Европска унија и даље циљ Србије

Америчка агенција АП пренијела је данас изјаву премијерке Србије, Ане Брнабић, да је циљ Србије да се придружи ЕУ, упркос, како се наводи, позиву министра одбране Александра Вулина за окретање Београда Русији.

Свијет 21.05.2018 | 21:13
Европска унија и даље циљ Србије
Брнабићева је рекла да Вулин има право на своје мишљење, али да Србија има свој курс, и да зна шта је њен стратешки циљ - "а то је Европска унија", преноси АП и указује да је Вулин, за кога каже да је познат по свом проруском ставу, рекао да би Србија можда требало да промијени циљеве своје спољне политике уколико ЕУ инсистира да рјешење косовског питања буде главни услов за њено чланство.

Америчка агенција напомиње да Београд не признаје независност Косова, проглашену 2008. године, као и да Русија подржава Србију у том ставу, док су главне западне земље, укључујући САД, признале независност Косова.

У тексту се, такође, наводи да је Србији, за коју АП каже да је "кључни савезник Русије на Балкану", невољно обећан улазак у ЕУ уколико испуни низ предуслова, међу којима је и "успостављање мира са косовским Албанцима".

Према оцјени агенције, изгледан пут Србије према ЕУ ометен је политичким и пропагандним притиском Москве, чији је циљ да задржи регион Балкана даље од НАТО и других западних организација.

АП, такође, наводи да у Влади Србије има одређен број "проруски настројених" министара који, како тврди, редовно покушавају да подрију њен званични циљ - придруживање ЕУ.

Агенција додаје да су на самиту који се недавно одржао у Софији, лидери ЕУ охрабрили Србију и друге балканске земље да остану на путу европских реформи, али су биле хладне према могућности да се иједна од тих земаља придружи Унији у блиској будућности.

Извор: Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Не у ЕУ

21.05.2018 19:22

Редерендум, Косово или ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

21.05.2018 20:13

Док се хране парама ммф-а референдум је пуста жеља. А ова прича је већ мало морбидно болесна, дај народу живот вриједан човјека 21 вјека и ј..е се њему и за еу и русе.

Name

КосМет је Србија

22.05.2018 08:53

(1) Какав рефедендум? Па Косово и Метохија је нато окупирана територија која је по Уставу Републике Србије њен дио. И то је потврђено и Резолуцијом 1244, и многим уговорима у посљедних 200 година. (2) еУ је на посљедњем скупу у Софији показала средњи прст тзв. западном Балкану. Скоро сви тренутни чланови еУ (поготово они доминантни) су против проширења и није дат чак ни оквиран датум када би (некада, можда, евентуално) неко још могао бити примњен у ту "заједницу" у расулу. Зато радити на јачању (економском, сигурносном, политичком, здравственом, образовном...) Србије и Српске и окренути се истоку.

Name

куку нама са нама

21.05.2018 20:39

Вас је Баћушка условио оним назови"авионима"..одете ли западу,надјенуће цјену оним поклонима у виду авиона и то у дјеловима!А ви какви сте у гобалу,уопште није чудо што вас Хрватвска тако шута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куку теби

22.05.2018 10:41

Не знам само како вас бошњаке шутају кроати? Скоро па су направили државу (недостаје само формализовање исте) у "вашој" федерацији. Али, везали сте заставе са погрешним (латинима) умјесто са Србима - и то радите преко сто година. Сада сте окренути ердогану и арапима и опет показујете да ништа из историје нисте научили: Ближи су вам они који су вам (скоро по свему) најдаљи, а најдаљи су вам они који су вам (скоро по свему) најближи.