Шуман: Са искуснима на ЕП, да се лијепо опросте!

"Моја велика жеља је да са овом генерацијом, ту мислим да искусне играче као што су Никола Прце, Мирсад Терзић, Мухамед Торомановић и Иван Карачић, одем на Европско првенство", каже Шуман.

Остали спортови 29.05.2018 | 10:30
Шуман: Са искуснима на ЕП, да се лијепо опросте!
Билал Шуман, селектор рукометне репрезентације БиХ скоро двије године се бори са импровизацијама у бх. рукомету, али не одустаје.

Овога пута ће репрезентативце крајем маја окупити у Брчком. Иако је одлуком Европске рукометне федерације (ЕХФ) бх. тим остао без на терену избореног пласмана у бараж за Свјетско првенство, Шуман је оптимиста и нада се да ће БиХ заиграти на наредном великом такмичењу, а то је Европско првенство 2020. године у Аустрији, Норвешкој и Шведској. Истиче да му је велика жеља да на тај начин искусним играчима омогући да се лијепо опросте од дреса са државним грбом.

До почетка квалификација за ЕУРО 2020 крајем октобра ове године нема слободних термина у календару ЕХФ-а, па је Шуман одлучио на ово окупљање позвати велики број играча. Стога је направио два списка, један на којем су до сада углавном стандардни репрезентативци и други на којем су играчи са ширег списка и из домаће лиге.

“У Брчком ћемо се окупити 29. маја и одмах сутра путујемо за Будимпешту, гдје ћемо 31. маја одиграти пријатељску утакмицу са Мађарском. Договорио сам са мађарским селектором Љубомиром Врањешом да одиграмо контролни сусрет, али у термину који њима одговара. За нас би било боље да играмо 4. или 5. јуна, али с обзиром да ће нам Мађари сносити све трошкове пристали смо на 31. мај. Морамо се сналазити на све могуће начине како би репрезентативци били на окупу, јер до октобра и почетка квалификација за ЕУРО нема слободних термина“, прича Шуман и наставља:

“Након Мађарске враћамо се у Брчко гдје су нам локалне власти осигурале смјештај и дворану за тренинге. Потом идемо у Маглај гдје ћемо се припремати још четири дана, такође, захваљујући локалним властима које су нам изашле у сусрет. Како би им се барем донекле захвалили одиграћемо двије утакмице између себе 3. јуна у Брчком и 8. јуна у Маглају. У тим сусретима даћу прилику свим играчима да покажу шта знају и имају ли квалитет за репрезентацију.“

Шуман још увијек не зна у којем ће бх. тим саставу путовати у Будимпешту, јер многи од репрезентативаца до тада неће завршити с клупским обавезама. За сада је сигурно да неће путовати Бењамин Бурић, голман Вецлара, Никола Прце и Марко Панић, двојац из пољског Азотија.

“Оно што сигурно знам је да ћемо од 4. јуна бити комплетни, јер ће свим репрезентативцима бити завршена национална првенства. У Мађарску ћу водити Петра Јокановића и Дениса Сердаревића. Желим пронаћи стандардне голмане за позицију број два и три, јер Бурић је сигурна јединица. Међутим, веома је важно имати стандардне алтернативе за њега. Позвао сам и новајлију Мирка Херцега, који игра у француском Масију. Он је раније играо за млађе селекције Хрватске, али је с радошћу прихватио позив да заигра за БиХ. У најбољим је играчким годинама и желим видјети како изгледа и колико може. Морамо тражити рјешења на свим позицијама, јер наши искусни играчи неће моћи вјечно играти“, нагласио је Шуман.

Недавно се на списку хрватског селектора Лине Червара нашло име бившег бх. јуниорског и “А“ репрезентативца Јосипа Ереша, који тренутно наступа за ППД Загреб. Према Шумановим ријечима, он је давно разговарао са деснокрилним рукометашем који га је обавијестио да жели покушати изборити мјесто у селекцији Хрватске.

“И Ереш и Матеј Хрстић, бивши кадетски репрезентативац БиХ, су ми рекли да желе покушати нешто ново и поштујем њихову одлуку. На позицији десног крила немамо проблема, ту имамо одличан избор. Срђан Предраговић се показао као пун погодак, момак изгара за државни дрес и иде на главу у свакој утакмици. Најбољи је стријелац аустријске лиге, а ускоро би требао прећи у њемачку Бундеслигу. Ту је још млади Ибрахим Хасељић, који има огроман потенцијал и већа је перспектива од Ереша. Када томе додамо искусног Фарука Вражалића и Мухамеда Зулфића, јасно је да на десном крилу имамо одличан избор“, прича селектор бх. рукометаша.

БиХ ће до Европског првенства 2020. године покушати доћи кроз групу “5“ у којој ће јој ривали бити Бјелорусија, Чешка Република и Финска. Шуман је увјерен да бх. тим може изборити мјесто на завршном турниру.

“Моја велика жеља је да са овом генерацијом, ту мислим да искусне играче као што су Никола Прце, Мирсад Терзић, Мухамед Торомановић и Иван Карачић, одем на Европско првенство. Мислим да то можемо остварити, јер нам је потребна једна побједа против Бјелорусије или Чешке на домаћем паркету, уз два тријумфа над Финском, да би заиграли на ЕУРО-у. На тај начин би искусним играчима омогућили да се лијепо опросте од репрезентације, а након тога их укључити у рад нашег рукомета. Истина 2020. година је далеко и не знам у каквом ће стању бити, али ако буду на нивоу као сада волио бих с њима одиграти то првенство“, оптимиста је Шуман.

Квалификације за ЕУРО 2020 играће се у три термина. Први је од 24. до 28. октобра 2018. године и резервисан је за сусрете првог и другог кола. Утакмице трећег и четвртог кола играће се од 10. до 14. априла 2019. године, а посљедња два кола од 12. до 16. јуна. На ЕП ће се пласирати по двије првопласиране репрезентације из сваке од осам група, те четири најбоље трећепласиране. Сигурни учесници ЕП су домаћини Аустрија, Норвешка и Шведска, те актуелни европски шампион Шпанија. Биће то прво Европско првенство на којем ће учествовати 24 репрезентације, а одржаће се од 10. до 26. јануара 2020. године.

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар