Анализа: Суђење у ЛШ - испод сваког нивоа!

И зашто још увек у Лиги шампиона неће бити ВАР технологије. . . То објашњава Пјерлуиђи Колина, "шеф" европских судија.

Фудбал 30.05.2018 | 22:30
Анализа: Суђење у ЛШ - испод сваког нивоа!
Милорад Мажић, и његов тим асистената, поправили су утисак о суђењу у финалним фазама Лиге шампиона пошто су готово перфектно обавили посао у Кијеву у мечу за трофеј.

Претходно смо гледали велики број грешака на сусретима Манчестер ситија и Ливерпула, Јувентуса и Реала, Бајерна и Реала и тако даље, а "шеф" европских судија легендарни Пјерлуиђи Колина изјавио је да је и поред притиска јавности добар део спорних одлука био исправан - међутим, укупно је суђење у овом такмичењу назвао испод сваког нивоа.

Покушао је да буде благ према својим колегама, али...

"Суђење у претходне две сезоне и на ЕУРО2016 је било на високом нивоу, али смо исто очекивали и од сезоне 2017/18. Морамо да будемо искрени и признамо да ствари нису онакве какве смо желели. Радимо већ на томе да поправимо то наредне године, да будемо успешни као раније", поручио је Колина из Кијева и оценио да је проблем у томе што најбољи иду у пензију.

"Имамо судије које су се пензионисале, а судије су на високом нивоу. Карлос Веласко, Марк Клатенбург, Никола Рицоли, Мартин Еткинсон... То значи и да добијамо нову генерацију судија, а не можемо као са играчима да их добијамо из Азије или Јужне Америке. Морамо да порадимо на нашој школи и да добијемо нове судије којима ћемо понудити искуство".

Баш због тог искуства било је и притиска када је Мајкл Оливер одабран да "дели правду" на мечу Јувентуса и Реала, а његов пенал и црвени картон у 90. минуту још одзвањају Торином.

Баш је Ђиђи Буфон, који је "поцрвенео" због протеста, а потом и судију назвао "човеком који уместо срца има канту", говорио о том неискуству, а на то Пјерлуиђи Колина, који је за тај меч делегирао Енглеза, одговара...

"То је био чист пенал. И могу рећи једну ствар: тај судија је иза себе тад већ имао 199 мечева у Премијер лиги. Ја сам за целу каријеру у Серији А водио 240".

Много полемике води се и о ВАР технологији пошто ће се од наредне сезоне користити у четири од пет најјачих лига света (без Премијер лиге), имаће премијеру и на Светском првенству у Русији, али не и у Лиги шампиона и Лиги Европе.

"Дејли мејл", који преноси овај еклузивни извештај са разговора у Кијеву, наводи да је Колина навео да нема "довољно доказа да је ВАР спреман за ово такмичење".

Поручено је да и у лигама у којима се већ користи има много недостатака и да ће у наредном периоду њихов задатак бити да реше изазове који су пред њима како би се ова технологија могла користити широм Европе.

Колина је навео и да је шпански арбитар Матеу Лахос погрешио што је поништио гол Лироја Санеа (Ливерпул - Сити), као и словеначки судија Дармир Скомина када није досудио пенал након играња руком Трента Александер-Арнолда (Рома - Ливерпул)

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар