Прије путовања у ове државе требало би да се вакцинишете

За путовање у неке државе потребно је да посебно водите рачуна о здрављу, тј. да се вакцинишете, посебно ако је оно законом прописано или ако се саветује.

Путовања 24.05.2018 | 08:08
Прије путовања у ове државе требало би да се вакцинишете
Ово су најчешће дестинације због којих је потребно водити рачуна о вакцинацији, под претпоставком да сте као деца примили све прописане вакцине:

1. Бразил

Путници који путују у Бразил обавезни су законом, најкасније 10 дана пре поласка на пут, да се вакцинишу против жуте грознице. Такође, препоручује се да провере јесу ли примили све вакцине. Они који залазе у подручје Амазоније морају узети лекове против маларије и поштовати остале мере против заштите од убода комараца. За путнике који ће у Бразилу боравити дуже време и посећивати рурална подручја препоручује се и вакцинисање против хепатитиса А и тифуса.

2. Еквадор

Препоручује се вакцина за тифус, хепатитис А и, као и за Бразил, узимање лекова против маларије и придржавање осталих мера против заштите од убода инсеката.

3. Индија

Ако сте на путу до Индије пролазили подручјем угроженим жутом грозницом, попут неких земаља Африке, јужне и централне Америке, морате имати важећу међународну потврду о вакцинацији.

4. Перу

Сви путници који путују западно од Анда и они који намеравају да посете подручја густих шума смештених на надморској висини мањој од 2.300 метара требало би да се вакцинишу против жуте грознице. Ако планирате пут у Мачу Пикчу и Куско, вакцинисање није потребно. Осим од жуте грознице, препоручује се заштита и од маларије одређеним лековима.

5. Венецуела

Уколико планирате путовање у Венецуелу, препоручује се вакцинисање против хепатитиса А и узимање антималарика. На појединим местима се препоручује И вакцинисање против жуте грознице, пише Пун куфер.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар