Била једном једна Југа...!

Бокс асови на прозивци после 4 деценије! Понос, достојанство, суза у кајичку ока, снажне емоције, али пре свега велика и вечна љубав према племенитој вештини и репрезентацији и друговима.

Остали спортови 22.05.2018 | 21:30
Била једном једна Југа...!
То је укратко слика из хале „Александар Николић“ где је 20. маја 2018. тренер бирилијантне репрезентације Југославије 1978. године.

Славко Шоргић (90 година) након четири деценије од Светског првенства у боксу које је одржано у тадашњој хали „Пионир“ и на коме је остварен је највећи успех у историји нашег бокса, извршио прозивку својих златних боксера.

Под сводовима београдске спортске лепотице „Пионира“ за Југославију 1978. освојено је шест сребрних и једна бронзана медаља, чиме је исписана златна историја племените вештине на нашем поднебљу.

Писци те историје окупили су се након 40 година на истом месту, у хали која сада носи назив „Александар Николић“. „Седам величанствених“ у недељу 20. маја евоцирало је успомене са највеће бокс смотре која је одржана на нашим просторима и подсетила се тренутка у коме су ушли у вечност. На прозивци тренера Шоргића четири деценије касније појавили су бокс асови наше земље које су у рингу оставили срце на терену: Слободан Качар (сребро), Драгомир Вујковић (сребро), Фазлија Шаћировић (сребро), Тадија Качар (сребро), Миодраг Перуновић (сребро), и наши шампиони са других такмичења (ЕП, СП) Аце Русевски (сребро), Велизар Јевтић (бронза).

Срећни и преплављени емоцијама, присетили су се тренутака велике среће и задовољства, коју су у зноју лица свог извојевали у хали Пионир, у коју неки од њих нису крочили пуних 40 година.

„Дошао сам из Македоније да видим своје другове, да се присетимо свих оних тренутака који су везани за овај јубилеј који је права слика тадашње Југославије, када смо били сложни и нико нам ништа није могао”, рекао је Аце Русевски наш вишеструки шампион.

Сребрни ас СП из 1978. у велтер категорији Миодраг Перуновић четири деценије није био на месту историјског успеха.

„Први пут након финала сам овде. Био сам на граници да пустим сузу јер су осећања помешана. Након 40 година изашли смо на центар „Пионира“ где је 1978. стајао ринг и ћутали присећајући се свако свог изласка на ринг, стрепњи, али и позитивног набоја и жеље за победом, као и славља пред препубим трибинама. Наша срца то никада заборавити неће“, истакао је Перуновић.

Медаље за Југославију на СП 1978. у Београду освојили су:

Фазлија Шаћировић (бантам категорија) – сребрна медаља

Братислав Ристић (перолака) освајач сребрне медаље. На том путу савладао је Швеђанина Радмана (5:0), Американца Џумавана (5:0), боксера СССР-а Рибакова (4:1) и Венецуеланца Есперагоцу (5:0). У финалу поражен је од Кубанца Анжела Херере 1:4.

Мемет Богујевци (полувелтер) – сребрна медаља. Савладао Румуна Куцова (4:1), Пољака Гајду (4:1) и Источног Немца Кригера (3:2). У финалу поражен од Валерија Лавова из Советског Савеза (0:5).

Миодраг Перуновић (велтер) – сребрна медаља.

Слободан Качар (средња) – бронзана медаља. Савладао је техничким нокаутом у првој рунди Израелца Каспија, затим јужнокорејског боксера Чанг Јунг Кала (4:1) и советског борца Шапошњикова (3:2). У полуфиналу је поражен од Кубанца Хозе Гомеза. Гомез је тријумфом у финалу постао шампион света.

Тадија Качар (полутешка) – сребрна медаља. Победио је Бугарина Љубенова (5:0) и Бауха (4:1) из Источне Немачке. У финалу је поражен од Кубанца Сиксто Сорије (1:4).

Драгомир Вујковић (тешка) – сребрна медаља. У финалу је поражен од Кубанца Теофила Стивенсона.

Сјај шампиона - „седам величанстевних боксера“ никада неће избледети, вечан је као и њихова срца и љубав према спорту.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар