Partizan i Liga Evrope: NIkad teži put do grupe!

Iza Partizana je uspešna evropska sezona, ali ispred crno-belih je izuzetno težak put do novog učešća u grupnoj fazi Lige Evrope. Partizan povlašćen u prva tri kola kvalifikacija, mada kad pročitate imena potencijalnih rivala. . .

Fudbal 23.05.2018 | 21:45
Partizan i Liga Evrope: NIkad teži put do grupe!
Novi sistem kvalifikacija za plasman u Ligu šampiona i u Ligu Evrope, koji će biti primenjen od predstojeće sezone, za posledicu će imati teži put za sve učesnike, pogotovo za "autsajderske" zemlje, kakva je Srbija, odnosno njeni klubovi.

Partizan, najuspešniji srpski klub u poslednjih 15-ak godina u evropskim takmičenja, sa ubedljivo najvećim koeficijentom, nije mogao sam, pa je tako Srbija tek na 25. mestu, a to znači i mnogo, mnogo teži put do grupne faze nekog evropskog takmičenja.

Svi srpski klubovi koji ove godine budu igrali kvalifikacije za Ligu šampiona (Crvena zvezda - trenutno rangirana na 119. mestu UEFA liste klubova), odnosno Ligu Evrope (Partizan, niški Radnički i Spartak), morati da igraju SVA četiri kola kvalifikacija ne bi li stigli do grupne faze.

A kvalifikacije počinju već 12. jula!

Da je Partizan odbranio titulu prvaka Srbije, recimo, u prva dva kola kvalifikacija za Ligu šampiona sigurno bi bio povlašćen, verovatno i u trećem kolu, a u plej-ofu za plasman u LŠ verovatno ne. U prethodnoj takmičarskoj sezoni nije bio povlašćen u 3. kolu kvalifkacija.

Partizanovo vredno prikupljanje bodova u Evropi, dovelo ga je do toga da sada može "mirnije" da čeka kvalifikacije za Ligu Evrope, odnosno biće povlašćen u 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope, dok mu je za taj status u plej-ofu nedostajalo malo (naravno, ako uspešno bude prelazio prepreke).

Ali, te prepreke nisu nimalo naivne. Štaviše!

U poslednjih 5 godina Partizan je prikupio 17 evropskih bodova, što beogradski klub svrstava visoko na lestvici klubova koji će igrati Ligu Evrope.

Partizan je trenutno na 78. mestu rang-liste evropskih klubova i sa te pozicije će startovati u kvalifikacijama. Iza crno-belih je vrlo uspešna evropska sezona, najbolja od 2005. godine, a da nije bila takva, bilo bi mu još teže da dođe do grupne faze.

U emisiji TV Partizan objavljeno je ko su sve potencijalni rivali crno-belih u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

U 1. kolu među 47 potencijalnih rivala su i takvi klubovi poput: Levadije (Estonija), Ferencvaroša i Ujpešta (Mađarska), Dunajske strede (Slovačka)...

U 2. kolu je 37 potencijalnih rivala (igra se 26. jula i 2. avgusta) - Glazgov rendžers (Škotska), Hapoel Haifa (Izrael), Anortozis (Kipar), Gornjik i Jaglonija (Poljska), Vitorog (Rumunija), AIK Stokholm (Švedska), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Željezničar (BiH), Nefči (Azerbejdžan), Žilina (Slovačka), Kairat (Kazahstan)...

U 3. kolu je 26 potencijalnih rivala. O tome sa kojim sve klubovima, Partizan može da se sastane (naravno, ako "dobaci" dotle), govori i podatak da su pet najslabije rangiranih: Brondbi (Danska), Slovan (Češka), Vardar (Makedonija), Beitar Jerusalim (Izrael), Univerzitatea Krajova (Rumunija). A tu su još i turski Bašakšehir, ruska Ufa, poljski Leh, kiparski Apolon...

Istina, mnogi favoriti su i u prethodnim sezonama "padali" ranije, bilo je tu raznih "seča" i iznenađenja, a s obzirom na to da kvalifikacije počinju vrlo rano, vrlo je moguće da će ih biti i sada.

ZARADA 8 MILIONA EVRA

Partizan je samo od ovog poslednjeg učešća u Evropi i takmičenja u grupnoj fazi Lige Evrope "dobar" nekih 8 miliona evra (grubo računica), što je, uz prodaju igrača, najvažniji prihod kluba.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar