ITA: Inter u LŠ, Milan u LE - Krotone u Seriji B!

Torino upisao tri boda bez Ljajića! Fudbaleri Torina pobedili su danas na gostujućem terenu Đenou sa 2:1, u utakmici poslednjeg, 38. kola italijanskog prvenstva.  Vanja debitovao u Seriji A: Kakav dribling pod pritiskom! Plus tri odbrane! Torino pobedio Đenovu u gostima posle 37 godina - 2:1.  „Mali Inzagi“ odveo Milan u Ligu Evrope, Krotone ispao! Napoli odigrao pošteno i rešio borbu za opstanak.  Luda tri minuta u Rimu - Inter u Ligi šampiona! Lacio je za samo 180 sekundi prosuo plasman u evropsku elitu i 40 miliona evra! Pri rezultatu 2:1, RImljani su primili gol iz penala, dobili crveni karton i potom izgubili meč - 2:3 (2:1).  Inter iz mrtvih u Ligu šampiona, Lacio za tri minuta upropastio sezonu! Kakav kraj sezone u Seriji A!

Fudbal 20.05.2018 | 23:50
ITA: Inter u LŠ, Milan u LE - Krotone u Seriji B!
Rimski tim je u direktnom duelu protiv Intera bio blizu plasmana u Ligu šampiona prvi put poslije 10 godina posta! Ali je sve prosuo u samom finišu!

Nakon što je Milan "petardom" osigurao Ligu Evrope, a Krotone postao posljednji putnik u Seriju B, ostala je u nedjelju uveče još jedna nepoznanica u šampionatu Italije: "Ko će uz Juventus, Napoli i Romu ići direktno u Ligu šampiona?".

Odgovor na to pitanje "pao" je na rimskom "Olimpiku, gdje je Inter prvi put poslije šest godina ponovo osigurao nastup u evropskoj eliti

LACIO - INTER 2:3 (2:1)

Prije dvije godine, rimski "nebesko-plavi" su stigli na korak od grupne faze Lige šampiona, gdje ih je zaustavio njemački Bajera iz Leverkuzena, a večeras protiv kluba sa "Đuzepe Meace" im je odgovarao i remi da ponove uspjeh iz 2008. godine.

Ali za samo 180 sekundi su ispustili 2:1 nakon što je najprije Mauro Ikardi poravnao iz jedanaesterca u 78. minutu, potom je minut kasnije crveni karton zaradio Senad Lulić, da bi u 81. minutu pobjedu Interu osigurao Matijas Vesino!

Počelo je idealno za nebesko-plave kojima je bio dovoljan čak i bod da osiguraju nastup u Ligi šampiona.

Srpski vezista Sergej Milinković Savić je pogodio mrežu Samira Handanovića, doduše uz pomoć hrvatskog reprezentativca Ivana Perišića, kojeg je na putu do mreže, lopta pogodila direktno u lice  - 1:0.

Crno-plavi su uzvratili u 22. minutu, kada se u stopostotnoj šansi našao kapiten Intera Mauro Ikardi, ali je Argentinac loše šutirao iz izgledne pozicije.

Tri minuta kasnije, priliku je ponovo imao Sergej, ovog puta iz slobodnog udarca sa 20 metara - sjajno je šutirao, prebacio živi zid i savladao golmana Samira Handanovića, ali je Inter spasila stativa.

Sreća je bila uz Inter i u 29. minutu nakon centaršuta iz kornera koji je u izjednačenje pretvorio Danilo D'Ambrosio. Tražili su "lacijali" faul nad golmanom Tomasom Strakošom, međutim, nakon pregledanog snimka arbitar Đanluka Roki je definitivno priznao pogodak - 1:1.

Žestoka bitka se vodila do odlaska na odmor, ali je domaćin ponovo stigao do prednosti poslije odličnog kontranapada koji je započeo i završio Felipe Anderson poslije sjajne asistencije Senada Lulića, doskorašnjeg reprezentativca Bosne i Hercegovine.

Brazilac je na "krivoj nozi" uhvatio slovenačkog čuvara mreže, koji je samo pogledom ispratio loptu - 2:1.

U nastavku su gosti iz Milana, motivisani sa 40 miliona razloga, koliko donosi plasman u Ligu šampiona, pokušavali da stignu do preokreta, ali zgusnuta odbrana i srednji red Lacija nije dozvolio ni najmanji prolazak ka svom golu.

Do 71. minuta kad je sudija pokazao na bijelu tačku zbog navodne ruke Milinković Savića, da bi poslije pogledanog snimka pokazao da penala nije bilo. Ipak Inter je samo nekoliko minuta kasnije dobio penal poslije faula nad kapitenom Ikardijem, koji je Argentinac pretvorio u izjednačenje - 2:2.

