Партизан и Лига Европе: НИкад тежи пут до групе!

Иза Партизана је успешна европска сезона, али испред црно-белих је изузетно тежак пут до новог учешћа у групној фази Лиге Европе. Партизан повлашћен у прва три кола квалификација, мада кад прочитате имена потенцијалних ривала. . .

Фудбал 23.05.2018 | 21:45
Партизан и Лига Европе: НИкад тежи пут до групе!
Нови систем квалификација за пласман у Лигу шампиона и у Лигу Европе, који ће бити примењен од предстојеће сезоне, за последицу ће имати тежи пут за све учеснике, поготово за "аутсајдерске" земље, каква је Србија, односно њени клубови.

Партизан, најуспешнији српски клуб у последњих 15-ак година у европским такмичења, са убедљиво највећим коефицијентом, није могао сам, па је тако Србија тек на 25. месту, а то значи и много, много тежи пут до групне фазе неког европског такмичења.

Сви српски клубови који ове године буду играли квалификације за Лигу шампиона (Црвена звезда - тренутно рангирана на 119. месту УЕФА листе клубова), односно Лигу Европе (Партизан, нишки Раднички и Спартак), морати да играју СВА четири кола квалификација не би ли стигли до групне фазе.

А квалификације почињу већ 12. јула!

Да је Партизан одбранио титулу првака Србије, рецимо, у прва два кола квалификација за Лигу шампиона сигурно би био повлашћен, вероватно и у трећем колу, а у плеј-офу за пласман у ЛШ вероватно не. У претходној такмичарској сезони није био повлашћен у 3. колу квалифкација.

Партизаново вредно прикупљање бодова у Европи, довело га је до тога да сада може "мирније" да чека квалификације за Лигу Европе, односно биће повлашћен у 3. кола квалификација за Лигу Европе, док му је за тај статус у плеј-офу недостајало мало (наравно, ако успешно буде прелазио препреке).

Али, те препреке нису нимало наивне. Штавише!

У последњих 5 година Партизан је прикупио 17 европских бодова, што београдски клуб сврстава високо на лествици клубова који ће играти Лигу Европе.

Партизан је тренутно на 78. месту ранг-листе европских клубова и са те позиције ће стартовати у квалификацијама. Иза црно-белих је врло успешна европска сезона, најбоља од 2005. године, а да није била таква, било би му још теже да дође до групне фазе.

У емисији ТВ Партизан објављено је ко су све потенцијални ривали црно-белих у квалификацијама за Лигу Европе.

У 1. колу међу 47 потенцијалних ривала су и такви клубови попут: Левадије (Естонија), Ференцвароша и Ујпешта (Мађарска), Дунајске стреде (Словачка)...

У 2. колу је 37 потенцијалних ривала (игра се 26. јула и 2. августа) - Глазгов ренџерс (Шкотска), Хапоел Хаифа (Израел), Анортозис (Кипар), Горњик и Јаглонија (Пољска), Виторог (Румунија), АИК Стокхолм (Шведска), Динамо Тбилиси (Грузија), Жељезничар (БиХ), Нефчи (Азербејџан), Жилина (Словачка), Каират (Казахстан)...

У 3. колу је 26 потенцијалних ривала. О томе са којим све клубовима, Партизан може да се састане (наравно, ако "добаци" дотле), говори и податак да су пет најслабије рангираних: Брондби (Данска), Слован (Чешка), Вардар (Македонија), Беитар Јерусалим (Израел), Универзитатеа Крајова (Румунија). А ту су још и турски Башакшехир, руска Уфа, пољски Лех, кипарски Аполон...

Истина, многи фаворити су и у претходним сезонама "падали" раније, било је ту разних "сеча" и изненађења, а с обзиром на то да квалификације почињу врло рано, врло је могуће да ће их бити и сада.

ЗАРАДА 8 МИЛИОНА ЕВРА

Партизан је само од овог последњег учешћа у Европи и такмичења у групној фази Лиге Европе "добар" неких 8 милиона евра (грубо рачуница), што је, уз продају играча, најважнији приход клуба.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар