Најбогатија држава на свијету узгаја - краве

У Катару, пустињској држави на Блиском Истоку, можете да видите призор из питомих крајева Енглеске, или неког америчког средњег запада. У великим шталама, ако се то тако уопште може назвати, на мужу чека стотине крава. Али, напољу нема зелених брда - ту је само песак.

Путовања 28.05.2018 | 10:58
Најбогатија држава на свијету узгаја - краве
Менаџер фарме "Баладна", 50 километара удаљене од Дохе, каже да "пре годину дана тамо није било скоро никога", а сада се граде куће, штале и велики погони.

Катар је до сада увозио млеко па краве нису биле потребне, али је Саудијска Арабија затворила границе како би казнила државу за наводно помагање исламистичким групама, и Ал-Џазире, медијске куће која је критична према свим Катаровим суседима. Дипломате су повукли, а путовања и трговину забранили и Емирати, Бахреин, Мауританија и Египат.

Најбогатија држава на свету (ако се гледа по паритету куповне моћи) се за помоћ окренула Турској и Ирану, а грађани су врло брзо научили да "сüт" на турском значи млеко.

На фарму је ваздушном линијом довезено 3.400 холштајн крава, а остатак је дошао бродовима - укупно 14.000 грла.

Катар је сада, барем кад су млечни производи у питању, потпуно независан. Литар млека кошта 2.20 долара, а продаје се и сир, јогурт и ферментисано пиће лабан, слично јогурту.

Сама фарма постала је туристичка атракција за домаћих 2.6 милиона становника. Тамо се долази у посету као у неки забавни парк - посећује се ресторан, раде пикници у парку, деца дирају краве, пише Еxпресс.

Баладна има и највеће крдо Аваси оваца на свету, њих 40.000, као и 4.000 коза.


Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар