Албанци гађали Србе каменицама

Троје Срба је повређено када су их Албанци гађали каменицама по повратку са црквеног обреда у Петричу, код Клине, на Косову и Метохији, док је један ухапшен.

Србија 28.05.2018 | 14:45
Албанци гађали Србе каменицама
У нередима теже је повређен Радослав Кизић и то у пределу главе, због чега је пребачен је у болницу у Пећи где му се указује лекарска помоћ, пренео је РТС. Повређени су и његов рођени брат Немања Кизић (20), као и председник привременог органа Клине Божидар Шарковић.

Како је Радио Гораждевац пренео Србин који је ухапшен је осумњичен за наводни ратни злочин почињен 1999. године.

Албанци су најпре јутрос блокирали пут Србима ка цркви Свете Тројице у Петричу, а након што им је после вишечасовне драме полиција омогуц́ила пролаз, Албанци су их на повратку из цркве сачекали и гађали камењем.

Они су опколили расељење Србе гађајуц́и их камењем и називајуц́и их погрдним именима.

 Расељени Срби су се разишли уз помоц́ полиције.


Више десетина Албанаца својим возилима, тракторима и тешком механизацијом од јутрос је блокирало прилаз Цркви Свете Тројице у Петричу код Клине.

Они нису дозволили расељеним Србима пореклом из тог из села да обележе данашњи празник по коме црква носи име. На терену је од преподнева присутан велики број припадника косовске полиције.

Након неколико сати, полиција је успела да направи пролаз за Србе повратнике који су, након што су упалили свеће, напустили простор око порушене цркве.

Међутим, њих су каменицама гађали Албанци и погодили их, упркос јаким полицијским снагама.

Претходно, окупљени Албанци су са три стране блокирали прилазе цркви, а око поднева су заузели и црквено двориште у коме су седели и нису дозвољавали косовским полицајцима да их помере.

Према информацијама медија тамо присутно је између 50 до 150 Албанаца, који су блокирали прилаз цркви.

Божидар Шарковић је јутрос рекао да су Албанци блокирали пут и да тридесетак расељених Срба није успело да уђе у црквено двориште и пресече славски колач.
 
- Албанци и даље не желе да се помере, већ су многи од њих поседали око темеља порушене светиње којој и даље не можемо да приђемо - каже Шарковић који се нада да ће специјалне јединице косовске полиције успети да склоне окупљене Албанце и расељеним Србима омогућити да обележе сеоску славу.

Он је претходно објаснио да су расељени Срби полицији у Клини пријавили овај догађај.

- Пошто нисмо имали другог избора, а плашећи се за своју безбедност, отишли со до станице полиције у Клини, одакле су послали специјалну јединицу која ће надам се растерати окупљене Албанце а нама омогућити да обележимо сеоску славу иако је свих око 250 Срба из села протерано 1999. године - истиче председник Шарковић, преносе "Вечерње новости".

Он напомиње да Албанци немају никаквог разлога да онемогућавају обележавање верских празника поготову што их расељени Срби ничим не угрожавају.


Потпредседник косовске владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић рекао је да је блокада пута и спречавање расељених да посете Цркву Свете Тројице у селу Петрич код Клине сраман чин који не доноси ништа добро ником ко на Косову живи.

"Ово је недопустиво и оваквим и сличним инцидентима се већ једном мора стати на пут", оценио је Јевтић у саопштењу.

Напомиње да је жалосно то што ово није једини инцидент овакве врсте, већ да се овако нешто често понавља.

Истиче да ће искористити свој ауторитет код међународне заједнице, али и политичких представника Албанаца и надлежних институција на Косову како би указао на озбиљност ситуације и на штетност коју овакви догађаји проузрокују.

Српска листа: Крше људска права

Српска листа најоштрије је осудила отворено непријатељство које се демонстрира у селу Петрич према расељенима из Метохије, којима се директно онемогућава право на слободу кретања Србима на Косову и Метохији.

"Након што челни људи косовских институција делују кршећи сопствене законе и намеравају да граде пут кроз заштићену зону манастира Високи Дечани, сада се и грађани организују и спречавају расељене Србе да обиђу цркву Свете Тројице и селу Петрич, на тај начин онемогућавајући слободу кретања и кршећи људска права прогнаних Срба", наводи се у саопштењу Српске листе.

"Деветнаест година након сукоба расељеним Србима се онемогућава да се врате на своја имања, отимају се куће и оптужују за наводне злочине, блокирају се путеви када расељени желе да обиђу гробља и своје цркве онда се питамо да ли је ово пример суживота о коме пред страним представницима говоре косовски званичници", додају из Српске листе.

Група расељених из села Петрич данас је требало да посети остатке порушене цркве и сеоско гробље како би обележили празник Св. Тројице.

Иначе, у селу Петрич код Клине од Срба остала је само бака Ката Грујић, чија је имовина често на мети лопова.

Црква Свете Тројице налазила се у Петричу недалеко од Клине, на путу Пећ-Приштина.

Саграђена је 1992. године, а након доласка италијанских снага КФОР-а, демолирана је крајем јуна 1999.

Амбуланта у српском делу Сувог дола, који се налази на пар километара од Косовске Митровице поново се нашла на мети непознатих нападача. У ноћи између недеље и понедељка, каменицама су поломљена стакла на улазним вратима и прозор на ординацији, а нападачи, као и у претходних неколико напада, нису пронађени.

"Наша амбуланта у Сувом долу, у којој пет дана у недељи одринирају лекар и медицинска сестра, често је на мети вандала који увек остају неоткривени и некажњени. Последњи напад десио се фебруара месеца ове године, али су наше просторије у овом мултиетничком селу биле мета и ранијих година" каже директор Дома здравља у северној Косовској Митровици доктор Мирјана Гвоздић.

(Блиц) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

2001 бањалука - каменовање вјерника

28.05.2018 13:00

Овакав вандализм је тешко пронаћи: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=сДнХКсqЈqЦ0

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак Из РС

28.05.2018 13:19

Зар има још увјек оваквих људи?.. Несмијеш обици родјену куцу или цркву у овом слуцају...

Name

Ре.

28.05.2018 13:20

Пријатељу,знаш ли ти можда које је ово година,у којој живимо?! Ми у Тузлу неможемо да одемо једном у години да одемо почаст побијеној дјеци а ви би да арлаучете сваки дан у Бања Луки.

Name

бланко

28.05.2018 13:41

То је право лице албанаца. Подлост, нељудскост и необразованост је њихов опис укратко.

Name

Ре 2001

28.05.2018 20:56

Шта тражиш онда ту,иди у меку можда нађеш неку Цркву нацртану па се моли Богу.

Name

брзо уце

28.05.2018 13:32

Албанци су добри уценици....уцили су од најбољих...а и на својој кози осјетили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнежево

28.05.2018 16:22

Тачно, краљ зола, па енвер хоџа, притисак, забрана, а све уз наклоност ових крволока са запада . Ту ништа није чудно, дјеца раде, шта виде од Оца.

Name

ре

28.05.2018 16:24

Тачно, они сада само "преписују" како су други радили.

Name

Мићо

28.05.2018 14:10

Стока шиптарска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

28.05.2018 20:15

Е Срби све се враца све се плаца,зло цинити а добру се надати не мозе ици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.05.2018 22:31

Браво сведска!

Name

Мркоњић град

28.05.2018 22:40

Штета што србска власт не умије цијенити ветеране,али без обзира на све проради крв предака кад овакво дивљаштво видим али ако Бог да биће још мегдана са балистима и бићу добровољац као и моји Преци на Космет. Још се Скадра одрекли нијесмо!