Bertomeu: PAO mora da plati 10.000.000 evra ako želi da ode!

Prvi čovek Evrolige podsetio na klauzulu koja bi mogla da spreči atinskog giganta da se vrati pod Fibine skute.

Košarka 21.05.2018 | 20:30
Bertomeu: PAO mora da plati 10.000.000 evra ako želi da ode!
Sukob na relaciji Evroliga - Panatinaikos dobija sve veću pažnju kako se sezona približava kraju, pošto je priča o istupanju atinskog velikana iz elitnog klupskog takmičenja tema o kojoj se sve više spekuliše.

Ipak, prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu otkrio je novinarima tokom radnog doručka da takvih indicija - nema. Uprkos lošim odnosima sa prvim čovekom Zelenih Dimitrisom Janakopulosom.

„U Evroligi imate 11 klubova sa desetogodišnjim ugovorom, a među njima je Panatinaikos. Sa ljudima iz Panatinaikosa razgovaramo stalno, svake godine. Da, postoje određene procedure protiv vlasnika kluba, ali Panatinaikos je član Evrolige i tako želimo da ostane“, jasan je Bertomeu i dodaje:

„Svi klubovi žele Panatinaikos u Evroligi, ali negoduju zbog ponašanja vlasnika kluba. Ako Dimitris Janakopulos želi da razgovara s nama - u redu. Želimo da budemo fokusirani na timove i nemamo indicija da bi Pao mogao da ode posle ove sezone“.

U slučaju da se PAO, ipak, odluči za takav korak, cena je vrlo ogromna...

„Nije problem sa ugovorom. Postoji potpisana saradnja ne sa mnom, ili IMG ili Evroligom, već među 11 klubova. Zato postoji interna klauzula da moraju da plate tu sumu ukoliko budu želeli da izađu. Ako ne plate tu sumu, neće moći da igraju nigde drugo“.

Ne krije Bertomeu da je i tako nešto moguće.

„U teoriji ovaj scenario je realan, ali i dalje ne postoje indicije da bi PAO želeo da ode iz Evrolige“.

On je naglasio da je Janakopulos kažnjen zbog svog ponašanja, ali da je dovoljno jasan Panatinaikosov stav o klupskoj budućnosti pošto je u Beogradu predsednik nekadašnjeg šampiona Evrope Manos Papadopulos.

Jedna od tema radnog doručka bio je i problem suđenja, zbog čega se sve više klubova žali.

„Uveren sam da ćemo uspeti da rešimo problem suđenja i greške arbitara. Ne možemo to da zaobilazimo, ali ćemo ih uvek i imati. Organizovali smo tim specijalista koji će na nedeljnoj bazi gledati sve utakmice i prijavljivati greške sudija. Dogodile su se dve ogromne greške u prošlosti i ti arbitri nisu bili uključeni u naredno kolo Evrolige. Za oba slučaja imamo i objašnjenje. Na primer, objasnili smo šta se dogodilo u četvrtoj utakmici plej-ofa između CSKA i Himkija i dokazali da je sudija doneo pravu odluku“.

Bertomeu naglašava i da su nacionalna prvenstva izuzetno bitna za Evroligu, uprkos mišljenju pojedinaca.

„Jedino Italija želi da poveća broj klubova na 18, dok mnogi drugi šampionatib razmišljaju o smanjenju. Kao, na primer, Španija ili Nemačka. U skorijoj budućnosti ne postoji plan da organizujemo utakmice Evrolige za vikend. Želimo da se širimo, ali ne na račun domaćih liga. Ne želimo da klubove dovedemo u situaciju da biraju između Evrolige ili domaćih takmičenja“.

Počev od sezone 2019/20 Evroliga će imati 18 klubova, a Francuska i Nemačka trajno mesto u takmičenju.

„Želimo da pravimo promene lagano, da svaki model zadržimo bar tri godine kako se navijači ne bi zbunili zbog čestih promena. Bajern će biti spreman da uđe u Evroligu već sledeće sezone, dok francuski klubovi još nisu spremni i ta tranzicija će ići sve do sezone 2019/20“.

Prvi čovek Evrolige prokomentarisao je i odluku Makabija da u narednu sezonu uđe s dva različita sastava, jednim za Evroligu, drugim za nacionalno prvenstvo.

„To je kompleksna situacija, ali i stvar kluba. Nije to nikakav 'prvi korak', kojim će se voditi i ostali klubovi. Važno je čuvati instituciju domaćih liga. Opet, nekoliko klubova poput Fenerbahčea, Reala i Barselone u svojim rosterima imaju po 17-18 igrača“.

Izvor: mozzartsport

Foto: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar