Леброн одвео Кливленд у финале НБА!

"Краљ" влада Истоком – нестварни Леброн одвео Кливленд у финале! Кошаркаши Кливленд Кавалирса пласирали су се у велико финале НБА, пошто су у седмом, одлучујућем, мечу савладали као гости Бостон резултатом 87:79.  "Краљ" осетио страх Бостона - играће за прстен! Бостон је "имао" Кливленд, али је стао. . . Последњих шест минута био је далеко од свог препознатљивог нивоа, а Леброн Џејмс је то "намирисао" и сурово их казнио.  Алл хаил тхе Кинг! Јер он има апсолутну моћ!

Кошарка 28.05.2018 | 09:30
Леброн одвео Кливленд у финале НБА!
Поново невероватну партију одиграо је Леброн Џејмс који је утакмицу завршио са 35 поена, 15 скокова и девет асистенција, док је на терену провео свих 48 минута.

Џејмса је одлично испратио Џеф Грин који је био "x" фактор на овом мечу. Крилни играч сусрет је завршио са 19 поена и осам скокова, а одличан допринос имао је и Томпсон 10 поена и девет скокова. 

У домаћем саставу Џејсон Тејтум убацио је 24 поена уз седам скокова, Хорфорд је постигао 17, Морис 14, односно Браун 13 поена. 

Од старта меча гледали смо уједначену игру и видело се да ће победника одлучити ситнице. Имао је Бостон на почетку друге деонице двоцифрену предност, али су Кавси успели да приђу и да то полувремена смање -4, 43:39. 

Утакмица нија била много лепа за гледање, пошто смо видели велики број промашаја на обе стране. Међутим, далеко од тога да није било лепих потеза, међу којима се издвајају блокада Леброна Џејмса и закуцавање Тејтума преко "Краља".

Током другог полувремена Кливленд је мало по мало преузимао иницијативу, а један од главних играча, уз Леброна, био је Џеф Грин. Некадашњи играч Бостона погодио је неке веома важне шутеве на почетку 4/4 и Кавси су тада остали у игри.

Онда је палицу преузео Џејмс који је погодио неколико важних шутеве, док Бостон никако није успео да пронађе прави ритам. Посебно лоше одиграо је Тери Розир који је меч завршио са само четири поена (2/14 из игре).

На минут до краја победник је већ био познат пошто је кошем Џејмса предност Кавса отишла на +10. Кливленд тако слави четврто финале у четири године, односно Леброн осмо узастопно.

Бостон на крају није успео да са 'половним' саставом уђе у велико финале, иако им је за то мало требало. Подсећамо, Келти су током целог плеј-офа играли без Кајрија Ирвинга и Гордан Хејворда.

Кливленд ће у великом финалу играти против Хјустона или Голден Стејта, чији је седми меч на програму у ноћи између понедаљка и уторка.

Леброн Џејмс је поново успео!

"Краљ" ће и осму годину заредом, девети пут укупно, играти за шампионски прстен НБА лиге пошто је са Кливлендом "утишао" иначе бучни "ТД Гарден" који није могао да пробуди своје играче у последњој четвртини када је екипа Бреда Стивенса потпуно стала, можда и уплашила се победе...

Бостон је у овој серији водио 3:2, био без притиска пошто је направио огроман резултат јер је играо без Кајрија Ирвинга (већи део сезоне) и Гордона Хејворда (целе сезоне), док им је на мегдан дошао Кливленд без повређеног Кевина Лава једног од ретких, ако не и јединог играча, који је Леброну Џејмсу пружао подршку против "келта" - и то није било довољно.

Након закуцавања и тројке Тејтума за 72:71 на тачно половини последње четвртине, Бостон је стао и погодио само 2/13, док је Кливленд шутирао 4/8 и још 7/9 са слободних бацања.

На крају:

Бостон - Кливленд 79:87 (18:26, 17:21, 13:20, 23:28)



"Келти" су расположено ушли у меч, Тејтум и Хорфорд су добро "отворили" дуел, да би неколико пута предност за њих одлазила и на две цифре...

Бостон је у једном тренутку повео 35:23, али су Леброн и пробуђени Џеј Ар Смит тројкама брзо то стигли серијом 12:2. Стивенсов тим оџавао је ту предност до средине треће деонице када су Кавси повели 55:51 преко "зидања" Леброна и тројке Грина, да би потом Џејмс извео и потез меча.

Тери Розир је имао смелости да закуца у контри преко "Краља", али га је овај блокирао!

Погледајте...



И док су Џејсон Тејтум (24 поена, 7 скокова) и Ал Хорфорд (17 поена, 4 скока) "вукли" екипу, с тим да су на свог центра могли и морали чешће да играју, остатак тима није био на потребном нивоу. Џејлин Браун је постигао 13 поена (5/18 из игре), Розир тек 4 (2/14), док је Морис додао 14 поена и 12 скокова, додуше не са сјајним процентима (5/14)...

Заправо, ако погледамо како су шутирали сви сем Тејтума и Хорфорда, долазимо до мизерних 13/56 (23%) из игре.

Уз све то, Селтикси су имали много простора пошто Кливленд није играо сјајну одбрану на периметру, али им ни то није било од много помоћи пошто су од истека прве четвртине промашили нестварних 11 "отворених" тројки - из исто толико покушаја.

Леброн Џејмс, који је играо 48 минута, је на крају је имао 35 поена, 15 скокова и 9 асистенција, а одлично га је пратио Џеф Грин са 19 поена и 8 скокова и тако одлично одменио Кевина Лава.

Леброн Џејмс је шести пут заредом победио у седмој утакмици, односно "мајсторици" на све или ништа.

