Ништа од Владе: Вратио мандат

Мандатар за састав нове италијанске владе Ðузепе Конте вратио је вечерас мандат председнику Серђу Матарели, након што је Матарела одбио је да прихвати Паола Савону за министра економије, што отвара пут за нове изборе ове године.

Свијет 27.05.2018 | 21:02
Ништа од Владе: Вратио мандат
Конте је рекао предсједнику да није у стању да формира оно што би била прва популистичка влада западне Европе, наводи АП.

Он је рекао да је дао све од себе да формира нову владу и да је у потпуности сарађивао са Покретом пет звјездица и Лигом, које је требало да буду коалициони партнери у новој влади.

У кратком обраћању новинарима након што је вратио мандат за састав нове владе Матарели, Конте је рекао да је уложио максималне напоре да изврши свој задатак уз пуну сарадњу Покрета пет звјездица и Лиге.

Конте, слабо познат професор права без политичког искуства, предао је листу министара Матарели у покушају да оконча двомјесечни политички ћорсокак, у којем се нашла Италија послије избора.

Предсједник је, међутим, одбио 81-огодишњег евроскептичног економисту Савону, којег су предложили крајње десничарска Лига и Покрет пет звјездица.

Прије завршетка састанка Контеа и Матареле, лидер крајње десничарске Лиге Матео Салвини рекао је да је сада једина опција да се поново одрже избори, вјероватно крајем ове године.

"Проблем је Савона", рекао је неименовани извор из коалиције, додајући да Савона није довољно ублажио неке од својих евроскептичних ставова.

Италијанска агенција АНСА, такође, оцјењује да је изгледа именовање економисте Савоне, бившег министра индустрије који је изразио евроскептичне ставове у прошлости, разлог за пропаст договора о влади за Салвинија.

Високо позиционирани чланови Покрета пет звјездица претходно су упозорили на ризик од пропадања напора за формирање коалиционе владе, након што је Матарела наводно ставио вето на номинацију Савоне, рекли су извори из тог покрета, које италијанска агенција АНСА не именује.

"У том случају, имаћемо нове изворе", рекли су неименовани извори.

Матарела је и раније одбијао да прихвати Савону, противника евра, за министра привреде.

Савона је својевремено изјавио да је Италија у "кавезу" мјера штедње које је Њемачка наметнула чланицама еврозоне. Предсједник Матарела снажно подржава евро.

Салвини је, с друге стране, раније поручио на Тwиттеру да ће се борити "до краја" за Савону као кандидата за министра привреде.

Италијански предсједник је 23. маја повјерио премијерски мандат Контеу (54), кога су предложили Покрет Пет звјездица и десничарска Лига.

Конте је поручио да ће, прије свега, бити "адвокат одбране италијанског народа".

Италија је била у политичком ћорсокаку откако су у марту у тој земљи одржани избори без јасног исхода.

Послије вишенедјељних безуспјешних преговора између странака, Покрет "Пет звјездица" и Лига напокон су се 18. маја договорили да оформе владу, обећавши да ће повећати порезе и подстаћи потрошњу.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Yxy

27.05.2018 19:12

То је држава: сталне политичке кризе, али ЕКОНОМИЈА НАПРЕДУЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