Интервју - Крстајић: Ми смо циљ већ остварили!

Селектор "орлова" сматра да је пласманом на Мундијал наша репрезентација већ остварила своје циљеве, али нагласио да је све могуће, па и Србија у финалу.

Фудбал 24.05.2018 | 11:00
Интервју - Крстајић: Ми смо циљ већ остварили!
Младен Крстајић у Русији ће ући у историју светских фудбалских првенстава.

Постаће први селектор икада на Мундијалу који паралелно обавља и функцију председника професионалног клуба, и то у другој држави. Реч је, наравно, о ФК Радник из Бијељине, који се такмичи у Премијер лиги БиХ.

Иако је активно укључен у рад клуба, Крстајићев приоритет су припреме "орлова" за Светско првенство на које ће селектор дебитант повести 23 фудбалера. Којих? Јавност у Србији то и даље није сазнала. Заправо, није сазнала ни како изгледа шири Крстајићев списак од 35 имена са којих би, потом, требало избрисати 12.

У интервјуу агенцији Анадолија, Крстајић није говорио о именима као ни датуму када ће светској јавности представити свој избор за турнир заказан за 14. јун.

”Наш циљ смо остварили пласманом, с обзиром на то да знамо да Србија није учествовала на великим такмичењима у последње време и да смо у квалификацијама били у групи са Ирском, Велсом и Аустријом, где нисмо баш били у првом плану. Међутим, заслужено смо завршили први на табели и пласирали се у Русију. Најбитнији циљ је остварен. Треба се сада спремити, направити добру атмосферу у земљи и са позитивном енергијом отићи на Светско првенство и представљати нацију на прави начин”, рекао је Крстајић.

Србија ће играти у Групи Е против Костарике (17. јун), Швајцарске (22. јун) и Бразила (27. јун).

”Група је атрактивна и тешка. Бразил је фаворит, али ни фаворитима не буде лако како људи замишљају. И Швајцарска има завидан квалитет и високо је рангирана на ФИФА листи. Костарика је 25, а ми смо најслабије пласирани. Ситуација је таква да нема лоших противника. За сваку утакмицу посебно се треба припремати и кроз све три ћемо тражити нашу шанхсу", истакао је Крстајић, који је у квалификацијама био први сарадник смењеног селектора Србије, Славољуба Муслина.

Са простора бивше Југославије, пласман у Русију изборила је само још Хрватска.

”На великим такмичењима најважније је да имате континуитет наступа, а то Хрватска има јер је готово стални учесник светских и европских првенства. Имају одличну и искусну екипу, тренера амбициозног и перспективног, који зна шта му је чинити. Хрвати имају озбиљну шансу да се пласирају у други круг такмичења. Онда иде 'нокаут' фаза гдје могу да догурају далеко јер имају квалитет”, нагласио је Крстајић.

Међу фаворите за освајање титуле првака света убраја Немачку, Бразил и Аргентину, али види и потенцијално изненађење.

”Мање-више фаворити су, како многи тврде, Немачка, Бразил и Аргентина. Можда Белгија из другог плана изненади. То су репрезентације које су свима у фокусу”, казао је Крстајић.

Србија није међу најбољим репрезентацијама Европе и света, али ће у Русији имати кандидата за финале Мундијала, Милорада Мажића.

Арбитар из Врбаса пре тога водиће финале Лиге шампиона између Реала и Ливерпула, 26. маја у Кијеву, а потом се придружити "орловима" на свом другом Мундијалу.

”О Мажићу је сувишно говорити. Потврђује се из месеца у месец у нашој лиги и широм Европе. Досегао је врхунац и увелико је међу топ три или четири арбитра је у Европу. Он је добар бренд из Србије и на прави начин је презентује", рекао је Крстајић, а потом прокоментарисао Мажићеву изјаву у којој је рекао да би волео да не суди финале Светског првенства, ако то значи да ће Србија играти у њему.

"Волео бих да се то што је изјавио и оствари. Све је могуће у животу, па и то. Треба сачекати”, говорио је Крстајић.

Пре Мундијала, где ће уз Крстајића бити још двојица селектора рођена у БиХ: Сарајлија Владимир Петковић (Швицарска) и Ливњак Златко Далић (Хрватска), свет фудбала пратиће велики дуел Ливерпула и Реал Мадрида у Украјини за титулу клупског првака света.

”Сви кажу Реал, зато што је Реал, Реал. Међутим, ове сезоне Ливерпул је урадио неке немогуће ствари, па треба сачекати утакмицу. Да видимо шта ће бити...”, истакао је Крстајић.

На питање о томе да ли је бољи Лионел Меси или Кристијано Роналдо, рекао је:

”Тешко је издвојити да ли Меси или Роналдо. Волео бих да се појави неки трећи, Србин.”

”Нове ствари се требају пробати и сада је време, на великом такмичењу да видимо како ће функционисати. Непознаница. Интересантно. Можда ће се изгубити мало времена када се нешто досуди па прегледа, постигне гол, врати, поништи... Интересантно, али треба бити и обазрив да видимо како ће све проћи у Русији, да видимо реакције јавности, ФИФА и УЕФА и навијача, који су најбитнији”.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар