Turska pojačava uticaj na Balkanu

Turski predsednik je skup u Sarajevu, kom je prisustvovao, najavio kao predizborni, prenosi RSE. Dok EU gleda prema Rusiji, Turska koristi vakuum.

Bosna i Hercegovina 21.05.2018 | 12:33
Turska pojačava uticaj na Balkanu
Redžep Tajip Erdogan boravio je u radnoj poseti Sarajevu, gde je kao počasni gost prisustvovao 6. kongresu Unije evropskih turskih demokrata u Olimpijskoj dvorani Zetra u kojoj se okupilo nekoliko hiljada građana BiH, ali i Turaka iz zapadnoevropskih zemalja.

Za Erdogana to je bila prilika da dobije podršku iseljenih Turaka, od kojih njih više od tri miliona ima pravo da glasaju na prevremenim predsedničkim i parlamentarnim izborima 24. juna, pišu svetski mediji, a prenosi Radio Slobodna Evropa. 

To je ujedno i jedini predizborni skup koji će Erdogan napraviti u Evropi, nakon što su Austrija, Nemačka i Holandija najavile da ih neće dozvoliti, piše AP. 

Rojters pak ocenjuje da zbog odbijanja EU, Balkan sada traži investitore u Turskoj. "S proširenjem Evropske unije koje je potisnuo Brexit, plus posledice krize i migracija, region postaje mesto na kome snagu odmeravaju EU i Turska, a i Rusija i Kina se bore za uticaj", navodi britanska agencija i podseća da je, pema podacima Privredne komore Srbije, 20 turskih pogona otvoreno prošle godine u Srbiji. 

"Mislim da će se turski utiecaj nastaviti kroz religiju i verske investicije. Očekuje se rast kulturnog uticaja kroz turski film, sapunice i škole", rekao je Vehbi Kajtazi, glavni i odgovorni urednik Insajderi.com, istraživačkog novinskog portala na Kosovu. 

"Turska je uspjela da iskoristi svoje istorijske, kulturne i lične veze s regionom kako bi izgradila jače veze," rekla je Reutersu Alida Vračić, autorica teksta o utjecaju Turske na region s njemačkog Instituta za međunarodne i sigurnosne poslove, i dodala: 

"Mislim da zvaničnici Evropske unije mogu da uče od Turske i da koriste isti model kako bi se jače povezali s regionom i izgradili svoj utjecaj", kazala je Rojtersu Alida Vračić, autorka teksta o uticaju Turske na region s nemačkog Instituta za međunarodne i sigurnosne poslove.

Sličan stav ima i Politiko, koji na svom sajtu navodi da Turska pojačava svoj uticaj na Balkanu, dok EU gleda u drugom pravcu – Rusiju. Upravo taj strah od uticaja Moskve na dešavanja na Zapadnom Balkanu, nateralo je EU da taj region ponovo ubaci na svoju agenvu, ocenjuje taj portal.

Međutim, ne brine EU ekonomsko prisustvo Turske, generalno, već se oni plaše da će Turska moći da stekne politički uticaj nauštrb Brisela, dodaje se u tekstu Politika i dodaje da je tokom 15-godišnje vladavine Erdogana, Turska uložila značajne napore i novac na sticanje sve većeg političkog, kulturnog i ekonomskog položaja na zapadnom Balkanu.

Ali, politički uticaj Ankare ima i mračniju stranu, navodi Politiko, te dodaje da su Erdogan i turski ministri podstakli zemlje Zapadnog Balkana da poduzmu mere protiv pristalica Fatulaha Gulena, turskog imama i bivšeg Erdoganovog saveznika koji živi u egzilu u Americi, a kog Ankara krivi za pokušaj rušenja vlade 2016.

Neki analitičari se plaše i da bi Erdoganov borbeni pristup politici mogao da poveća tenzije između i unutar etničkih grupa na Zapadnom Balkanu, dok drugi kažu da izazivanje problema nije u interesu Turske, jer bi to smanjilo mogućnost boljih ekonomskih odnosa u regionu, ističe Politiko.

Portal Al monitor, koji se bavi Bliskom istokom i čije je sedište u Vašingtonu, kaže da je Erdoganov govor u Sarajevu akt političkog prkosa protiv Austrije, Nemačke i Holandije, koji su odbili da mu daju dozvolu da se obrati turskoj dijaspori na njihovom tlu.

Navodi se i da je u međuvremenu taj skup već izazvao kontroverzu među srpskim političarima u BiH, ali i među nekim bošnjačkim, koji kažu da ovo otkriva uticaj koji Turska ima nad njihovom zemljom.

Portal dodaje i da je još jedan primer povećanja uticaja Turske na Balkanu pružila poseta srpskog predsednika Aleksandra Vučića Ankari.

"Uticaj Turske na delove Balkana je za sada uspostavljen. Međutim, pogrešno je pretpostaviti da će Ankara uvek dobiti ono što želi," ocenjuje Al monitor i dodaje da Balkan ostaje region koji Ankara pažljivo mora da tretira zbog razloga koji su stari nekoliko vekova, ali i zbog realnosti.

(RSE)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Realno

21.05.2018 10:47

Možemo mi pričati šta hoćemo.... uzmite Francuze.. mi njih ne interesujemo ni pod razno. Turci bar ulažu u Srbiju, zapošljavaju ljude, posjećuju i Bosnu i Srbiju... nama ne treba lažni prijatelj, već bar pristojan i u praksi dokazan dobronamjeran susjed, a to je današnja moderna Turska.

ODGOVORITE
Name

Drago Modrica

21.05.2018 11:01

Da ovaj narod ima imalo pameti uzeo bih stvar u svoje ruke, a nebih se uzdali, jedni u Rusiju, drugi u Tursku, treći u Njemačku DOK ONI NESMETANO MESETARE OVUDA I PLJACKAJU ONO STO JE OSTALO.

ODGOVORITE
Name

Mi smo sve imali i sve unistili.

21.05.2018 11:23

Bas tako Drago Svi dodju i gledaju svoje interese. Svi koji su investirali u neku zemlju cine to zbog veceg profita i nista vise. Tu nema prijateljstva Osim interesa.

Name

re drago

21.05.2018 12:20

Jeste Drago sve si u pravu sto kazes, ali prvo ovi narodi u BiH moraju shvatiti da im je ovdje domovina i ne dozvoljati da se od njih koji su starosjedioci ove zemlje pravi dijaspora. Kad shvate gdje im kuca znat ce i kucne finansije stiti. Ovako nam mesetari kroz zemlju nema kakvog nema, sto naseg sto bjelosvjetskog olosa.

Name

Srbi, Hrvati, Bošnjaci muslimani

21.05.2018 18:10

Ovo je nasa zemlja, treba lijepo ugostiti sve goste ali neka se vrate u svoje drzave a mi da gradimo zemlju ,da ustanemo i jasno kazemo ovo je nase i to vam nedamo.

Name

Fiko

21.05.2018 12:36

Mašalla!

ODGOVORITE
Name

SzP

21.05.2018 12:59

I mi smo sa tobom predsjedniče puno jači. Ako si ti sultan mi smo tvoji janjičari.

ODGOVORITE
Name

Izraelac

21.05.2018 13:30

Pricalo se lose o izraelu na tom erdoganovom skupu.. a srbi i izraelci ko braca... kao muslimani iz bih i turci .

Name

Re Izraelac

21.05.2018 16:33

Izraelac ne govoriš istinu..da ne kažem grublje. Ne znam koji je to razlog..