrevetnih smeštajnih jedinica. Pri projektovanju se vodilo računa i o tome da će ta deca tu da žive, pa su im predviđeni i adekvatni uslovi (od radnih stolova do čajne kuhinje).

U planu je i izgradnja betonskih terena na glavnom terenu (na njemu igra prvi tim Teleoptika), kao i da se hangar koji se nalazi unutar centra pretvori u zatvoreni teren za fudbal...

"ZEMUNELO" I ČUVENA SOBA 311

Sedam "pravih" terena i dva terena veštačkom travom, u njemu trenira oko 600 fudbalera svih uzrasta, od petlića, do prvog tima Partizana, ima 19 apartmana, restoran... A tu je i čuvena soba 311, koju godinama koristi legendarni Saša Ilić, a iz Partizana najavljuju da će je uskoro otvoriti za posetioce.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar