Ništa od Vlade: Vratio mandat

Mandatar za sastav nove italijanske vlade Ðuzepe Konte vratio je večeras mandat predsedniku Serđu Matareli, nakon što je Matarela odbio je da prihvati Paola Savonu za ministra ekonomije, što otvara put za nove izbore ove godine.

Svijet 27.05.2018 | 21:02
Ništa od Vlade: Vratio mandat
Konte je rekao predsjedniku da nije u stanju da formira ono što bi bila prva populistička vlada zapadne Evrope, navodi AP.

On je rekao da je dao sve od sebe da formira novu vladu i da je u potpunosti sarađivao sa Pokretom pet zvjezdica i Ligom, koje je trebalo da budu koalicioni partneri u novoj vladi.

U kratkom obraćanju novinarima nakon što je vratio mandat za sastav nove vlade Matareli, Konte je rekao da je uložio maksimalne napore da izvrši svoj zadatak uz punu saradnju Pokreta pet zvjezdica i Lige.

Konte, slabo poznat profesor prava bez političkog iskustva, predao je listu ministara Matareli u pokušaju da okonča dvomjesečni politički ćorsokak, u kojem se našla Italija poslije izbora.

Predsjednik je, međutim, odbio 81-ogodišnjeg evroskeptičnog ekonomistu Savonu, kojeg su predložili krajnje desničarska Liga i Pokret pet zvjezdica.

Prije završetka sastanka Kontea i Matarele, lider krajnje desničarske Lige Mateo Salvini rekao je da je sada jedina opcija da se ponovo održe izbori, vjerovatno krajem ove godine.

"Problem je Savona", rekao je neimenovani izvor iz koalicije, dodajući da Savona nije dovoljno ublažio neke od svojih evroskeptičnih stavova.

Italijanska agencija ANSA, takođe, ocjenjuje da je izgleda imenovanje ekonomiste Savone, bivšeg ministra industrije koji je izrazio evroskeptične stavove u prošlosti, razlog za propast dogovora o vladi za Salvinija.

Visoko pozicionirani članovi Pokreta pet zvjezdica prethodno su upozorili na rizik od propadanja napora za formiranje koalicione vlade, nakon što je Matarela navodno stavio veto na nominaciju Savone, rekli su izvori iz tog pokreta, koje italijanska agencija ANSA ne imenuje.

"U tom slučaju, imaćemo nove izvore", rekli su neimenovani izvori.

Matarela je i ranije odbijao da prihvati Savonu, protivnika evra, za ministra privrede.

Savona je svojevremeno izjavio da je Italija u "kavezu" mjera štednje koje je Njemačka nametnula članicama evrozone. Predsjednik Matarela snažno podržava evro.

Salvini je, s druge strane, ranije poručio na Twitteru da će se boriti "do kraja" za Savonu kao kandidata za ministra privrede.

Italijanski predsjednik je 23. maja povjerio premijerski mandat Konteu (54), koga su predložili Pokret Pet zvjezdica i desničarska Liga.

Konte je poručio da će, prije svega, biti "advokat odbrane italijanskog naroda".

Italija je bila u političkom ćorsokaku otkako su u martu u toj zemlji održani izbori bez jasnog ishoda.

Poslije višenedjeljnih bezuspješnih pregovora između stranaka, Pokret "Pet zvjezdica" i Liga napokon su se 18. maja dogovorili da oforme vladu, obećavši da će povećati poreze i podstaći potrošnju.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Yxy

27.05.2018 21:12

To je država: stalne političke krize, ali EKONOMIJA NAPREDUJE.

ODGOVORITE