Evropska unija i dalje cilj Srbije

Američka agencija AP prenijela je danas izjavu premijerke Srbije, Ane Brnabić, da je cilj Srbije da se pridruži EU, uprkos, kako se navodi, pozivu ministra odbrane Aleksandra Vulina za okretanje Beograda Rusiji.

Svijet 21.05.2018 | 21:13
Evropska unija i dalje cilj Srbije
Brnabićeva je rekla da Vulin ima pravo na svoje mišljenje, ali da Srbija ima svoj kurs, i da zna šta je njen strateški cilj - "a to je Evropska unija", prenosi AP i ukazuje da je Vulin, za koga kaže da je poznat po svom proruskom stavu, rekao da bi Srbija možda trebalo da promijeni ciljeve svoje spoljne politike ukoliko EU insistira da rješenje kosovskog pitanja bude glavni uslov za njeno članstvo.

Američka agencija napominje da Beograd ne priznaje nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine, kao i da Rusija podržava Srbiju u tom stavu, dok su glavne zapadne zemlje, uključujući SAD, priznale nezavisnost Kosova.

U tekstu se, takođe, navodi da je Srbiji, za koju AP kaže da je "ključni saveznik Rusije na Balkanu", nevoljno obećan ulazak u EU ukoliko ispuni niz preduslova, među kojima je i "uspostavljanje mira sa kosovskim Albancima".

Prema ocjeni agencije, izgledan put Srbije prema EU ometen je političkim i propagandnim pritiskom Moskve, čiji je cilj da zadrži region Balkana dalje od NATO i drugih zapadnih organizacija.

AP, takođe, navodi da u Vladi Srbije ima određen broj "proruski nastrojenih" ministara koji, kako tvrdi, redovno pokušavaju da podriju njen zvanični cilj - pridruživanje EU.

Agencija dodaje da su na samitu koji se nedavno održao u Sofiji, lideri EU ohrabrili Srbiju i druge balkanske zemlje da ostanu na putu evropskih reformi, ali su bile hladne prema mogućnosti da se ijedna od tih zemalja pridruži Uniji u bliskoj budućnosti.

Izvor: Tanjug

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ne u EU

21.05.2018 21:22

Rederendum, Kosovo ili EU!

ODGOVORITE
Name

Neko

21.05.2018 22:13

Dok se hrane parama mmf-a referendum je pusta želja. A ova priča je već malo morbidno bolesna, daj narodu život vrijedan čovjeka 21 vjeka i j..e se njemu i za eu i ruse.

Name

КосМет је Србија

22.05.2018 10:53

(1) Какав рефедендум? Па Косово и Метохија је нато окупирана територија која је по Уставу Републике Србије њен дио. И то је потврђено и Резолуцијом 1244, и многим уговорима у посљедних 200 година. (2) еУ је на посљедњем скупу у Софији показала средњи прст тзв. западном Балкану. Скоро сви тренутни чланови еУ (поготово они доминантни) су против проширења и није дат чак ни оквиран датум када би (некада, можда, евентуално) неко још могао бити примњен у ту "заједницу" у расулу. Зато радити на јачању (економском, сигурносном, политичком, здравственом, образовном...) Србије и Српске и окренути се истоку.

Name

kuku nama sa nama

21.05.2018 22:39

Vas je Baćuška uslovio onim nazovi"avionima"..odete li zapadu,nadjenuće cjenu onim poklonima u vidu aviona i to u djelovima!A vi kakvi ste u gobalu,uopšte nije čudo što vas Hrvatvska tako šuta.

ODGOVORITE
Name

Куку теби

22.05.2018 12:41

Не знам само како вас бошњаке шутају кроати? Скоро па су направили државу (недостаје само формализовање исте) у "вашој" федерацији. Али, везали сте заставе са погрешним (латинима) умјесто са Србима - и то радите преко сто година. Сада сте окренути ердогану и арапима и опет показујете да ништа из историје нисте научили: Ближи су вам они који су вам (скоро по свему) најдаљи, а најдаљи су вам они који су вам (скоро по свему) најближи.