Samo minut kasnije Senad Lulić je zbog žestokog prekršaja nad Marcelom Brozovićem dobio drugi žuti, odnosno crveni karton i od tog trenutka počela je opsada gola Lacija, koji je kapitulirao već u narednom napadu.

Urugvajac Matijas Vesino je poslije kornera pogodio mrežu za 3:2 i pobjedu vrijednu 40 miliona evra!

Spektakl! Baš onakav kakva je bila cela sezona u Seriji A. Drama do poslednjeg minuta i jedan od onih  mečeva koji će se dugo, dugo pamtiti...

Inter je u Rimu ustao iz mrtvih u poslednjih petnaestak minuta i pobedom od 3:2 nad direktnim rivalom Lacijem uspeo da se plasira u Ligu šampiona! Uz apsolutnog junaka meča i sezone Maura Ikardija koji je Inter odveo u Ligu šampiona i završio sezonu kao prvi strelac Serije A. Završio je sa istim brojem golova kao Imobile koji je večeras zatajio... 

Golovi, preokret, penali, kontroverzne situacije i potezi, crveni kartoni... Svega je bilo večeras na krcatom Olimpiku gde su hiljade Lacijevih navijača ostali u suzama plačući za plasmanom u Ligu šampiona koji im je bio nadohvat ruke. Lacio je nekim glupim potezima pljunuo na celu sezonu i završio u Ligi Evrope. A Inter će posle sedam godina suše igrati u Ligi šampiona.

Interu je igrala samo pobeda i Spaleti je očigledno psihološki dobro pripremio ekipiu da pred 70.000 i kusur navijača krene na sve ili ništa. Ali nije dobro počelo po Nerazure... Prvo ih je Handanović spasao posle udarca glavom Sergeja Milinković Savića. Nedugo zatim je Sergej  majstorski primio loptu pred golom Intera i odložio je za Adama Marušića koji je tukao iz prve. Lopta je zakačila Perišića i nekako se otkotrljala u gol. Olimpiko je eksplodirao i Lacio je tada zaista jednom nogom bio u Ligi šampiona... Milinković Savić je imao opasan pokušaj za 2:0 iz slobodnjaka. Sve je išlo kao po loju za Rimljane. 

Ali Inter je odbijao da umre... Izjednačio je u pravom karambolu posle kornera, kada se Danilo Dambrozio pojavio nekako da IZ GOLA loptu pošalje u mrežu?! 

I taman kada je Inter oživeo, presekao ga je Felipe Anderson koji je istrčao munjevit kontranapad i obezbedio Laciju vođstvo na poluvremenu. 

Inter je iamo 45 minuta da se vrati iz mrtvih... Na početku drugog poluvremena je Lacio bio bliži trećem, nego Inter izjednačujućem golu. Drama počinje od 75. minuta kada je Roki dosudio penal zbog igranja ramenom Milinković Savića. Ipak, VAR je sprečio nepravdu pa je Roki poništio odluku. Ali Lacio se nije izvukao... Nekoliko minuta kasnije, budući štoper Intera Stefan De Fraj je napravio čist penal nad Maurom Ikardijem i udahnuo život budućem klubu. Ikardi je u 78. minutu bio siguran sa bel tačke i drama je polako dostizala vrhunac. 

Senad Lulić je jako glupo i nesrazmerno iskustvu i kapitenskoj traci dobio crveni karton u 79. minutu ostavivši Lacio u još većoj nevolji. Inter je dobio dodatni impuls i posle 120 sekundi iskoristio poklon. Brozović je iz kornera gađao prvu stativu, tamo je bio Vesino i postao je junak Interove sezone. Sa igračem manje i psihološkim potonućem, Laciju je ostalo samo da gleda kako mu sezona propada. Sve je puklo za tri minuta... 

Inter se vratio u Ligu šampiona! Zasluženo... 

„Mali Inzagi“ odveo Milan u Ligu Evrope, Krotone ispao! Napoli odigrao pošteno i rešio borbu za opstanak.

"Milanezi" su u jednoj od najboljih predstava ove sezone sa stilom izborili grupnu fazu Lige Evrope, iako su bili u zaostaku nakon 20 minuta igre zbog velike greške Leonarda Bonućija.

Ipak, fudbaleri u "crno-crnom" su večeras na "San Siru" bili sigurni.

Milan - Fiorentina 5:1 (2:1)!

"Rosoneri" su mnogo bolje otvorili meč, stvorili par izglednih šansi preko Franka Kesija, Nikole Kalinića i Patrika Kutronea, ali do vođstva su došli gosti.

Leo Bonući je izgubio loptu na sredini terena, a ona je došla do Federika Kijeze ovaj je odličnim dodavanjem kroz cijelu odbranu Milana pronašao Đovanija Simeonea koji je "bocnuo" loptu preko istrčalog Điđa Donarume za 1:0 i "muk" na "San Siru".

Ipak, "nemir" na tribinama je veoma brzo neutralisao Hakan Čalhanoglu koji je prvo pogodio golmanov ugao iz slobodnog udarca za poravnanje.....

....a ubrzo nakon toga odličnom minijaturom u šesnaestercu pronašao prostor za centrašut koji je u gol u stilu Pipa Inzagija pretvorio mladi Patrik Kutrone za 2:1 pred odlazak na odmor.

"Milanezi" su u drugom dijelu nastavili u istom ritmu i već u 49. minutu golom Nikole Kalinića došli do sigurnih 3:1, a Patrik Kutrone je deset minuta kasnije povisio na 4:1.

Sve dileme je otklonio Đakomo Bonaventura u 76. minutu za konačnih 5:1 i direktan plasman u grupnu fazu Lige Evrope.

Plasman u isto takmičenje će tražiti Atalanta kroz kvalifikacije, dok će se ime trećeg učesnika saznati večeras nakon duela Lacija i Intera .

Borba za opstanak nije ponudila mnogo uzbuđenja pošto je Napoli kao domaćin izveo veoma jak sastav i savladao Krotone koji se tako pridružio Veroni i Beneventu u Seriji B.

Milanova sezona je ipak okončana prolaznom ocenom. Cilj je bio Liga šampiona, ostvarena je Liga Evrope koja je „visila“ do danas. Ipak, Rosoneri su u poslednjem kolu Serije A eksplodirali, odigrali možda i najbolji meč u sezoni i demoliranjem Fiorentine obezbedili plasman u gurpnu fazu Lige Evrope.

Milan je posle tri i po godine dao pet golova u prvenstvu, razbio Violu 5:1 i uspeo da osvoji šest mesto koje garantuje direktan plasman u Ligu Evrope. Na kraju se ispostavilo da mu čak i nije bila potrebna pobeda jer Atalanta nije pobedila na Sardiniji, ali Gatuzov tim je uradio ono što je bilo do njega i eliminisao rizik da strepi zbog vesti iz Kaljarija. Tamo je Atalanta poražena minimalcem i moraće u kvalifikacije za Ligu Evrope koje počinju 28. juna što znači i znatno kraći period za odmor igrača između dve sezone.

Ipak, nije išlo sve tako glatko za Rosonere danas. Posle greške Bonućija u 20. minutu, Fiorentina je povela pošto je Kjeza asistirao Simeoneu i u tom trenutku su Rosoneri bili iza Atalante. Ali proradio je tandem Čalhanoglu - Kutrone i Milan je već do poluvremena došao do zasluženog preokreta jer je igrao mnogo bolje od gostiju iz Firence. Čalhanoglu je postigao odličan gol iz slobodnjaka za izjednačenje, da bi potom posle majstorskog driblinga i centrašuta asistirao Kutroneu koji je u maniru Pipa Inzagija sjajno pogodio glavom sa peterca.

Već na početku je Milan rešio pitanje pobednika. Opet je Kutrone tukao glavom sa peterca, golman odbio na nogu Kaliniću, a Hrvat je otpadak pretvorio u verovatno poslednji gol u Milanovom dresu jer skoro sigurno odlazi iz kluba. U 59. minutu je Kutrone postigao još jedan predatorski gol posla asistencije razigranog Bonaventure i pokazao zašto Italijani u njemu vide legitimnog naslednika Pipa Inzagija čiji stil igre kopira. Tačku je stavio Bonaventura golom posle lepog solo prodora.

Rešena je i borba za opstanak. Očekivan cenbario: iz Serije A je ispao Krotone koji je morao da ostane neporažen u Napulju i da se nada pozitivnom raspletu na ostalim terenima. Napoli je sačuvao obraz i rutinskom pobedom od 2:1 poslao Krotone u Seriju B. Vrlo verovatno je ovo bio i poslednji ples ove Napolijeve generacije jer bi trener Sari i neki ključni igrači mogli da napuste klub. Krotone je bio prežaljen već na poluvremenu. 

SPAL je prvi od ugroženih izborio opstanak. Poveli su protiv Sampdorije golom Antenućija iz penala posle četiri minuta, potom dobili i igrača više, pa su do kraja napunili mređu Đenovljana. Udineze i Kjevo su rutinski zabeležili minimalce protoiv nezainteresovanih Bolonje i Benevrnta pa nisu strepili šta se dešava na ostalim stadionima. Ni Kaljari nije strepio kada je posle pola sata čuo rezultat iz Napulja pa je odigrao miran meč protiv Atalante i na kraju došao do pobede u 87. minutu iako su gosti u nadoknadi promašili penal. 

Torino upisao tri boda bez Ljajića! Fudbaleri Torina pobedili su danas na gostujućem terenu Đenou sa 2:1, u utakmici poslednjeg, 38. kola italijanskog prvenstva. Vanja debitovao u Seriji A: Kakav dribling pod pritiskom! Plus tri odbrane! Torino pobedio Đenovu u gostima posle 37 godina - 2:1.

Adem Ljajić nije igrao za Torino zbog povrede.

Torino je poveo u 30. minutu golom koji je postigao Jago Falke, a prednost je udvostručio Danijele Baseli u 58. minutu. Konačan rezultat postavio je Goran Pandev u 80. minutu. 

Torino je sezonu završio sa 13 pobeda i 54 boda i zauzima deveto mesto. Đenova je 12. na tabeli sa 41 bodom. 

Još jedan Srbin dočekao je debi u Seriji A. U završnom prvenstvenom kolu Vanja Milinković Savić je prvi put stao među stative Granata i pomogao timu Valtera Macarija da pobedom u Đenovu završi turbulentnu sezonu - 2:1.

Naš potencijalni mladi reprezentativac („klasa 1997“) dobio je poverenje struke i na najbolji način se odužio, nagovestivši da bi već u sledfećoj sezoni mogao da ugrozi iskusnog Salvatorea Sirigua. Milinković Savić je pokazao smirenost i sigurnost prilikom napada domaćina, branio je udarce Pereire, Lapadule i Omenge, a u 24. minutu pokazao da ima i petlju. Zaleteo se ka njemu centarfor Đenove Đanluka Lapadula, pretio da mu oduzme loptu, ali je Vanja pod pritiskom izveo dribling nalik svom rođenom bratu Sergeju i naterao gostujuće navijače da mu aplaudiraju.

Živci kao konopci.

Podsetimo, Vanja Milinković Savić je ove sezone, još dok je trener Torina bio Siniša Mihajlović, branio samo u mečevima Kupa Italije, da bi debi u Seriji A stigao tačno 1002 dana pošto je njegov brat Sergej odigrao prvi meč za Lacio.

Gosti iz Torina slavili su pogocima Jaga Falkea i novog reprezentativca Italije Danijelea Baselija, dok je čast domaćina spasao iskusni napadač Goran Pandev, matiravši Vanju Milinković Savićadeset minuta pre kraja. Naš golman nije mogao ništa da uradi tom prilikom, pošto ga je u problem „uvalio“ Molinaro.

Pošto je kraj sezone, treneri Balardini i Macari odlučili su da na teren pošalju „šarene“ sastave. Darko Lazović nije bio u konkurenciji za tim Đenove, kao ni Adem Ljajić za protokol Torina.

SERIJA A - 38. KOLO:

Đenova - Torino 1:2 (0:1)
/Pandev 80 - Falke 30, Bazeli 58/

Milan - Fiorentina 5:1 (1:1)
/Čalhanoglu 23, Kutrone 42, 59, Kalinić 49, Bonaventura 76 - Simeone 20/

Kaljari - Atalanta 1:0 (0:0)
/Ćepiteli 87/

Kjevo - Benevento 1:0 (0:0)
/Ingleze 50/

Napoli - Krotone 2:1 (2:0)
/Milik 23, Kaljehon 32 - Tuminelo 90+1/

SPAL - Sampdorija 3:1 (1:0)
/Antenući pen. 4, 52, Grasi 50 - Kovnački 66/

Udineze - Bolonja 1:0 (1:0)
/Fofana 30/

Lacio - Inter 2:3 (2:1)
/Perišić autogol 9, Anderson 41 - D'Ambrosio 29, Ikardi 78, Vesino 81/

Sasuolo - Roma 0:1 (0:1)
/Manolas 45+1/

u subotu

Juventus - Verona 2:1 (0:0)
/Rugani 49, Pjanić 52 - Ćerći 76/

TABELA: Juventus 95, Napoli 91, Roma 77, Inter 72, Lacio 72,  Milan 64, Atalanta 60, Fiorentina 57, Sampdorija 54, Torino 54, Sasuolo 43, Đenova 41, Kjevo 40, Udineze 40, Bolonja 39, Kaljari 39, SPAL 38, Krotone 35, Helas Verona 25, Benevento 21.

Izvor: mondo.ba/mozzartsport/B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ita

21.05.2018 04:28

Kakav text nizašta.

ODGOVORITE