Ирска: Поздравио ''тиху револуцију''

Ирски премијер Лео Варадкар поздравио је "тиху револуцију" пошто су први резултати референдума показали да су Ирци гласали за либерализацију закона о абортусу.

Свијет 26.05.2018 | 19:16
Ирска: Поздравио ''тиху револуцију''
Вардакар је говорио после објава излазних анкета које указују на снажну подршку за реформу закона, преноси Би-Би-Си (ББЦ).

Излазне анкете показују да је 69 одсто Ираца гласало за укидање дела Устава који забрањује прекид трудноће. Коначни резутати се очекују касније вечерас.

"Народ је рекао своје. Он је рекао да нам је потребан модеран Устав за модерну земљу", рекао је Варадкар, преноси ББЦ.

Премијер који се пред референдум залагао за либерализацију рекао је да је на делу била "кулминација тихе револуције која се одвијала у Ирској последњих 20 година".

Премијер је додао да ирски гласачи "имају поштовање за жене и поверење да ће оне доносити исправне изборе и одлуке о свом сопственом здрављу".

Скоро 3,5 милиона гласача је било позвано да донесе одлуку после тешке кампање, током које су се повећале разлике између градова и села, младих и мање младих.

На референдуму је постављено прецизно питање о укидању 8. амандмана на ирски Устав, усвојен 1983, који забрањује абортус у име права на живот "нерођеног детета (...) пођеднако као и мајке". После смрти једне трудне жене од сепсе, 2013. је уведена реформа која је дозволила изузетак у случају да је живот мајке угрожен.

Варадкар је рекао да ће убедљива победа стране за либерализацију дати његовој влади јачи мандат када буде припремала законе о абортусу који ће бити поднети парламенту на усвајање већ за неколико месеци.

Ирско законодавство је међу најрестриктивнијим у Европи, уз Малту и Северну Ирску, па су од 1983. десетине хиљада жена одлазиле у иностранство да би абортирале.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар