Lebron odveo Klivlend u finale NBA!

"Kralj" vlada Istokom – nestvarni Lebron odveo Klivlend u finale! Košarkaši Klivlend Kavalirsa plasirali su se u veliko finale NBA, pošto su u sedmom, odlučujućem, meču savladali kao gosti Boston rezultatom 87:79.  "Kralj" osetio strah Bostona - igraće za prsten! Boston je "imao" Klivlend, ali je stao. . . Poslednjih šest minuta bio je daleko od svog prepoznatljivog nivoa, a Lebron Džejms je to "namirisao" i surovo ih kaznio.  All hail the King! Jer on ima apsolutnu moć!

Košarka 28.05.2018 | 09:30
Lebron odveo Klivlend u finale NBA!
Ponovo neverovatnu partiju odigrao je Lebron Džejms koji je utakmicu završio sa 35 poena, 15 skokova i devet asistencija, dok je na terenu proveo svih 48 minuta.

Džejmsa je odlično ispratio Džef Grin koji je bio "x" faktor na ovom meču. Krilni igrač susret je završio sa 19 poena i osam skokova, a odličan doprinos imao je i Tompson 10 poena i devet skokova. 

U domaćem sastavu Džejson Tejtum ubacio je 24 poena uz sedam skokova, Horford je postigao 17, Moris 14, odnosno Braun 13 poena. 

Od starta meča gledali smo ujednačenu igru i videlo se da će pobednika odlučiti sitnice. Imao je Boston na početku druge deonice dvocifrenu prednost, ali su Kavsi uspeli da priđu i da to poluvremena smanje -4, 43:39. 

Utakmica nija bila mnogo lepa za gledanje, pošto smo videli veliki broj promašaja na obe strane. Međutim, daleko od toga da nije bilo lepih poteza, među kojima se izdvajaju blokada Lebrona Džejmsa i zakucavanje Tejtuma preko "Kralja".

Tokom drugog poluvremena Klivlend je malo po malo preuzimao inicijativu, a jedan od glavnih igrača, uz Lebrona, bio je Džef Grin. Nekadašnji igrač Bostona pogodio je neke veoma važne šuteve na početku 4/4 i Kavsi su tada ostali u igri.

Onda je palicu preuzeo Džejms koji je pogodio nekoliko važnih šuteve, dok Boston nikako nije uspeo da pronađe pravi ritam. Posebno loše odigrao je Teri Rozir koji je meč završio sa samo četiri poena (2/14 iz igre).

Na minut do kraja pobednik je već bio poznat pošto je košem Džejmsa prednost Kavsa otišla na +10. Klivlend tako slavi četvrto finale u četiri godine, odnosno Lebron osmo uzastopno.

Boston na kraju nije uspeo da sa 'polovnim' sastavom uđe u veliko finale, iako im je za to malo trebalo. Podsećamo, Kelti su tokom celog plej-ofa igrali bez Kajrija Irvinga i Gordan Hejvorda.

Klivlend će u velikom finalu igrati protiv Hjustona ili Golden Stejta, čiji je sedmi meč na programu u noći između ponedaljka i utorka.

Lebron Džejms je ponovo uspeo!

"Kralj" će i osmu godinu zaredom, deveti put ukupno, igrati za šampionski prsten NBA lige pošto je sa Klivlendom "utišao" inače bučni "TD Garden" koji nije mogao da probudi svoje igrače u poslednjoj četvrtini kada je ekipa Breda Stivensa potpuno stala, možda i uplašila se pobede...

Boston je u ovoj seriji vodio 3:2, bio bez pritiska pošto je napravio ogroman rezultat jer je igrao bez Kajrija Irvinga (veći deo sezone) i Gordona Hejvorda (cele sezone), dok im je na megdan došao Klivlend bez povređenog Kevina Lava jednog od retkih, ako ne i jedinog igrača, koji je Lebronu Džejmsu pružao podršku protiv "kelta" - i to nije bilo dovoljno.

Nakon zakucavanja i trojke Tejtuma za 72:71 na tačno polovini poslednje četvrtine, Boston je stao i pogodio samo 2/13, dok je Klivlend šutirao 4/8 i još 7/9 sa slobodnih bacanja.

Na kraju:

Boston - Klivlend 79:87 (18:26, 17:21, 13:20, 23:28)



"Kelti" su raspoloženo ušli u meč, Tejtum i Horford su dobro "otvorili" duel, da bi nekoliko puta prednost za njih odlazila i na dve cifre...

Boston je u jednom trenutku poveo 35:23, ali su Lebron i probuđeni Džej Ar Smit trojkama brzo to stigli serijom 12:2. Stivensov tim odžavao je tu prednost do sredine treće deonice kada su Kavsi poveli 55:51 preko "zidanja" Lebrona i trojke Grina, da bi potom Džejms izveo i potez meča.

Teri Rozir je imao smelosti da zakuca u kontri preko "Kralja", ali ga je ovaj blokirao!

Pogledajte...



I dok su Džejson Tejtum (24 poena, 7 skokova) i Al Horford (17 poena, 4 skoka) "vukli" ekipu, s tim da su na svog centra mogli i morali češće da igraju, ostatak tima nije bio na potrebnom nivou. Džejlin Braun je postigao 13 poena (5/18 iz igre), Rozir tek 4 (2/14), dok je Moris dodao 14 poena i 12 skokova, doduše ne sa sjajnim procentima (5/14)...

Zapravo, ako pogledamo kako su šutirali svi sem Tejtuma i Horforda, dolazimo do mizernih 13/56 (23%) iz igre.

Uz sve to, Seltiksi su imali mnogo prostora pošto Klivlend nije igrao sjajnu odbranu na perimetru, ali im ni to nije bilo od mnogo pomoći pošto su od isteka prve četvrtine promašili nestvarnih 11 "otvorenih" trojki - iz isto toliko pokušaja.

Lebron Džejms, koji je igrao 48 minuta, je na kraju je imao 35 poena, 15 skokova i 9 asistencija, a odlično ga je pratio Džef Grin sa 19 poena i 8 skokova i tako odlično odmenio Kevina Lava.

Lebron Džejms je šesti put zaredom pobedio u sedmoj utakmici, odnosno "majstorici" na sve ili ništa.

Solidnu partiju pružio je i Smit sa 12, odnosno Tompson sa 10-9, pa mu je falio skok za dabl-dabl.

U finalu ih čeka bolji iz duela Golden Stejta i Hjustona i tamo je trenutno skor 3:3.

Kraljevi ovog sveta treba da imitiraju bogove, a milost njihova da bude iznad njihovih dela.

Dugo, možda i predugo bio je milostiv. Ovog puta njegovo delo bilo je iznad svega! Zato ON u ovom milenijumu nema alternativu, a i premalo je onih koji mogu da mu stanu na crtu kroz kompletnu istoriju košarke. Ma šta vi mislili o njemu, on je ono najbolje, najveće i najjače što ste mogli da vidite dosad u ovom veku. Lebron Džejms je ponovo uspeo! Lebron Džejms je pogazio sve pred sobom, surovo, beskrupulozno i nadčovečanskim naporima odveo Klivlend u veliko finale NBA lige - 87:79 (18:26, 21:17, 20:13, 28:23).

Nema dileme, mnogo je onih što su u borbi za titulu želeli da vide (bar) jedno novo lice, a još više onih koji su sanjali dan kada će videti Kralja na štitu. N njihovu, ali i žalost košarkaša Bostona, taj film prikazivaće se nekom drugom prilikom. Možda dogodine, a možda ni tada! Jer, ono što Lebron Džejms radi nije normalno! Budite tvrdoglavi, mrzite ga slobodno, ali nikada nemojte ni da pokušate da osporite ono što ovaj (nad)čovek može! Zato se sada svi poklonite i pozdravite Kralja! 



Činjenica da je ovakav Klivlend praktično sam odveo u finale, sada i bez pomoći Kevina Lava, čini ga još većim! Budite sigurno usidreni u svojim stolicama dok budete čitali ovo: Lebron Džejms je odigrao svih 48 minuta u svojoj, pazite sada, 100. utakmici u sezoni! Dakle, odigrao je kompletan ligaški deo sezone, ukupno 82 utakmice, a onda je dodao još tačno 18 u dosadašnjem toku plej-ofa! Ovo je njegovo osmo finale zaredom u kojem će pokušati da osvoji svoju četvrtu šampionsku krunu i nikada, ali nikada nije propustio nijednu utakmicu doigravanja zbog povrede! 

Ovo mu je šesti put da u sedmoj utakmici postiže 30+ poena, čime je pretekao legendarnog Eldžina Bejlora i njegov rekord od pet takvih mečeva. Na sve to, postao je igrač s najvećim prosekom koševa u istoriji NBA lige gledajući isključivo sedme utakmice, sa ravno 35 poena po odigranom duelu.

I sve ovo dešava se samo nekoliko dana pošto je, eto, pokazao svetu da je i on ipak od krvi i mesa, kada nije imao svoj dan i kada ga je umor na trenutak bacio u nokdaun. Posle svih kritika, komentara, konstatacija da je gotov, da je njegovo vreme prošlo i da ne može više da nosi jedan tim na svojim leđima odigrao je dve brutalno jake utakmice i ovu sjajnu i veoma interesantnu generaciju Bostona poslao u istoriju!

Zato, ako je i bilo dosad dileme oko toga ko treba da ponese MVP nagradu, sada su one otklonjene. Lebron Džejms je utakmicu završio sa 35 poena, 15 skokova i devet asistencija, a čak 12 koševa ubacio je u poslednjem kvartalu, onda kada se sve lomilo. Bio je nezadrživ, a sada je dokazao i da je neuništiv.



Treba skinuti kapu i za Breda Stivensa i ekipu koju je okupio, jer je i pored izostanka Gordona Hejvorda i Kajrija Irvinga bila nadomak finala. Džejson Tejtum ponovo je bio u centru pažnje među igračima Seltiksa, ali je i njegov performans sa 24 poena ostao samo u senci velikog Lebrona. Imao je potez utakmice, možda čak i cele serije kada je posterizovao upravo Lebrona, da bi se onda uneo u telo najboljeg igrača današnjice. Da ne dužimo mnogo - pogledajte sami...



Al Horford je dopisao 17 poena, dok je Markus Moris imao 14 poena i 12 skokova.

Koliko je, zapravo, ova utakmica bila teška govori i to da je Boston na početku imao potpunu kontrolu, početkom drugog kvartala stigao do maksimalnih 12 poena viška i tada je izgledalo da se Klivlendu bliži kraj. Kavsi su zaista delovali izgubljeno, s previše promašenih hitaca i premalo ideje šta bi mogli da odigraju, a da to nije izolacija za Lebrona ili ishitreni pokušaj za tri poena. Dovoljno je samo pomenuti da je u prvom poluvremenu Klivlend šutirao katastrofalnih 2/17 sa distance, odnosno samo 3/22 u nastavku meča. Ali, sve se promenilo u finišu utakmice, odnosno u trenutku kada su Džejms i Grin pogodili dva puta zaredom i najavili rasplet kakav se i dogodio.



Ni Boston nije mogao da se pohvali nekim brojkama, ali je bar držao stvari u svojim rukama. Svega 7/39 i veče za zaborav Terija Rozira uz svih deset promašaja... I pored toga Boston je na šest minuta pre kraja imao minimalnih 72:71, ali se onda dogodio sumrak domaćina koji ga je koštao odlaska dalje. Klivlend je bio poput lokomotive, nosio sve pred sobom i dok su gledao u TD Gardenu trepnuli, Kavsi su ubacili 15 od narednih 17 poena! Bio je to rasplet kakvom se malo ko nadao...

Bez pomoći Kevina Lava, Lebron je uživao pomoć Džefa Grina koji je odigrao vrlo dobru rolu sa 19 poena i osam skokova. Bio je, može se konstatovati, zvezda u Lebronovoj ekipi bez ijedne zvezde.

Budućnost je lepa i verovatno će pripasti Bostonu, ako Stivens ostane u sistemu i u istom se zadrži najveći deo postojeće garniture. Sadašnjost, ipak, i dalje pripada jednom čoveku. A to, zasad, znači i Klivlendu.

NBA - FINALE ISTOKA 

Boston - Klivlend 79:87 (3-4 u seriji)
/Tejtum 24 - Džejms 35/

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar