ИТА: Интер у ЛШ, Милан у ЛЕ - Кротоне у Серији Б!

Торино уписао три бода без Љајића! Фудбалери Торина победили су данас на гостујућем терену Ђеноу са 2:1, у утакмици последњег, 38. кола италијанског првенства.  Вања дебитовао у Серији А: Какав дриблинг под притиском! Плус три одбране! Торино победио Ђенову у гостима после 37 година - 2:1.  „Мали Инзаги“ одвео Милан у Лигу Европе, Кротоне испао! Наполи одиграо поштено и решио борбу за опстанак.  Луда три минута у Риму - Интер у Лиги шампиона! Лацио је за само 180 секунди просуо пласман у европску елиту и 40 милиона евра! При резултату 2:1, РИмљани су примили гол из пенала, добили црвени картон и потом изгубили меч - 2:3 (2:1).  Интер из мртвих у Лигу шампиона, Лацио за три минута упропастио сезону! Какав крај сезоне у Серији А!

Фудбал 20.05.2018 | 23:50
ИТА: Интер у ЛШ, Милан у ЛЕ - Кротоне у Серији Б!
Римски тим је у директном дуелу против Интера био близу пласмана у Лигу шампиона први пут послије 10 година поста! Али је све просуо у самом финишу!

Након што је Милан "петардом" осигурао Лигу Европе, а Кротоне постао посљедњи путник у Серију Б, остала је у недјељу увече још једна непознаница у шампионату Италије: "Ко ће уз Јувентус, Наполи и Рому ићи директно у Лигу шампиона?".

Одговор на то питање "пао" је на римском "Олимпику, гдје је Интер први пут послије шест година поново осигурао наступ у европској елити

ЛАЦИО - ИНТЕР 2:3 (2:1)

Прије двије године, римски "небеско-плави" су стигли на корак од групне фазе Лиге шампиона, гдје их је зауставио њемачки Бајера из Леверкузена, а вечерас против клуба са "Ђузепе Меаце" им је одговарао и реми да понове успјех из 2008. године.

Али за само 180 секунди су испустили 2:1 након што је најприје Мауро Икарди поравнао из једанаестерца у 78. минуту, потом је минут касније црвени картон зарадио Сенад Лулић, да би у 81. минуту побједу Интеру осигурао Матијас Весино!

Почело је идеално за небеско-плаве којима је био довољан чак и бод да осигурају наступ у Лиги шампиона.

Српски везиста Сергеј Милинковић Савић је погодио мрежу Самира Хандановића, додуше уз помоћ хрватског репрезентативца Ивана Перишића, којег је на путу до мреже, лопта погодила директно у лице  - 1:0.

Црно-плави су узвратили у 22. минуту, када се у стопостотној шанси нашао капитен Интера Мауро Икарди, али је Аргентинац лоше шутирао из изгледне позиције.

Три минута касније, прилику је поново имао Сергеј, овог пута из слободног ударца са 20 метара - сјајно је шутирао, пребацио живи зид и савладао голмана Самира Хандановића, али је Интер спасила статива.

Срећа је била уз Интер и у 29. минуту након центаршута из корнера који је у изједначење претворио Данило Д'Амбросио. Тражили су "лацијали" фаул над голманом Томасом Стракошом, међутим, након прегледаног снимка арбитар Ђанлука Роки је дефинитивно признао погодак - 1:1.

Жестока битка се водила до одласка на одмор, али је домаћин поново стигао до предности послије одличног контранапада који је започео и завршио Фелипе Андерсон послије сјајне асистенције Сенада Лулића, доскорашњег репрезентативца Босне и Херцеговине.

Бразилац је на "кривој нози" ухватио словеначког чувара мреже, који је само погледом испратио лопту - 2:1.

У наставку су гости из Милана, мотивисани са 40 милиона разлога, колико доноси пласман у Лигу шампиона, покушавали да стигну до преокрета, али згуснута одбрана и средњи ред Лација није дозволио ни најмањи пролазак ка свом голу.

До 71. минута кад је судија показао на бијелу тачку због наводне руке Милинковић Савића, да би послије погледаног снимка показао да пенала није било. Ипак Интер је само неколико минута касније добио пенал послије фаула над капитеном Икардијем, који је Аргентинац претворио у изједначење - 2:2.

