ИТА: Фудбал је жив - Парма се враћа у Серију А!

Фудбалери Парме, после неколико година агоније, изборили су пласман у Серију А.  "Мљекаџије" избориле рекордну трећу узастпону промоцију у спектакуларној завршници Серије Б! Радујте се пријатељи фудбала, чудо се догодило - Парма је опет у Серији А! Фрозиноне прокоцкао кућу и имање у претпоследњем минуту сезоне. . . !

Фудбал 18.05.2018 | 23:27
ИТА: Фудбал је жив - Парма се враћа у Серију А!
Некадашње ‘Млекаџије’ које су током 2015. прогласиле банкрот, враћају се у елиту и то на какав начин – невератним расплетом у последњем колу.

Екипа коју води Роберто Даверса је морала да савлада Специју у гостима, што су учинили погоцима Черавола и Чичиретија (2:0), али је поред тога морао да се поклопи и резултат на утакмици Фрозиноне – Фођа.

Парми је било потребно да Фрозиноне, који је био на месту које води у Серију А пре последњег кола, не победи и то се и догодило. Домаћин је против Фође имао шансу за пласман у Серију А, губили су са 1:0, преокренули резултат средином другог полувремена преко Паганинија и Рубина (аг) и имали су победу у свом џепу.

На њихову велику жалост, Флоријано доноси Фођи бод у последњем минуту и аутоматски шаље Парму у прву лигу.

Поред њих, Емполи је одавно већ изборио пласман у Серију А.

Шансу за директну промоцију, коју је већ осигурао Емполи, је имао Фрозиноне, као и Палермо, али се Серији А радују у Парми!

"Мљекаџијама" је била потребна побједа у гостима против Специје и да Фрозиноне код куће не освоји сва три бода против Фође како би осигурали трећу узастопну директну промоцију у виши ранг такмичења након што су 2015. преселили у Серију Д и експресно изборили виши ранг, па годину дана касније и Серију Б.

Управо то се и догодило!

Парма је у Специји дошла до три бода, а на путу према тријумфу је имала велику помоћ од свог бившег нападача Алберта Ђилардина који је при вођству "плаво-жутих" промашио пенал у 28. минуту сусрета.

Голове за Парму у побједи од 2:0 су постигли Фабио Ћераволо у 11. и Амато Ћићарети у 61. минуту.

Ово је трећа узастопна промоција за Парму, што је рекорд у италијанском фудбалу.

Ипак, сва драма, радост и туга коју фудбал може да понуди виђена ја у Фрозинонеу!

Гости из Фође су дошли веома "мотивисани", иако су девети на табели, и до вођства стигли у 35. минуту поготком Фабиа Мацела. Фрозиноне је пред крцатим трибинама стадиона "Бенито Трипе" до поравнања дошао у 68. минуту, а до потпуног преокрета само пет минута касније.

Домаћи играчи су Серију А у рукама држали све до 89. минута када је Роберто Флоријано погодио за 2:2 и вјероватно постао најомрженији човјек италијанске провинције Фрозиноне у регији Лацио.

Шансу за директну промоцију је имао и Палермо, у случају пораза Фрозинеоне и ремија Парме, али ће се ипак морати задовољити учешћем у плеј-офу.

Сјајан гол у побједи екипе са Сицилије у гостима код Салернитане (0:2) је постигао Ивајло Чочев...

Каква драма у последњем колу италијанске Серије Б! И какво славље свих правих пријатеља фудбала после изједначујућег поготка Фође у Фрозинонеу у 89. минуту! Не, ништа тај погодак није значио за Фођу, али и те како јесте за Фрозиноне и Парму! Јер славни клуб са Енио Тардинија четири године после банкрота и таворења по нижим лигама враћа се коначно на велику сцену. Нећемо крити, није нам жао што ће Фрозиноне морати да сачека неку другу прилику. Можда већ кроз бараж који му следи...

Италијански фудбал се буди у последње две, три сезоне. Живнули су помало Интер и Милан, Рома је ове сезоне правила чуда по Лиги шампиона, а повратак Парме у Серију А још један је значајан корак ка потпуном оздрављењу Калча. Није то било то свих ових година без увек симпатичних Млекаџија.

Али шта је успео да прокоцка несрећни Фрозиноне... Све је имао у својим рукама. Два бода више уочи последњих 90 минута, меч пред својим навијачима, незаинтересованог ривала... Није им било довољно. Парма је остварила сигуран тријумф, "за сваки случај", на гостовању Специји (2:0), да би Фођа креирала драму каква се ретко виђа. После првих 45 минута у Фрозинонеу 0:1. Тињала је тада нада навијаче Парме, али када су домаћини у 68. и 73. минуту експресно преокренули деловало је да све долази на своје место. Посебно је шокантан био тај гол за преокрет. Комичан аутогол, заправо... 

Специја је имала пенал при резултату 1:0 за Парму, промашио је Алберто Ђилардино, а онда су Млекаџије другим голом решиле утакмицу. Није и мто много било битно све док је Фрозиноне имао тих 2:1, међутим у 89. минуту право мало чудо на стадиону Бенито Стирпе. И гол за ТВ шпице. Роберто Флоријано после дивне, суперпрецизне контре лобује голмана домаћег тима. У Лигурији експлозија радости - у Фрозинонеу гробни мук.  

Ово је трећа сезона заредом у којој Парма иде у виши ранг. 

Последњих 90 минута у Серији Б решили су још нека питања. Рецимо, уз Тернану и Про Верчели у нижи ранг ће Новара која је пред својим навијачима изгубила од Виртуса и тако испала. Уз Виртус, у бараж за опстанак иде Асколи. 

У горнејм дели сада је све јасно. Фрозиноне у полуфиналу плеј-офа чека бољег из сусрета Бари - Читадела, док ће Палwермо на мегдан победнику четвртфиналног пара Венеција - Перуђа.  

СЕРИЈА Б - 42. (последње) КОЛО:

Асколи - Бреша 0:0
Бари - Карпи 2:0 (2:0)
Чезена - Кремонезе 1:0 (0:0)
Читадела - Про Верчели 2:0 (0:0)
Емполи - Перуђа 2:1 (1:1)
Фрозиноне - Фођа 2:2 (0:1)
Новара - Виртус 0:1 (0:0)
Салернитана - Палермо 0:2 (0:1)
Специја - Парма 0:2 (0:1)
Тернана - Авелино 1:2 (1:2)
Венеција - Пескара 0:0

Плеј оф за промоцију - четвртфинале:

Бари - Ћитадела (26 маја) - побједника чека Фрозиноне
Венеција - Перуђа (27 маја) - Палермо

Фрозиноне и Палермо су се директно пласирали у полуфинале које се игра на два меча, као и финале, док се у четвртфиналу игра једна утакмица, с тим да у се у случају нерјешеног исхода након евентуалних продужетака не шутирају пенали већ даље иде боље пласирана екипа након лигашког дијела сезоне.

Ранг ниже иду Новара, Про Верћели и Тернана, док ће Асколи и Ентела "снаге" одмјерити у плеј-ауту.

Извор: Б92/мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар