Suze, gluposti i remek-djelo: Real VLADA Evropom!

Horor Karijusa, magija Bejla – Real kao niko vlada Evropom! Real Madrid pobedio je Liverpul rezultatom 3:1 i ispisao nove stranice fudbalske istorije, postavši prvi tim koji je osvojio tri uzastopna pehara Lige šampiona.  "Kraljevski" klub odbranio je titulu šampiona Starog kontinenta! Dva gola Gereta Bejla i dve greške Lorisa Karijusa, za treći uzastopni trijumf "kraljevskog kluba".  NEPOBEDIVI: Tri puta zaredom! Večeras je potpis Bejlov! Real odbranio titulu prvaka pobedom nad Liverpulom, koga je „zakopao“ Loris Karijus - 3:1.

Fudbal 27.05.2018 | 00:26
Suze, gluposti i remek-djelo: Real VLADA Evropom!
‘Kraljevski klub’ je tako produžio sopstveni rekord u finalu u Kijevu, koje je, osim fantastičnog suđenja srpske ekipe na čelu sa Miloradom Mažićem, užasnih grešaka golmana Liverpula Lorsa Karijusa, obeležio pobedonosni pogodak Gareta Bejla.

Fantastični Velšanin je, manje od tri minuta pošto je ušao na teren, postigao spektakularan pogodak "makazicama" i verovatno postao kreator najlepšeg gola u istoriji finala Lige šampiona. 

Lepšeg i od onog Zinedina Zidana iz 2002. godine, koji je sada, kao trener Madriđana, nastavio da niže nezamislive uspehe sa devet velikih trofeja u manje od tri godine koliko je na klupi. 

Spomenuti Karijus je poklonio rivalu dva od tri pogotka, dok smo već spomenuli izuzetno suđenje celog sudijskog tima na čelu sa Mažićem, koji je potvrdio da je sa pravom dobio ovako veliku utakmicu i potpuno je opravdao očekivanja.

Utakmica na ‘Olimpijskom stadionu’ u Kijevu počela je standardnim opipavanjem snaga i prevelikih uzbuđenja nije bilo sve do 16. minuta. Do tog trenutka je Liverpul bio bolji rival, ali je malo falilo da Real povede preko Kristijana Ronalda, koji je bio neprecizan posle prodora po desnoj strani. 

Nekoliko minuta kasnije Kejlor Navas je izuzetnom intervencijom sprečio vođstvo ‘Crvenih’, da bi neposredno posle toga engleski klub doživeo veliki peh. 

Muhamed Salah, najbolji igrač tima, povredio je rame u duelu sa Serhiom Ramosom i, uprkos pokušaju da se vrati u igru, morao je da napusti teren u suzama. Tu nije bio kraj pehovima, sada na drugoj strani, pošto je u sledećem napadu Dani Karvahal ozledio zadnju ložu u pokušaju da odigra petom, što je potpuno "ubilo" ritam susreta. 

Igrači su pokušavali da se otmu negativnih utisaka, da bi u samom finišu poluvremena pomoćni sudija Dalibor Đurđević fantastično reagovao.

Podigao je zastavicu posle velike šanse Kristijana Ronalda i pogotka Karima Benzeme, posle čega je Mažić, na signalizaciju pomoćnika, opravdano poništio pogodak Francuza. 

To je značilo da se na odmor otišlo najnepopularnijim rezultatom. 

Drugo poluvreme bilo je mnogo interesantnije od prvog, a počelo je velikom prilikom za Iska, kojeg je prečka sprečila da donese prednost svom timu. Ono što nije uspeo on, jeste spomenuti Karijus u 51, kada je napucao Benzemu i lopta je završila u mreži. 

Želeo je da odigra rukom loptu do nekog od defanzivaca, Francuz je pružio nogu i izblokirao ga, postavši tako ponovo "X faktor" u velikom finalu. Međutim, radost Španaca trajala je samo četiri minuta jer je Liverpul ekspresno uspeo da izjednači preko Sadija Manea.

Najviši u skoku posle kornera bio je Lovren koji je glavom spustio loptu u peterac, tamo je Mane izbegao ofsajd i sproveo je u mrežu za 1:1. 

Kada se činilo da je Liverpul opet u utakmici, demanti je stigao vrlo brzo, a najznačajniji trenutak dogodio se u 61. minutu, pošto je tada Bejl zamenio indisponiranog Iska. Manje od 120 sekundi pošto je kročio na travu ‘Olimpijskog stadiona’, iz svog prvog kontakta sa loptom, uhvatio je neverovatne "makazice" na centaršut Marsela sa leve strane i sa nekih 12-13 metara loptu poslao u gornji levi ugao! 

Aktuelni šampion je ponovo imao kontrolu, posebno posle stative Manea, da bi u finišu Bejl zaokružio horor veče Karijusa. Šutnuo je sa više od 25 metara, a Nemac je još jednom užasno reagovao i lopta je završila u mreži za nastavak surove dominacije na Starom kontinentu.

Igrač koji je trebalo da bude heroj Liverpula izašao je zbog povrede posle pola sata igre, uplakan.

Igrač koji nije smeo da bude na golu Liverpula napravio je dva kiksa i gurnuo ekipu u provaliju, snažnije nego što je Serhio Ramos gurnuo Mohameda Salaha na zemlju, pre povrede i suza.

Igrač koga je Zinedin Zidan čuvao za poslednjih pola sata "prelomio" je finale makazicama iz prvog kontakta, a onda je dao šansu Lorisu Karijusu da još jednom napravi grešku. Nemac je nije propustio, kao što ni Real nije propustio šansu da osvoji TRINAESTU titulu šampiona Evrope.

U Madridu će je pamtiti je zbog čarobne noći Gereta Bejla, u Liverpulu zbog velike, ispuštene prilike...

REAL MADRID - LIVERPUL 3:1 (0:0)

Prvi put u eri Lige šampiona jedan klub uspeo je da "veže" tri trijumfa. Uradio je to tim Zinedina Zidana, trenera koji još nije izgubio dvomeč, ni finale najjačeg takmičenja! Nekad veliki igrač, sada trofejni trener, učinio je sa svojim fudbalerima ono što su mnogi očekivali, na način na koji mnogi ipak nisu očekivali.

Iako je i "na papiru" bilo jasno ko je favorit i ko je navikao da igra velike utakmice, ipak se nije očekivalo da taj tim dobije baš tako veliku pomoć koliku mu je ove večeri u Kijevu pružio golman engleskog kluba, Loris Karijus.

Nemački čuvar mreže u 51. minutu je pogodio Karima Benzema u nogu, što je bilo dovoljno da se ona odbije u mrežu "Redsa" za 1:0. Asistent Dejan Lovren i strelac Sadio Mane uzvratili su ekspresno na 1:1, a onda se dogodio najlepši momenat ove kijevske večeri.

Na najveću scenu stupio je Geret Bejl i pokazao zašto je neizostavan činilac ove, najuspešnije generacije u modernoj istoriji najvećeg kluba.

Velšanin je kročio na teren u 61. minutu umesto Iska i samo 122 sekunde kasnije perfektnim udarcem, "makazicama", poslao loptu iza leđa Karijusu! Nemcu se tu nije imalo šta prigovoriti, ali se nedugo potom sam pobrinuo da se ponovo priča o njemu negativno.

Samouvereni Bejl razigravao je saigrače "spoljnom", uživao na terenu, pa u 84. minutu samopouzdano "opalio" sa oko 20 metara. Lopta je išla pravo u Karijusa, ali je on pogrešno postavio ruke i dopustio da se o njegove rukavice odbije u mrežu Liverpula. Čak je tamo i pogurao, za konačnih - 3:1.

Navijači engleskog kluba počeli su tada da izlaze sa stadiona, na kojem su posle pola sata igre doživeli prvi šok, kada su videli da njihov ljubimac, Mohamed Salah, napušta igru uplakan zbog povrede. Egipatski mađioničar pao je na travu u jednom duelu sa kapitenom Reala Serhijom Ramosom i iako je imao ogromnu želju ipak nije imao snage da nastavi.

Tragičan kraj za junaka impresivne sezone Liverpula, koja ipak nije bila dovoljna da se prekine Realova vladavina Starim kontinentom. Odgovornost za to apsolutno snosi i golman Karijus, koji je grešio, kao i Jirgen Klop, koji je očigledno pogrešnom verovao u drugom finalu Lige šampiona koje je izgubio.

Tišina, fudbalski svete! Ćuti, gledaj, radi i smisli možeš li bolje. Smisli i neko drugo opravdanje, jer ona kojih smo se naslušali ove sezone, kako je Real privilegovan kod sudija i u UEFA, ne vredi ni pet para pred snalažljivost i genijalnosti dva madridska asa. Jer, niko ne igra fudbal kao kraljevski klub, apsolutno najdominantniji tim današnjice. Čak i kad najbolji na planeti Kristijano Ronaldo ne pogodi, ima ko će: poput krtice je Karim Benzema iskopao vođstvo, a turbo potezi Gereta Bejla trasirali put španskom velikanu ka 13. uzastopnoj evropskoj kruni - 3:1 protiv Liverpula u finalu Lige šampiona u Kijevu.

Četvrta titula u poslednjih pet sezona, treća vezana. Ništa joj se nema prigovoriti, nikakva etiketa „nezaslužene“ nalepiti, jer je ekipa Zinedina Zidana u eliminacionoj fazi elimisala sve same ale. PSŽ u osmini, Juventus u četvrtfinalu, Bajern na pretposlednjoj stepenici, a onda u glavnom gradu Ukrajine napadački potentan, ali u odbrani toliko užasan sastav sa Enfilda da je predvođen nesrećenim Lorisom Karijusom morao da pukne. Baš ta greška nemačkog golmana s početka drugog poluvremena -  da se pravda do ujutru navijačima teško bi ga razumeli - usmerila je utakmicu na stranu aktuelnog vladara, a šunjalici Karimu Benzemi da to tog trenutka ne toliko smislenu, ali u svakom trenutku kontrolisanu igru kruniše vođstvom posle kog je oko 70.000 navijača shvatilo šta će se desiti.

Jeste Liverpul uzvratio brzopotezno, udahnuo je Sadio Mane veštačko disanje timu osakačenom povredom Mohameda Salaha, ali se i u tim trenucima jasno po govori tela, toku lopte, načinu na koji razvijaju akcije videlo da Real ima jasan plan. Da se samo čeka egzekucija.

Presudio je dokazivanja gladni Geret Bejl. Kao da se uvukao u plašt Kristijana Ronalda, nalik remek delu Portugalca u Torinu ili u želji da Zidanu dokaže da se o njega ogrešio što ga nije stavio u prvih 11, Velšanin je izveo makazice od kojih zataje dah (mada, od kojih ne zastaje) i zaslužio ovacije sa tribina. Iste su mu se poklonile i 20 minuta kasnije kad je ispalio u raketu sa 30 metara, spržio rukavice Lorisa Karijusa, nekadašnjem golmanu Majnca verovatno završio karijeru, Liverpul probodio iz sna da se se reprizirati istanbulska noć iz 2005. a fudbalskom svetu - rekosmo - poslao poruku:

„Tišina“.

Kraljevi ostaju da vladaju. Zato što imaju sistem. Ne menjaju ništa. Ne troše basnoslovno. Ne menaju trenera ako izgubi titulu u Pirimeri. Pogotovo ne paniče u finalu. Znaju kako da se ponašaju. To je njihova teritorija. Njihovo takmičenje. Bilo. Jeste. Izgleda i biće, jer na horizontu nema tima koji bi mogao da im parira u utakmicama nabijenom tenzijom kakvo je finale Lige šampiona.

Ako su u Lisabonu imali Serhija Ramosa da ih spase u nadoknadi, u Milanu Kejlora Navasa da odbrani penal, a u Kardifu Kristijana Ronalda da s dva gola uništi Juventus, večeras im se ukazao razervista Geret Bejl, koga posle dva vrhunska gola ne bi ko korbačem mogli da oteraju sa stadiona „Santjago Bernaberu“. Što bi, kad im je čovek doneo pehar?

Džaba Liverpulu bilo kakva opravdanja. Džaba pozivanje da bi možda sve izgledalo drugačije da se Mohamed Salah nije povredio. Ili da ga Serhio Ramos nije povredio. Džaba, jer dve godine Jirgen Klop „mudruje“ sa golmanima, odbija da se pojača na primarnoj poziciji i ništa mu ne vredi što je do izlaska Egipćanina bolje izgledao ili što se preko Manea vratio u igru, jer među stativama ime šeprtlju. Tek, da se zna, ni Simon Minjole nije ništa bolji od Lorisa Karijusa, možda bi i on primio neki kiks gol. Čak ni to nije poenta. Niti stative Iska i Manea. Niti ziceri Kristijana i Firmina.

Ključ je u tome da Real igra bolje. Preciznije, da niko ne igra bolje od njega.

Još jednom - tišina!

REAL MADRID - LIVERPUL 3:1
/Benzema 50, Bejl 64, 83 - Mane 56/

Kijev
Olimpijski stadion
Gledalaca: 70.000
Sudija: Milorad Mažić (Srbija)

Real Madrid: Navas - Karvahal (od 36. Naćo), Varan, Ramos, Marselo - Kazemiro, Kros, Modrić, Isko (od 64. Bejl) - Benzema (od 89. Asensio), Ronaldo. Trener: Zinedin Zidan.

Liverpul: Karijus - Aleksander Arnold, Lovren, Van Dajk, Robertson - Henderson, Milner (od 83. Džan), Vijnaldum - Mane, Firmino, Salah (od 30. Lalana). Trener: Jirgen Klop.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar