Сузе, глупости и ремек-дјело: Реал ВЛАДА Европом!

Хорор Каријуса, магија Бејла – Реал као нико влада Европом! Реал Мадрид победио је Ливерпул резултатом 3:1 и исписао нове странице фудбалске историје, поставши први тим који је освојио три узастопна пехара Лиге шампиона.  "Краљевски" клуб одбранио је титулу шампиона Старог континента! Два гола Герета Бејла и две грешке Лориса Каријуса, за трећи узастопни тријумф "краљевског клуба".  НЕПОБЕДИВИ: Три пута заредом! Вечерас је потпис Бејлов! Реал одбранио титулу првака победом над Ливерпулом, кога је „закопао“ Лорис Каријус - 3:1.

Фудбал 27.05.2018 | 00:26
Сузе, глупости и ремек-дјело: Реал ВЛАДА Европом!
‘Краљевски клуб’ је тако продужио сопствени рекорд у финалу у Кијеву, које је, осим фантастичног суђења српске екипе на челу са Милорадом Мажићем, ужасних грешака голмана Ливерпула Лорса Каријуса, обележио победоносни погодак Гарета Бејла.

Фантастични Велшанин је, мање од три минута пошто је ушао на терен, постигао спектакуларан погодак "маказицама" и вероватно постао креатор најлепшег гола у историји финала Лиге шампиона. 

Лепшег и од оног Зинедина Зидана из 2002. године, који је сада, као тренер Мадриђана, наставио да ниже незамисливе успехе са девет великих трофеја у мање од три године колико је на клупи. 

Споменути Каријус је поклонио ривалу два од три поготка, док смо већ споменули изузетно суђење целог судијског тима на челу са Мажићем, који је потврдио да је са правом добио овако велику утакмицу и потпуно је оправдао очекивања.

Утакмица на ‘Олимпијском стадиону’ у Кијеву почела је стандардним опипавањем снага и превеликих узбуђења није било све до 16. минута. До тог тренутка је Ливерпул био бољи ривал, али је мало фалило да Реал поведе преко Кристијана Роналда, који је био непрецизан после продора по десној страни. 

Неколико минута касније Кејлор Навас је изузетном интервенцијом спречио вођство ‘Црвених’, да би непосредно после тога енглески клуб доживео велики пех. 

Мухамед Салах, најбољи играч тима, повредио је раме у дуелу са Серхиом Рамосом и, упркос покушају да се врати у игру, морао је да напусти терен у сузама. Ту није био крај пеховима, сада на другој страни, пошто је у следећем нападу Дани Карвахал озледио задњу ложу у покушају да одигра петом, што је потпуно "убило" ритам сусрета. 

Играчи су покушавали да се отму негативних утисака, да би у самом финишу полувремена помоћни судија Далибор Ђурђевић фантастично реаговао.

Подигао је заставицу после велике шансе Кристијана Роналда и поготка Карима Бенземе, после чега је Мажић, на сигнализацију помоћника, оправдано поништио погодак Француза. 

То је значило да се на одмор отишло најнепопуларнијим резултатом. 

Друго полувреме било је много интересантније од првог, а почело је великом приликом за Иска, којег је пречка спречила да донесе предност свом тиму. Оно што није успео он, јесте споменути Каријус у 51, када је напуцао Бензему и лопта је завршила у мрежи. 

Желео је да одигра руком лопту до неког од дефанзиваца, Француз је пружио ногу и изблокирао га, поставши тако поново "X фактор" у великом финалу. Међутим, радост Шпанаца трајала је само четири минута јер је Ливерпул експресно успео да изједначи преко Садија Манеа.

Највиши у скоку после корнера био је Ловрен који је главом спустио лопту у петерац, тамо је Мане избегао офсајд и спровео је у мрежу за 1:1. 

Када се чинило да је Ливерпул опет у утакмици, деманти је стигао врло брзо, а најзначајнији тренутак догодио се у 61. минуту, пошто је тада Бејл заменио индиспонираног Иска. Мање од 120 секунди пошто је крочио на траву ‘Олимпијског стадиона’, из свог првог контакта са лоптом, ухватио је невероватне "маказице" на центаршут Марсела са леве стране и са неких 12-13 метара лопту послао у горњи леви угао! 

Актуелни шампион је поново имао контролу, посебно после стативе Манеа, да би у финишу Бејл заокружио хорор вече Каријуса. Шутнуо је са више од 25 метара, а Немац је још једном ужасно реаговао и лопта је завршила у мрежи за наставак сурове доминације на Старом континенту.

Играч који је требало да буде херој Ливерпула изашао је због повреде после пола сата игре, уплакан.

Играч који није смео да буде на голу Ливерпула направио је два кикса и гурнуо екипу у провалију, снажније него што је Серхио Рамос гурнуо Мохамеда Салаха на земљу, пре повреде и суза.

Играч кога је Зинедин Зидан чувао за последњих пола сата "преломио" је финале маказицама из првог контакта, а онда је дао шансу Лорису Каријусу да још једном направи грешку. Немац је није пропустио, као што ни Реал није пропустио шансу да освоји ТРИНАЕСТУ титулу шампиона Европе.

У Мадриду ће је памтити је због чаробне ноћи Герета Бејла, у Ливерпулу због велике, испуштене прилике...

РЕАЛ МАДРИД - ЛИВЕРПУЛ 3:1 (0:0)

Први пут у ери Лиге шампиона један клуб успео је да "веже" три тријумфа. Урадио је то тим Зинедина Зидана, тренера који још није изгубио двомеч, ни финале најјачег такмичења! Некад велики играч, сада трофејни тренер, учинио је са својим фудбалерима оно што су многи очекивали, на начин на који многи ипак нису очекивали.

Иако је и "на папиру" било јасно ко је фаворит и ко је навикао да игра велике утакмице, ипак се није очекивало да тај тим добије баш тако велику помоћ колику му је ове вечери у Кијеву пружио голман енглеског клуба, Лорис Каријус.

Немачки чувар мреже у 51. минуту је погодио Карима Бензема у ногу, што је било довољно да се она одбије у мрежу "Редса" за 1:0. Асистент Дејан Ловрен и стрелац Садио Мане узвратили су експресно на 1:1, а онда се догодио најлепши моменат ове кијевске вечери.

На највећу сцену ступио је Герет Бејл и показао зашто је неизоставан чинилац ове, најуспешније генерације у модерној историји највећег клуба.

Велшанин је крочио на терен у 61. минуту уместо Иска и само 122 секунде касније перфектним ударцем, "маказицама", послао лопту иза леђа Каријусу! Немцу се ту није имало шта приговорити, али се недуго потом сам побринуо да се поново прича о њему негативно.

Самоуверени Бејл разигравао је саиграче "спољном", уживао на терену, па у 84. минуту самопоуздано "опалио" са око 20 метара. Лопта је ишла право у Каријуса, али је он погрешно поставио руке и допустио да се о његове рукавице одбије у мрежу Ливерпула. Чак је тамо и погурао, за коначних - 3:1.

Навијачи енглеског клуба почели су тада да излазе са стадиона, на којем су после пола сата игре доживели први шок, када су видели да њихов љубимац, Мохамед Салах, напушта игру уплакан због повреде. Египатски мађионичар пао је на траву у једном дуелу са капитеном Реала Серхијом Рамосом и иако је имао огромну жељу ипак није имао снаге да настави.

Трагичан крај за јунака импресивне сезоне Ливерпула, која ипак није била довољна да се прекине Реалова владавина Старим континентом. Одговорност за то апсолутно сноси и голман Каријус, који је грешио, као и Јирген Клоп, који је очигледно погрешном веровао у другом финалу Лиге шампиона које је изгубио.

Тишина, фудбалски свете! Ћути, гледај, ради и смисли можеш ли боље. Смисли и неко друго оправдање, јер она којих смо се наслушали ове сезоне, како је Реал привилегован код судија и у УЕФА, не вреди ни пет пара пред сналажљивост и генијалности два мадридска аса. Јер, нико не игра фудбал као краљевски клуб, апсолутно најдоминантнији тим данашњице. Чак и кад најбољи на планети Кристијано Роналдо не погоди, има ко ће: попут кртице је Карим Бензема ископао вођство, а турбо потези Герета Бејла трасирали пут шпанском великану ка 13. узастопној европској круни - 3:1 против Ливерпула у финалу Лиге шампиона у Кијеву.

Четврта титула у последњих пет сезона, трећа везана. Ништа јој се нема приговорити, никаква етикета „незаслужене“ налепити, јер је екипа Зинедина Зидана у елиминационој фази елимисала све саме але. ПСЖ у осмини, Јувентус у четвртфиналу, Бајерн на претпоследњој степеници, а онда у главном граду Украјине нападачки потентан, али у одбрани толико ужасан састав са Енфилда да је предвођен несрећеним Лорисом Каријусом морао да пукне. Баш та грешка немачког голмана с почетка другог полувремена -  да се правда до ујутру навијачима тешко би га разумели - усмерила је утакмицу на страну актуелног владара, а шуњалици Кариму Бенземи да то тог тренутка не толико смислену, али у сваком тренутку контролисану игру крунише вођством после ког је око 70.000 навијача схватило шта ће се десити.

Јесте Ливерпул узвратио брзопотезно, удахнуо је Садио Мане вештачко дисање тиму осакаченом повредом Мохамеда Салаха, али се и у тим тренуцима јасно по говори тела, току лопте, начину на који развијају акције видело да Реал има јасан план. Да се само чека егзекуција.

Пресудио је доказивања гладни Герет Бејл. Као да се увукао у плашт Кристијана Роналда, налик ремек делу Португалца у Торину или у жељи да Зидану докаже да се о њега огрешио што га није ставио у првих 11, Велшанин је извео маказице од којих затаје дах (мада, од којих не застаје) и заслужио овације са трибина. Исте су му се поклониле и 20 минута касније кад је испалио у ракету са 30 метара, спржио рукавице Лориса Каријуса, некадашњем голману Мајнца вероватно завршио каријеру, Ливерпул прободио из сна да се се репризирати истанбулска ноћ из 2005. а фудбалском свету - рекосмо - послао поруку:

„Тишина“.

Краљеви остају да владају. Зато што имају систем. Не мењају ништа. Не троше баснословно. Не менају тренера ако изгуби титулу у Пиримери. Поготово не паниче у финалу. Знају како да се понашају. То је њихова територија. Њихово такмичење. Било. Јесте. Изгледа и биће, јер на хоризонту нема тима који би могао да им парира у утакмицама набијеном тензијом какво је финале Лиге шампиона.

Ако су у Лисабону имали Серхија Рамоса да их спасе у надокнади, у Милану Кејлора Наваса да одбрани пенал, а у Кардифу Кристијана Роналда да с два гола уништи Јувентус, вечерас им се указао разервиста Герет Бејл, кога после два врхунска гола не би ко корбачем могли да отерају са стадиона „Сантјаго Бернаберу“. Што би, кад им је човек донео пехар?

Џаба Ливерпулу било каква оправдања. Џаба позивање да би можда све изгледало другачије да се Мохамед Салах није повредио. Или да га Серхио Рамос није повредио. Џаба, јер две године Јирген Клоп „мудрује“ са голманима, одбија да се појача на примарној позицији и ништа му не вреди што је до изласка Египћанина боље изгледао или што се преко Манеа вратио у игру, јер међу стативама име шепртљу. Тек, да се зна, ни Симон Мињоле није ништа бољи од Лориса Каријуса, можда би и он примио неки кикс гол. Чак ни то није поента. Нити стативе Иска и Манеа. Нити зицери Кристијана и Фирмина.

Кључ је у томе да Реал игра боље. Прецизније, да нико не игра боље од њега.

Још једном - тишина!

РЕАЛ МАДРИД - ЛИВЕРПУЛ 3:1
/Бензема 50, Бејл 64, 83 - Мане 56/

Кијев
Олимпијски стадион
Гледалаца: 70.000
Судија: Милорад Мажић (Србија)

Реал Мадрид: Навас - Карвахал (од 36. Наћо), Варан, Рамос, Марсело - Каземиро, Крос, Модрић, Иско (од 64. Бејл) - Бензема (од 89. Асенсио), Роналдо. Тренер: Зинедин Зидан.

Ливерпул: Каријус - Александер Арнолд, Ловрен, Ван Дајк, Робертсон - Хендерсон, Милнер (од 83. Џан), Вијналдум - Мане, Фирмино, Салах (од 30. Лалана). Тренер: Јирген Клоп.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар