Irska: Pozdravio ''tihu revoluciju''

Irski premijer Leo Varadkar pozdravio je "tihu revoluciju" pošto su prvi rezultati referenduma pokazali da su Irci glasali za liberalizaciju zakona o abortusu.

Svijet 26.05.2018 | 19:16
Irska: Pozdravio ''tihu revoluciju''
Vardakar je govorio posle objava izlaznih anketa koje ukazuju na snažnu podršku za reformu zakona, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Izlazne ankete pokazuju da je 69 odsto Iraca glasalo za ukidanje dela Ustava koji zabranjuje prekid trudnoće. Konačni rezutati se očekuju kasnije večeras.

"Narod je rekao svoje. On je rekao da nam je potreban moderan Ustav za modernu zemlju", rekao je Varadkar, prenosi BBC.

Premijer koji se pred referendum zalagao za liberalizaciju rekao je da je na delu bila "kulminacija tihe revolucije koja se odvijala u Irskoj poslednjih 20 godina".

Premijer je dodao da irski glasači "imaju poštovanje za žene i poverenje da će one donositi ispravne izbore i odluke o svom sopstvenom zdravlju".

Skoro 3,5 miliona glasača je bilo pozvano da donese odluku posle teške kampanje, tokom koje su se povećale razlike između gradova i sela, mladih i manje mladih.

Na referendumu je postavljeno precizno pitanje o ukidanju 8. amandmana na irski Ustav, usvojen 1983, koji zabranjuje abortus u ime prava na život "nerođenog deteta (...) pođednako kao i majke". Posle smrti jedne trudne žene od sepse, 2013. je uvedena reforma koja je dozvolila izuzetak u slučaju da je život majke ugrožen.

Varadkar je rekao da će ubedljiva pobeda strane za liberalizaciju dati njegovoj vladi jači mandat kada bude pripremala zakone o abortusu koji će biti podneti parlamentu na usvajanje već za nekoliko meseci.

Irsko zakonodavstvo je među najrestriktivnijim u Evropi, uz Maltu i Severnu Irsku, pa su od 1983. desetine hiljada žena odlazile u inostranstvo da bi abortirale.

Izvor: Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar