Intervju - Krstajić: Mi smo cilj već ostvarili!

Selektor "orlova" smatra da je plasmanom na Mundijal naša reprezentacija već ostvarila svoje ciljeve, ali naglasio da je sve moguće, pa i Srbija u finalu.

Fudbal 24.05.2018 | 11:00
Intervju - Krstajić: Mi smo cilj već ostvarili!
Mladen Krstajić u Rusiji će ući u istoriju svetskih fudbalskih prvenstava.

Postaće prvi selektor ikada na Mundijalu koji paralelno obavlja i funkciju predsednika profesionalnog kluba, i to u drugoj državi. Reč je, naravno, o FK Radnik iz Bijeljine, koji se takmiči u Premijer ligi BiH.

Iako je aktivno uključen u rad kluba, Krstajićev prioritet su pripreme "orlova" za Svetsko prvenstvo na koje će selektor debitant povesti 23 fudbalera. Kojih? Javnost u Srbiji to i dalje nije saznala. Zapravo, nije saznala ni kako izgleda širi Krstajićev spisak od 35 imena sa kojih bi, potom, trebalo izbrisati 12.

U intervjuu agenciji Anadolija, Krstajić nije govorio o imenima kao ni datumu kada će svetskoj javnosti predstaviti svoj izbor za turnir zakazan za 14. jun.

”Naš cilj smo ostvarili plasmanom, s obzirom na to da znamo da Srbija nije učestvovala na velikim takmičenjima u poslednje vreme i da smo u kvalifikacijama bili u grupi sa Irskom, Velsom i Austrijom, gde nismo baš bili u prvom planu. Međutim, zasluženo smo završili prvi na tabeli i plasirali se u Rusiju. Najbitniji cilj je ostvaren. Treba se sada spremiti, napraviti dobru atmosferu u zemlji i sa pozitivnom energijom otići na Svetsko prvenstvo i predstavljati naciju na pravi način”, rekao je Krstajić.

Srbija će igrati u Grupi E protiv Kostarike (17. jun), Švajcarske (22. jun) i Brazila (27. jun).

”Grupa je atraktivna i teška. Brazil je favorit, ali ni favoritima ne bude lako kako ljudi zamišljaju. I Švajcarska ima zavidan kvalitet i visoko je rangirana na FIFA listi. Kostarika je 25, a mi smo najslabije plasirani. Situacija je takva da nema loših protivnika. Za svaku utakmicu posebno se treba pripremati i kroz sve tri ćemo tražiti našu šanhsu", istakao je Krstajić, koji je u kvalifikacijama bio prvi saradnik smenjenog selektora Srbije, Slavoljuba Muslina.

Sa prostora bivše Jugoslavije, plasman u Rusiju izborila je samo još Hrvatska.

”Na velikim takmičenjima najvažnije je da imate kontinuitet nastupa, a to Hrvatska ima jer je gotovo stalni učesnik svetskih i evropskih prvenstva. Imaju odličnu i iskusnu ekipu, trenera ambicioznog i perspektivnog, koji zna šta mu je činiti. Hrvati imaju ozbiljnu šansu da se plasiraju u drugi krug takmičenja. Onda ide 'nokaut' faza gdje mogu da doguraju daleko jer imaju kvalitet”, naglasio je Krstajić.

Među favorite za osvajanje titule prvaka sveta ubraja Nemačku, Brazil i Argentinu, ali vidi i potencijalno iznenađenje.

”Manje-više favoriti su, kako mnogi tvrde, Nemačka, Brazil i Argentina. Možda Belgija iz drugog plana iznenadi. To su reprezentacije koje su svima u fokusu”, kazao je Krstajić.

Srbija nije među najboljim reprezentacijama Evrope i sveta, ali će u Rusiji imati kandidata za finale Mundijala, Milorada Mažića.

Arbitar iz Vrbasa pre toga vodiće finale Lige šampiona između Reala i Liverpula, 26. maja u Kijevu, a potom se pridružiti "orlovima" na svom drugom Mundijalu.

”O Mažiću je suvišno govoriti. Potvrđuje se iz meseca u mesec u našoj ligi i širom Evrope. Dosegao je vrhunac i uveliko je među top tri ili četiri arbitra je u Evropu. On je dobar brend iz Srbije i na pravi način je prezentuje", rekao je Krstajić, a potom prokomentarisao Mažićevu izjavu u kojoj je rekao da bi voleo da ne sudi finale Svetskog prvenstva, ako to znači da će Srbija igrati u njemu.

"Voleo bih da se to što je izjavio i ostvari. Sve je moguće u životu, pa i to. Treba sačekati”, govorio je Krstajić.

Pre Mundijala, gde će uz Krstajića biti još dvojica selektora rođena u BiH: Sarajlija Vladimir Petković (Švicarska) i Livnjak Zlatko Dalić (Hrvatska), svet fudbala pratiće veliki duel Liverpula i Real Madrida u Ukrajini za titulu klupskog prvaka sveta.

”Svi kažu Real, zato što je Real, Real. Međutim, ove sezone Liverpul je uradio neke nemoguće stvari, pa treba sačekati utakmicu. Da vidimo šta će biti...”, istakao je Krstajić.

Na pitanje o tome da li je bolji Lionel Mesi ili Kristijano Ronaldo, rekao je:

”Teško je izdvojiti da li Mesi ili Ronaldo. Voleo bih da se pojavi neki treći, Srbin.”

”Nove stvari se trebaju probati i sada je vreme, na velikom takmičenju da vidimo kako će funkcionisati. Nepoznanica. Interesantno. Možda će se izgubiti malo vremena kada se nešto dosudi pa pregleda, postigne gol, vrati, poništi... Interesantno, ali treba biti i obazriv da vidimo kako će sve proći u Rusiji, da vidimo reakcije javnosti, FIFA i UEFA i navijača, koji su najbitniji”.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar