Sad kašljemo zbog polena trava

Za iritirajući svrab, golicanje i stezanje u grlu postoji nekoliko uzroka. Inhalacije fiziološkim rastvorom najefikasnije ublažavaju tegobe.

Zdravlje 21.05.2018 | 12:38
Sad kašljemo zbog polena trava
DUGOTRAJAN, suvi kašalj u ovo doba godine, najčešće je posledica alergijskog i vazomotornog rinitisa. Kao odgovor na polen cvetnica ili trava, sluznica nosa luči bistar sadržaj koji se sliva niz ždrelo, iritira ga i dovodi do dugotrajnog kašlja.

Ukoliko se potvrdi da je uzrok upornog kašlja prolećna alergija, osim osnovne terapije koju propisuje lekar, potrebno je primeniti mere za ublažavanje otoka i iritacija ždrela.

- Inhalacije fiziološkim rastvorom ili pantenolom, uz dodatak kortikosteroida za lokalnu primenu, potrebno je obavljati jednom ili dva puta dnevno. Pacijentima se, takođe, savetuje prestanak konzumiranja cigareta i izbegavanje zadimljenih prostorija, kao i boravka u lošim mikroklimatskim uslovima - objašnjava doktorka Svetlana Valjarević, otorinolaringolog Kliničko-bolničkog centra Zemun.

S obzirom na to da uzroci iritirajućeg kašlja mogu da budu različiti, neophodno je proveriti da li je zaista u pitanju alergija, ili je došlo do nadražaja ždrela i donjih respiratornih puteva česticama prašine, suvim ili hladnim vazduhom. Suv kašalj, svrab i osećaj golicanja u grlu posledice su alergije ili iritacije, dok je osećaj "stranog tela" ili stezanja u grlu najčešće izazvan oštećenjem sluznice kiselim želudačnim sadržajem.

- Virusne infekcije mogu da oštete sluznicu respiratornih puteva, što kao posledicu ima dugotrajan i iritirajući kašalj, dok tegobe mogu da traju i do tri meseca. Osim toga, uzimanje nekih lekova, poput inhibitora angiotenzin-konvertujućeg enzima, koji se koristi kod srčanih oboljenja, može da dovede do pojave dosadnog kašlja, bez ikakvih drugih simptoma - objašnjava naša dr Valjarević.

Dešava se da kašalj koji traje mesecima bude i posledica ozbiljnih oboljenja, zbog čega je uvek neophodno uraditi detaljne analize kako bi se utvrdio uzrok.

- Uporan kašalj može da bude znak ozbiljnih oboljenja, kao što su srčana insuficijencija, astma, hronična bolest pluća, tumori pluća. Zbog toga je uvek najbolje obaviti detaljnije preglede, pre nego što se terapija za kašalj uzme "na svoju ruku" - savetuje dr Valjarević.

NAPETOST POGORŠAVA STANjE

Problemi sa želucem i stres, takođe mogu da budu neki od uzroka iritirajućeg kašlja.

- Do neproduktivnog kašlja dovodi gastroezofagealni refluks, kod kojeg kiseli želudačni sadržaj nadražuje sluznicu ždrela. Određeni procenat ljudi, psihičku napetost manifestuje kroz kašalj, o čemu takođe moramo voditi računa - kaže dr Svetlana Valjarević.

Novosti
foto:internet
 
 

Komentari / 0

Ostavite komentar