Само минут касније Сенад Лулић је због жестоког прекршаја над Марцелом Брозовићем добио други жути, односно црвени картон и од тог тренутка почела је опсада гола Лација, који је капитулирао већ у наредном нападу.

Уругвајац Матијас Весино је послије корнера погодио мрежу за 3:2 и побједу вриједну 40 милиона евра!

Спектакл! Баш онакав каква је била цела сезона у Серији А. Драма до последњег минута и један од оних  мечева који ће се дуго, дуго памтити...

Интер је у Риму устао из мртвих у последњих петнаестак минута и победом од 3:2 над директним ривалом Лацијем успео да се пласира у Лигу шампиона! Уз апсолутног јунака меча и сезоне Маура Икардија који је Интер одвео у Лигу шампиона и завршио сезону као први стрелац Серије А. Завршио је са истим бројем голова као Имобиле који је вечерас затајио... 

Голови, преокрет, пенали, контроверзне ситуације и потези, црвени картони... Свега је било вечерас на крцатом Олимпику где су хиљаде Лацијевих навијача остали у сузама плачући за пласманом у Лигу шампиона који им је био надохват руке. Лацио је неким глупим потезима пљунуо на целу сезону и завршио у Лиги Европе. А Интер ће после седам година суше играти у Лиги шампиона.

Интеру је играла само победа и Спалети је очигледно психолошки добро припремио екипиу да пред 70.000 и кусур навијача крене на све или ништа. Али није добро почело по Неразуре... Прво их је Хандановић спасао после ударца главом Сергеја Милинковић Савића. Недуго затим је Сергеј  мајсторски примио лопту пред голом Интера и одложио је за Адама Марушића који је тукао из прве. Лопта је закачила Перишића и некако се откотрљала у гол. Олимпико је експлодирао и Лацио је тада заиста једном ногом био у Лиги шампиона... Милинковић Савић је имао опасан покушај за 2:0 из слободњака. Све је ишло као по лоју за Римљане. 

Али Интер је одбијао да умре... Изједначио је у правом карамболу после корнера, када се Данило Дамброзио појавио некако да ИЗ ГОЛА лопту пошаље у мрежу?! 

И таман када је Интер оживео, пресекао га је Фелипе Андерсон који је истрчао муњевит контранапад и обезбедио Лацију вођство на полувремену. 

Интер је иамо 45 минута да се врати из мртвих... На почетку другог полувремена је Лацио био ближи трећем, него Интер изједначујућем голу. Драма почиње од 75. минута када је Роки досудио пенал због играња раменом Милинковић Савића. Ипак, ВАР је спречио неправду па је Роки поништио одлуку. Али Лацио се није извукао... Неколико минута касније, будући штопер Интера Стефан Де Фрај је направио чист пенал над Мауром Икардијем и удахнуо живот будућем клубу. Икарди је у 78. минуту био сигуран са бел тачке и драма је полако достизала врхунац. 

Сенад Лулић је јако глупо и несразмерно искуству и капитенској траци добио црвени картон у 79. минуту оставивши Лацио у још већој невољи. Интер је добио додатни импулс и после 120 секунди искористио поклон. Брозовић је из корнера гађао прву стативу, тамо је био Весино и постао је јунак Интерове сезоне. Са играчем мање и психолошким потонућем, Лацију је остало само да гледа како му сезона пропада. Све је пукло за три минута... 

Интер се вратио у Лигу шампиона! Заслужено... 

„Мали Инзаги“ одвео Милан у Лигу Европе, Кротоне испао! Наполи одиграо поштено и решио борбу за опстанак.

"Миланези" су у једној од најбољих представа ове сезоне са стилом изборили групну фазу Лиге Европе, иако су били у заостаку након 20 минута игре због велике грешке Леонарда Бонућија.

Ипак, фудбалери у "црно-црном" су вечерас на "Сан Сиру" били сигурни.

Милан - Фиорентина 5:1 (2:1)!

"Росонери" су много боље отворили меч, створили пар изгледних шанси преко Франка Кесија, Николе Калинића и Патрика Кутронеа, али до вођства су дошли гости.

Лео Бонући је изгубио лопту на средини терена, а она је дошла до Федерика Кијезе овај је одличним додавањем кроз цијелу одбрану Милана пронашао Ђованија Симеонеа који је "боцнуо" лопту преко истрчалог Ђиђа Донаруме за 1:0 и "мук" на "Сан Сиру".

Ипак, "немир" на трибинама је веома брзо неутралисао Хакан Чалханоглу који је прво погодио голманов угао из слободног ударца за поравнање.....

....а убрзо након тога одличном минијатуром у шеснаестерцу пронашао простор за центрашут који је у гол у стилу Пипа Инзагија претворио млади Патрик Кутроне за 2:1 пред одлазак на одмор.

"Миланези" су у другом дијелу наставили у истом ритму и већ у 49. минуту голом Николе Калинића дошли до сигурних 3:1, а Патрик Кутроне је десет минута касније повисио на 4:1.

Све дилеме је отклонио Ђакомо Бонавентура у 76. минуту за коначних 5:1 и директан пласман у групну фазу Лиге Европе.

Пласман у исто такмичење ће тражити Аталанта кроз квалификације, док ће се име трећег учесника сазнати вечерас након дуела Лација и Интера .

Борба за опстанак није понудила много узбуђења пошто је Наполи као домаћин извео веома јак састав и савладао Кротоне који се тако придружио Верони и Беневенту у Серији Б.

Миланова сезона је ипак окончана пролазном оценом. Циљ је био Лига шампиона, остварена је Лига Европе која је „висила“ до данас. Ипак, Росонери су у последњем колу Серије А експлодирали, одиграли можда и најбољи меч у сезони и демолирањем Фиорентине обезбедили пласман у гурпну фазу Лиге Европе.

Милан је после три и по године дао пет голова у првенству, разбио Виолу 5:1 и успео да освоји шест место које гарантује директан пласман у Лигу Европе. На крају се испоставило да му чак и није била потребна победа јер Аталанта није победила на Сардинији, али Гатузов тим је урадио оно што је било до њега и елиминисао ризик да стрепи због вести из Каљарија. Тамо је Аталанта поражена минималцем и мораће у квалификације за Лигу Европе које почињу 28. јуна што значи и знатно краћи период за одмор играча између две сезоне.

Ипак, није ишло све тако глатко за Росонере данас. После грешке Бонућија у 20. минуту, Фиорентина је повела пошто је Кјеза асистирао Симеонеу и у том тренутку су Росонери били иза Аталанте. Али прорадио је тандем Чалханоглу - Кутроне и Милан је већ до полувремена дошао до заслуженог преокрета јер је играо много боље од гостију из Фиренце. Чалханоглу је постигао одличан гол из слободњака за изједначење, да би потом после мајсторског дриблинга и центрашута асистирао Кутронеу који је у маниру Пипа Инзагија сјајно погодио главом са петерца.

Већ на почетку је Милан решио питање победника. Опет је Кутроне тукао главом са петерца, голман одбио на ногу Калинићу, а Хрват је отпадак претворио у вероватно последњи гол у Милановом дресу јер скоро сигурно одлази из клуба. У 59. минуту је Кутроне постигао још један предаторски гол посла асистенције разиграног Бонавентуре и показао зашто Италијани у њему виде легитимног наследника Пипа Инзагија чији стил игре копира. Тачку је ставио Бонавентура голом после лепог соло продора.

Решена је и борба за опстанак. Очекиван ценбарио: из Серије А је испао Кротоне који је морао да остане непоражен у Напуљу и да се нада позитивном расплету на осталим теренима. Наполи је сачувао образ и рутинском победом од 2:1 послао Кротоне у Серију Б. Врло вероватно је ово био и последњи плес ове Наполијеве генерације јер би тренер Сари и неки кључни играчи могли да напусте клуб. Кротоне је био прежаљен већ на полувремену. 

СПАЛ је први од угрожених изборио опстанак. Повели су против Сампдорије голом Антенућија из пенала после четири минута, потом добили и играча више, па су до краја напунили мређу Ђеновљана. Удинезе и Кјево су рутински забележили минималце протоив незаинтересованих Болоње и Беневрнта па нису стрепили шта се дешава на осталим стадионима. Ни Каљари није стрепио када је после пола сата чуо резултат из Напуља па је одиграо миран меч против Аталанте и на крају дошао до победе у 87. минуту иако су гости у надокнади промашили пенал. 

Торино уписао три бода без Љајића! Фудбалери Торина победили су данас на гостујућем терену Ђеноу са 2:1, у утакмици последњег, 38. кола италијанског првенства. Вања дебитовао у Серији А: Какав дриблинг под притиском! Плус три одбране! Торино победио Ђенову у гостима после 37 година - 2:1.

Адем Љајић није играо за Торино због повреде.

Торино је повео у 30. минуту голом који је постигао Јаго Фалке, а предност је удвостручио Данијеле Басели у 58. минуту. Коначан резултат поставио је Горан Пандев у 80. минуту. 

Торино је сезону завршио са 13 победа и 54 бода и заузима девето место. Ђенова је 12. на табели са 41 бодом. 

Још један Србин дочекао је деби у Серији А. У завршном првенственом колу Вања Милинковић Савић је први пут стао међу стативе Граната и помогао тиму Валтера Мацарија да победом у Ђенову заврши турбулентну сезону - 2:1.

Наш потенцијални млади репрезентативац („класа 1997“) добио је поверење струке и на најбољи начин се одужио, наговестивши да би већ у следфећој сезони могао да угрози искусног Салватореа Сиригуа. Милинковић Савић је показао смиреност и сигурност приликом напада домаћина, бранио је ударце Переире, Лападуле и Оменге, а у 24. минуту показао да има и петљу. Залетео се ка њему центарфор Ђенове Ђанлука Лападула, претио да му одузме лопту, али је Вања под притиском извео дриблинг налик свом рођеном брату Сергеју и натерао гостујуће навијаче да му аплаудирају.

Живци као конопци.

Подсетимо, Вања Милинковић Савић је ове сезоне, још док је тренер Торина био Синиша Михајловић, бранио само у мечевима Купа Италије, да би деби у Серији А стигао тачно 1002 дана пошто је његов брат Сергеј одиграо први меч за Лацио.

Гости из Торина славили су погоцима Јага Фалкеа и новог репрезентативца Италије Данијелеа Баселија, док је част домаћина спасао искусни нападач Горан Пандев, матиравши Вању Милинковић Савићадесет минута пре краја. Наш голман није могао ништа да уради том приликом, пошто га је у проблем „увалио“ Молинаро.

Пошто је крај сезоне, тренери Балардини и Мацари одлучили су да на терен пошаљу „шарене“ саставе. Дарко Лазовић није био у конкуренцији за тим Ђенове, као ни Адем Љајић за протокол Торина.

СЕРИЈА А - 38. КОЛО:

Ђенова - Торино 1:2 (0:1)
/Пандев 80 - Фалке 30, Базели 58/

Милан - Фиорентина 5:1 (1:1)
/Чалханоглу 23, Кутроне 42, 59, Калинић 49, Бонавентура 76 - Симеоне 20/

Каљари - Аталанта 1:0 (0:0)
/Ћепители 87/

Кјево - Беневенто 1:0 (0:0)
/Инглезе 50/

Наполи - Кротоне 2:1 (2:0)
/Милик 23, Каљехон 32 - Туминело 90+1/

СПАЛ - Сампдорија 3:1 (1:0)
/Антенући пен. 4, 52, Граси 50 - Ковначки 66/

Удинезе - Болоња 1:0 (1:0)
/Фофана 30/

Лацио - Интер 2:3 (2:1)
/Перишић аутогол 9, Андерсон 41 - Д'Амбросио 29, Икарди 78, Весино 81/

Сасуоло - Рома 0:1 (0:1)
/Манолас 45+1/

у суботу

Јувентус - Верона 2:1 (0:0)
/Ругани 49, Пјанић 52 - Ћерћи 76/

ТАБЕЛА: Јувентус 95, Наполи 91, Рома 77, Интер 72, Лацио 72,  Милан 64, Аталанта 60, Фиорентина 57, Сампдорија 54, Торино 54, Сасуоло 43, Ђенова 41, Кјево 40, Удинезе 40, Болоња 39, Каљари 39, СПАЛ 38, Кротоне 35, Хелас Верона 25, Беневенто 21.

Извор: мондо.ба/моззартспорт/Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ита

21.05.2018 04:28

Какав теxт низашта.

ОДГОВОРИТЕ