Сад кашљемо због полена трава

За иритирајући свраб, голицање и стезање у грлу постоји неколико узрока. Инхалације физиолошким раствором најефикасније ублажавају тегобе.

Здравље 21.05.2018 | 12:38
Сад кашљемо због полена трава
ДУГОТРАЈАН, суви кашаљ у ово доба године, најчешће је последица алергијског и вазомоторног ринитиса. Као одговор на полен цветница или трава, слузница носа лучи бистар садржај који се слива низ ждрело, иритира га и доводи до дуготрајног кашља.

Уколико се потврди да је узрок упорног кашља пролећна алергија, осим основне терапије коју прописује лекар, потребно је применити мере за ублажавање отока и иритација ждрела.

- Инхалације физиолошким раствором или пантенолом, уз додатак кортикостероида за локалну примену, потребно је обављати једном или два пута дневно. Пацијентима се, такође, саветује престанак конзумирања цигарета и избегавање задимљених просторија, као и боравка у лошим микроклиматским условима - објашњава докторка Светлана Ваљаревић, оториноларинголог Клиничко-болничког центра Земун.

С обзиром на то да узроци иритирајућег кашља могу да буду различити, неопходно је проверити да ли је заиста у питању алергија, или је дошло до надражаја ждрела и доњих респираторних путева честицама прашине, сувим или хладним ваздухом. Сув кашаљ, свраб и осећај голицања у грлу последице су алергије или иритације, док је осећај "страног тела" или стезања у грлу најчешће изазван оштећењем слузнице киселим желудачним садржајем.

- Вирусне инфекције могу да оштете слузницу респираторних путева, што као последицу има дуготрајан и иритирајући кашаљ, док тегобе могу да трају и до три месеца. Осим тога, узимање неких лекова, попут инхибитора ангиотензин-конвертујућег ензима, који се користи код срчаних обољења, може да доведе до појаве досадног кашља, без икаквих других симптома - објашњава наша др Ваљаревић.

Дешава се да кашаљ који траје месецима буде и последица озбиљних обољења, због чега је увек неопходно урадити детаљне анализе како би се утврдио узрок.

- Упоран кашаљ може да буде знак озбиљних обољења, као што су срчана инсуфицијенција, астма, хронична болест плућа, тумори плућа. Због тога је увек најбоље обавити детаљније прегледе, пре него што се терапија за кашаљ узме "на своју руку" - саветује др Ваљаревић.

НАПЕТОСТ ПОГОРШАВА СТАЊЕ

Проблеми са желуцем и стрес, такође могу да буду неки од узрока иритирајућег кашља.

- До непродуктивног кашља доводи гастроезофагеални рефлукс, код којег кисели желудачни садржај надражује слузницу ждрела. Одређени проценат људи, психичку напетост манифестује кроз кашаљ, о чему такође морамо водити рачуна - каже др Светлана Ваљаревић.

Новости
фото:интернет
 
 

Коментари / 0

Оставите коментар