Турска појачава утицај на Балкану

Турски председник је скуп у Сарајеву, ком је присуствовао, најавио као предизборни, преноси РСЕ. Док ЕУ гледа према Русији, Турска користи вакуум.

Босна и Херцеговина 21.05.2018 | 12:33
Турска појачава утицај на Балкану
Реџеп Тајип Ердоган боравио је у радној посети Сарајеву, где је као почасни гост присуствовао 6. конгресу Уније европских турских демократа у Олимпијској дворани Зетра у којој се окупило неколико хиљада грађана БиХ, али и Турака из западноевропских земаља.

За Ердогана то је била прилика да добије подршку исељених Турака, од којих њих више од три милиона има право да гласају на превременим председничким и парламентарним изборима 24. јуна, пишу светски медији, а преноси Радио Слободна Европа. 

То је уједно и једини предизборни скуп који ће Ердоган направити у Европи, након што су Аустрија, Немачка и Холандија најавиле да их неће дозволити, пише АП. 

Ројтерс пак оцењује да због одбијања ЕУ, Балкан сада тражи инвеститоре у Турској. "С проширењем Европске уније које је потиснуо Бреxит, плус последице кризе и миграција, регион постаје место на коме снагу одмеравају ЕУ и Турска, а и Русија и Кина се боре за утицај", наводи британска агенција и подсећа да је, пема подацима Привредне коморе Србије, 20 турских погона отворено прошле године у Србији. 

"Мислим да ће се турски утиецај наставити кроз религију и верске инвестиције. Очекује се раст културног утицаја кроз турски филм, сапунице и школе", рекао је Вехби Кајтази, главни и одговорни уредник Инсајдери.цом, истраживачког новинског портала на Косову. 

"Турска је успјела да искористи своје историјске, културне и личне везе с регионом како би изградила јаче везе," рекла је Реутерсу Алида Врачић, ауторица текста о утјецају Турске на регион с њемачког Института за међународне и сигурносне послове, и додала: 

"Мислим да званичници Европске уније могу да уче од Турске и да користе исти модел како би се јаче повезали с регионом и изградили свој утјецај", казала је Ројтерсу Алида Врачић, ауторка текста о утицају Турске на регион с немачког Института за међународне и сигурносне послове.

Сличан став има и Политико, који на свом сајту наводи да Турска појачава свој утицај на Балкану, док ЕУ гледа у другом правцу – Русију. Управо тај страх од утицаја Москве на дешавања на Западном Балкану, натерало је ЕУ да тај регион поново убаци на своју агенву, оцењује тај портал.

Међутим, не брине ЕУ економско присуство Турске, генерално, већ се они плаше да ће Турска моћи да стекне политички утицај науштрб Брисела, додаје се у тексту Политика и додаје да је током 15-годишње владавине Ердогана, Турска уложила значајне напоре и новац на стицање све већег политичког, културног и економског положаја на западном Балкану.

Али, политички утицај Анкаре има и мрачнију страну, наводи Политико, те додаје да су Ердоган и турски министри подстакли земље Западног Балкана да подузму мере против присталица Фатулаха Гулена, турског имама и бившег Ердогановог савезника који живи у егзилу у Америци, а ког Анкара криви за покушај рушења владе 2016.

Неки аналитичари се плаше и да би Ердоганов борбени приступ политици могао да повећа тензије између и унутар етничких група на Западном Балкану, док други кажу да изазивање проблема није у интересу Турске, јер би то смањило могућност бољих економских односа у региону, истиче Политико.

Портал Ал монитор, који се бави Блиском истоком и чије је седиште у Вашингтону, каже да је Ердоганов говор у Сарајеву акт политичког пркоса против Аустрије, Немачке и Холандије, који су одбили да му дају дозволу да се обрати турској дијаспори на њиховом тлу.

Наводи се и да је у међувремену тај скуп већ изазвао контроверзу међу српским политичарима у БиХ, али и међу неким бошњачким, који кажу да ово открива утицај који Турска има над њиховом земљом.

Портал додаје и да је још један пример повећања утицаја Турске на Балкану пружила посета српског председника Александра Вучића Анкари.

"Утицај Турске на делове Балкана је за сада успостављен. Међутим, погрешно је претпоставити да ће Анкара увек добити оно што жели," оцењује Ал монитор и додаје да Балкан остаје регион који Анкара пажљиво мора да третира због разлога који су стари неколико векова, али и због реалности.

(РСЕ)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Реално

21.05.2018 10:47

Можемо ми причати шта хоћемо.... узмите Французе.. ми њих не интересујемо ни под разно. Турци бар улажу у Србију, запошљавају људе, посјећују и Босну и Србију... нама не треба лажни пријатељ, већ бар пристојан и у пракси доказан добронамјеран сусјед, а то је данашња модерна Турска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго Модрица

21.05.2018 11:01

Да овај народ има имало памети узео бих ствар у своје руке, а небих се уздали, једни у Русију, други у Турску, трећи у Њемачку ДОК ОНИ НЕСМЕТАНО МЕСЕТАРЕ ОВУДА И ПЉАЦКАЈУ ОНО СТО ЈЕ ОСТАЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми смо све имали и све унистили.

21.05.2018 11:23

Бас тако Драго Сви додју и гледају своје интересе. Сви који су инвестирали у неку земљу цине то због вецег профита и ниста висе. Ту нема пријатељства Осим интереса.

Name

ре драго

21.05.2018 12:20

Јесте Драго све си у праву сто казес, али прво ови народи у БиХ морају схватити да им је овдје домовина и не дозвољати да се од њих који су старосједиоци ове земље прави дијаспора. Кад схвате гдје им куца знат це и куцне финансије стити. Овако нам месетари кроз земљу нема каквог нема, сто насег сто бјелосвјетског олоса.

Name

Срби, Хрвати, Бошњаци муслимани

21.05.2018 18:10

Ово је наса земља, треба лијепо угостити све госте али нека се врате у своје дрзаве а ми да градимо земљу ,да устанемо и јасно каземо ово је насе и то вам недамо.

Name

Фико

21.05.2018 12:36

Машалла!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СзП

21.05.2018 12:59

И ми смо са тобом предсједниче пуно јачи. Ако си ти султан ми смо твоји јањичари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

21.05.2018 13:30

Прицало се лосе о израелу на том ердогановом скупу.. а срби и израелци ко браца... као муслимани из бих и турци .

Name

Ре Израелац

21.05.2018 16:33

Израелац не говориш истину..да не кажем грубље. Не знам који је то разлог..