Солидну партију пружио је и Смит са 12, односно Томпсон са 10-9, па му је фалио скок за дабл-дабл.

У финалу их чека бољи из дуела Голден Стејта и Хјустона и тамо је тренутно скор 3:3.

Краљеви овог света треба да имитирају богове, а милост њихова да буде изнад њихових дела.

Дуго, можда и предуго био је милостив. Овог пута његово дело било је изнад свега! Зато ОН у овом миленијуму нема алтернативу, а и премало је оних који могу да му стану на црту кроз комплетну историју кошарке. Ма шта ви мислили о њему, он је оно најбоље, највеће и најјаче што сте могли да видите досад у овом веку. Леброн Џејмс је поново успео! Леброн Џејмс је погазио све пред собом, сурово, бескрупулозно и надчовечанским напорима одвео Кливленд у велико финале НБА лиге - 87:79 (18:26, 21:17, 20:13, 28:23).

Нема дилеме, много је оних што су у борби за титулу желели да виде (бар) једно ново лице, а још више оних који су сањали дан када ће видети Краља на штиту. Н њихову, али и жалост кошаркаша Бостона, тај филм приказиваће се неком другом приликом. Можда догодине, а можда ни тада! Јер, оно што Леброн Џејмс ради није нормално! Будите тврдоглави, мрзите га слободно, али никада немојте ни да покушате да оспорите оно што овај (над)човек може! Зато се сада сви поклоните и поздравите Краља! 



Чињеница да је овакав Кливленд практично сам одвео у финале, сада и без помоћи Кевина Лава, чини га још већим! Будите сигурно усидрени у својим столицама док будете читали ово: Леброн Џејмс је одиграо свих 48 минута у својој, пазите сада, 100. утакмици у сезони! Дакле, одиграо је комплетан лигашки део сезоне, укупно 82 утакмице, а онда је додао још тачно 18 у досадашњем току плеј-офа! Ово је његово осмо финале заредом у којем ће покушати да освоји своју четврту шампионску круну и никада, али никада није пропустио ниједну утакмицу доигравања због повреде! 

Ово му је шести пут да у седмој утакмици постиже 30+ поена, чиме је претекао легендарног Елџина Бејлора и његов рекорд од пет таквих мечева. На све то, постао је играч с највећим просеком кошева у историји НБА лиге гледајући искључиво седме утакмице, са равно 35 поена по одиграном дуелу.

И све ово дешава се само неколико дана пошто је, ето, показао свету да је и он ипак од крви и меса, када није имао свој дан и када га је умор на тренутак бацио у нокдаун. После свих критика, коментара, констатација да је готов, да је његово време прошло и да не може више да носи један тим на својим леђима одиграо је две брутално јаке утакмице и ову сјајну и веома интересантну генерацију Бостона послао у историју!

Зато, ако је и било досад дилеме око тога ко треба да понесе МВП награду, сада су оне отклоњене. Леброн Џејмс је утакмицу завршио са 35 поена, 15 скокова и девет асистенција, а чак 12 кошева убацио је у последњем кварталу, онда када се све ломило. Био је незадржив, а сада је доказао и да је неуништив.



Треба скинути капу и за Бреда Стивенса и екипу коју је окупио, јер је и поред изостанка Гордона Хејворда и Кајрија Ирвинга била надомак финала. Џејсон Тејтум поново је био у центру пажње међу играчима Селтикса, али је и његов перформанс са 24 поена остао само у сенци великог Леброна. Имао је потез утакмице, можда чак и целе серије када је постеризовао управо Леброна, да би се онда унео у тело најбољег играча данашњице. Да не дужимо много - погледајте сами...



Ал Хорфорд је дописао 17 поена, док је Маркус Морис имао 14 поена и 12 скокова.

Колико је, заправо, ова утакмица била тешка говори и то да је Бостон на почетку имао потпуну контролу, почетком другог квартала стигао до максималних 12 поена вишка и тада је изгледало да се Кливленду ближи крај. Кавси су заиста деловали изгубљено, с превише промашених хитаца и премало идеје шта би могли да одиграју, а да то није изолација за Леброна или исхитрени покушај за три поена. Довољно је само поменути да је у првом полувремену Кливленд шутирао катастрофалних 2/17 са дистанце, односно само 3/22 у наставку меча. Али, све се променило у финишу утакмице, односно у тренутку када су Џејмс и Грин погодили два пута заредом и најавили расплет какав се и догодио.



Ни Бостон није могао да се похвали неким бројкама, али је бар држао ствари у својим рукама. Свега 7/39 и вече за заборав Терија Розира уз свих десет промашаја... И поред тога Бостон је на шест минута пре краја имао минималних 72:71, али се онда догодио сумрак домаћина који га је коштао одласка даље. Кливленд је био попут локомотиве, носио све пред собом и док су гледао у ТД Гардену трепнули, Кавси су убацили 15 од наредних 17 поена! Био је то расплет каквом се мало ко надао...

Без помоћи Кевина Лава, Леброн је уживао помоћ Џефа Грина који је одиграо врло добру ролу са 19 поена и осам скокова. Био је, може се констатовати, звезда у Леброновој екипи без иједне звезде.

Будућност је лепа и вероватно ће припасти Бостону, ако Стивенс остане у систему и у истом се задржи највећи део постојеће гарнитуре. Садашњост, ипак, и даље припада једном човеку. А то, засад, значи и Кливленду.

НБА - ФИНАЛЕ ИСТОКА 

Бостон - Кливленд 79:87 (3-4 у серији)
/Тејтум 24 - Џејмс 35/

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар