Бертомеу: ПАО мора да плати 10.000.000 евра ако жели да оде!

Први човек Евролиге подсетио на клаузулу која би могла да спречи атинског гиганта да се врати под Фибине скуте.

Кошарка 21.05.2018 | 20:30
Бертомеу: ПАО мора да плати 10.000.000 евра ако жели да оде!
Сукоб на релацији Евролига - Панатинаикос добија све већу пажњу како се сезона приближава крају, пошто је прича о иступању атинског великана из елитног клупског такмичења тема о којој се све више спекулише.

Ипак, први човек Евролиге Ђорди Бертомеу открио је новинарима током радног доручка да таквих индиција - нема. Упркос лошим односима са првим човеком Зелених Димитрисом Јанакопулосом.

„У Евролиги имате 11 клубова са десетогодишњим уговором, а међу њима је Панатинаикос. Са људима из Панатинаикоса разговарамо стално, сваке године. Да, постоје одређене процедуре против власника клуба, али Панатинаикос је члан Евролиге и тако желимо да остане“, јасан је Бертомеу и додаје:

„Сви клубови желе Панатинаикос у Евролиги, али негодују због понашања власника клуба. Ако Димитрис Јанакопулос жели да разговара с нама - у реду. Желимо да будемо фокусирани на тимове и немамо индиција да би Пао могао да оде после ове сезоне“.

У случају да се ПАО, ипак, одлучи за такав корак, цена је врло огромна...

„Није проблем са уговором. Постоји потписана сарадња не са мном, или ИМГ или Евролигом, већ међу 11 клубова. Зато постоји интерна клаузула да морају да плате ту суму уколико буду желели да изађу. Ако не плате ту суму, неће моћи да играју нигде друго“.

Не крије Бертомеу да је и тако нешто могуће.

„У теорији овај сценарио је реалан, али и даље не постоје индиције да би ПАО желео да оде из Евролиге“.

Он је нагласио да је Јанакопулос кажњен због свог понашања, али да је довољно јасан Панатинаикосов став о клупској будућности пошто је у Београду председник некадашњег шампиона Европе Манос Пападопулос.

Једна од тема радног доручка био је и проблем суђења, због чега се све више клубова жали.

„Уверен сам да ћемо успети да решимо проблем суђења и грешке арбитара. Не можемо то да заобилазимо, али ћемо их увек и имати. Организовали смо тим специјалиста који ће на недељној бази гледати све утакмице и пријављивати грешке судија. Догодиле су се две огромне грешке у прошлости и ти арбитри нису били укључени у наредно коло Евролиге. За оба случаја имамо и објашњење. На пример, објаснили смо шта се догодило у четвртој утакмици плеј-офа између ЦСКА и Химкија и доказали да је судија донео праву одлуку“.

Бертомеу наглашава и да су национална првенства изузетно битна за Евролигу, упркос мишљењу појединаца.

„Једино Италија жели да повећа број клубова на 18, док многи други шампионатиб размишљају о смањењу. Као, на пример, Шпанија или Немачка. У скоријој будућности не постоји план да организујемо утакмице Евролиге за викенд. Желимо да се ширимо, али не на рачун домаћих лига. Не желимо да клубове доведемо у ситуацију да бирају између Евролиге или домаћих такмичења“.

Почев од сезоне 2019/20 Евролига ће имати 18 клубова, а Француска и Немачка трајно место у такмичењу.

„Желимо да правимо промене лагано, да сваки модел задржимо бар три године како се навијачи не би збунили због честих промена. Бајерн ће бити спреман да уђе у Евролигу већ следеће сезоне, док француски клубови још нису спремни и та транзиција ће ићи све до сезоне 2019/20“.

Први човек Евролиге прокоментарисао је и одлуку Макабија да у наредну сезону уђе с два различита састава, једним за Евролигу, другим за национално првенство.

„То је комплексна ситуација, али и ствар клуба. Није то никакав 'први корак', којим ће се водити и остали клубови. Важно је чувати институцију домаћих лига. Опет, неколико клубова попут Фенербахчеа, Реала и Барселоне у својим ростерима имају по 17-18 играча“.

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар