Analiza: Suđenje u LŠ - ispod svakog nivoa!

I zašto još uvek u Ligi šampiona neće biti VAR tehnologije. . . To objašnjava Pjerluiđi Kolina, "šef" evropskih sudija.

Fudbal 30.05.2018 | 22:30
Analiza: Suđenje u LŠ - ispod svakog nivoa!
Milorad Mažić, i njegov tim asistenata, popravili su utisak o suđenju u finalnim fazama Lige šampiona pošto su gotovo perfektno obavili posao u Kijevu u meču za trofej.

Prethodno smo gledali veliki broj grešaka na susretima Mančester sitija i Liverpula, Juventusa i Reala, Bajerna i Reala i tako dalje, a "šef" evropskih sudija legendarni Pjerluiđi Kolina izjavio je da je i pored pritiska javnosti dobar deo spornih odluka bio ispravan - međutim, ukupno je suđenje u ovom takmičenju nazvao ispod svakog nivoa.

Pokušao je da bude blag prema svojim kolegama, ali...

"Suđenje u prethodne dve sezone i na EURO2016 je bilo na visokom nivou, ali smo isto očekivali i od sezone 2017/18. Moramo da budemo iskreni i priznamo da stvari nisu onakve kakve smo želeli. Radimo već na tome da popravimo to naredne godine, da budemo uspešni kao ranije", poručio je Kolina iz Kijeva i ocenio da je problem u tome što najbolji idu u penziju.

"Imamo sudije koje su se penzionisale, a sudije su na visokom nivou. Karlos Velasko, Mark Klatenburg, Nikola Ricoli, Martin Etkinson... To znači i da dobijamo novu generaciju sudija, a ne možemo kao sa igračima da ih dobijamo iz Azije ili Južne Amerike. Moramo da poradimo na našoj školi i da dobijemo nove sudije kojima ćemo ponuditi iskustvo".

Baš zbog tog iskustva bilo je i pritiska kada je Majkl Oliver odabran da "deli pravdu" na meču Juventusa i Reala, a njegov penal i crveni karton u 90. minutu još odzvanjaju Torinom.

Baš je Điđi Bufon, koji je "pocrveneo" zbog protesta, a potom i sudiju nazvao "čovekom koji umesto srca ima kantu", govorio o tom neiskustvu, a na to Pjerluiđi Kolina, koji je za taj meč delegirao Engleza, odgovara...

"To je bio čist penal. I mogu reći jednu stvar: taj sudija je iza sebe tad već imao 199 mečeva u Premijer ligi. Ja sam za celu karijeru u Seriji A vodio 240".

Mnogo polemike vodi se i o VAR tehnologiji pošto će se od naredne sezone koristiti u četiri od pet najjačih liga sveta (bez Premijer lige), imaće premijeru i na Svetskom prvenstvu u Rusiji, ali ne i u Ligi šampiona i Ligi Evrope.

"Dejli mejl", koji prenosi ovaj ekluzivni izveštaj sa razgovora u Kijevu, navodi da je Kolina naveo da nema "dovoljno dokaza da je VAR spreman za ovo takmičenje".

Poručeno je da i u ligama u kojima se već koristi ima mnogo nedostataka i da će u narednom periodu njihov zadatak biti da reše izazove koji su pred njima kako bi se ova tehnologija mogla koristiti širom Evrope.

Kolina je naveo i da je španski arbitar Mateu Lahos pogrešio što je poništio gol Liroja Sanea (Liverpul - Siti), kao i slovenački sudija Darmir Skomina kada nije dosudio penal nakon igranja rukom Trenta Aleksander-Arnolda (Roma - Liverpul)

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar