Блокадом Српска узела 1,5 милиона

Републици Српској до петка је исплаћено 1,5 милиона од 28 милиона КМ, што јој припада на основу пресуде којом је Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ због незаконите расподјеле прихода дужна исплатити 15 милиона КМ плус затезне камате.

Република Српска 25.05.2018 | 19:17
Блокадом Српска узела 1,5 милиона
Подсјећамо да након што нису постигли договор у Управном одбору УИО БиХ да се са рачуна ФБиХ Републици Српској исплаћује по три милиона КМ како би се намирио дуг, Република Српска се одлучила и блокирала рачуне УИО.

С обзиром на то да се ишло на блокаду јединственог рачуна УИО, питање је колико ће на крају Република Српска наплатити, јер ће на отплату тог дуга ићи и приход од наплате индиректних пореза које би свкако требало да добије и Република Српска.

Наиме, према одлуци УО УИО, прикупљени приходи од индиректних пореза дијеле се тако што ФБиХ добија 64,26 одсто, РС 32,19 одсто, а Брчко дистрикт 3,55 одсто и практично дуг ће дјелимично бити исплаћен и новцем који у сваком случају припада РС.

Ипак, вјерује се да Република Српска неће бити оштећена на тај начин, јер пресуда гласи да се РС мора исплатити 28 милиона КМ, док у Министарству финансија РС кажу да цијели случај води Правобранилаштво РС, на чији захтјев су и блокирани рачуни.

Зоран Тегелтија, министар финансија Републике Српске, рекао је раније да представници Федерације БиХ у УО УИО нису жељели да прихвате приједлог за рјешење тог проблема који је понудио Миро Џакула, директор УИО.

Он је појаснио да су на посљедној сједници УО УИО представници РС и Вјекослав Беванда, предсједавајући УО УИО, били сагласни да Федерација БиХ исплаћује мјесечно по три милиона КМ РС, али да су против таквог рјешења били представници ФБиХ.

Сам Беванда у петак је рекао да се о рјешавању овог проблема разговара већ дуго и да је свима било јасно да је могућ сценарио блокаде рачуна, али да је уједно и најлошији, јер се урушава најпрофитабилнија и једна од најбољих институција БиХ.

Он је подсјетио да је руководство Управе понудило Управном одбору више рјешења, али да представници ФБиХ нису жељели прихватити ниједно.

"Непостојање договора о пресуди која је извршена довело је до блокаде рачуна и овај проблем нужно је што прије рјешавати како не бисмо довели у питање фискалну стабилност БиХ", наведено је, између осталог, у саопштењу.

У Управи за индиректно опорезивање БиХ у петак су рекли да блокада рачуна неће угрозити рад те управе, али да је према корисницима прихода од индиректних пореза уплаћено мање новца, односно да је извршена расподјела 24,4 милиона КМ, иако је укупан износ који је требало да буде распоређен 25,4 милиона КМ.

Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације УИО, рекао је да је то новац који је прикупљен у четвртак, а да је мање распоређено због блокаде новца са уплатних рачуна јавних прихода од индиректних пореза од стране Нове банке у износу од 1,1 милион КМ.

Поред ових 1,1 милион КМ, додатно је блокирано и 478.000 КМ, а ријеч је новцу који се налази на депозитном рачуну УИО, а ради се о новцу грађана БиХ који су га уплаћивали за осигурање царинског дуга. Од тог новца Нова банка је блокирала 226.000 КМ, а НЛБ банка 252.000 КМ.

"УИО је у више наврата УО ове институције иницирала рјешење проблема пресуде, али УО то није прихватио", рекао је Ковачевић.

Подсјећања ради, Суд БиХ донио је 7. маја 2015. године пресуду којом је Управа за индиректно опорезивање обавезна да Српској исплати 15 милиона КМ плус затезне камате због незаконите расподјеле прихода од индиректних пореза за 2009. и 2010. годину.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар