ITA: Fudbal je živ - Parma se vraća u Seriju A!

Fudbaleri Parme, posle nekoliko godina agonije, izborili su plasman u Seriju A.  "Mljekadžije" izborile rekordnu treću uzastponu promociju u spektakularnoj završnici Serije B! Radujte se prijatelji fudbala, čudo se dogodilo - Parma je opet u Seriji A! Frozinone prokockao kuću i imanje u pretposlednjem minutu sezone. . . !

Fudbal 18.05.2018 | 23:27
ITA: Fudbal je živ - Parma se vraća u Seriju A!
Nekadašnje ‘Mlekadžije’ koje su tokom 2015. proglasile bankrot, vraćaju se u elitu i to na kakav način – neveratnim raspletom u poslednjem kolu.

Ekipa koju vodi Roberto Daversa je morala da savlada Speciju u gostima, što su učinili pogocima Čeravola i Čičiretija (2:0), ali je pored toga morao da se poklopi i rezultat na utakmici Frozinone – Fođa.

Parmi je bilo potrebno da Frozinone, koji je bio na mestu koje vodi u Seriju A pre poslednjeg kola, ne pobedi i to se i dogodilo. Domaćin je protiv Fođe imao šansu za plasman u Seriju A, gubili su sa 1:0, preokrenuli rezultat sredinom drugog poluvremena preko Paganinija i Rubina (ag) i imali su pobedu u svom džepu.

Na njihovu veliku žalost, Florijano donosi Fođi bod u poslednjem minutu i automatski šalje Parmu u prvu ligu.

Pored njih, Empoli je odavno već izborio plasman u Seriju A.

Šansu za direktnu promociju, koju je već osigurao Empoli, je imao Frozinone, kao i Palermo, ali se Seriji A raduju u Parmi!

"Mljekadžijama" je bila potrebna pobjeda u gostima protiv Specije i da Frozinone kod kuće ne osvoji sva tri boda protiv Fođe kako bi osigurali treću uzastopnu direktnu promociju u viši rang takmičenja nakon što su 2015. preselili u Seriju D i ekspresno izborili viši rang, pa godinu dana kasnije i Seriju B.

Upravo to se i dogodilo!

Parma je u Speciji došla do tri boda, a na putu prema trijumfu je imala veliku pomoć od svog bivšeg napadača Alberta Đilardina koji je pri vođstvu "plavo-žutih" promašio penal u 28. minutu susreta.

Golove za Parmu u pobjedi od 2:0 su postigli Fabio Ćeravolo u 11. i Amato Ćićareti u 61. minutu.

Ovo je treća uzastopna promocija za Parmu, što je rekord u italijanskom fudbalu.

Ipak, sva drama, radost i tuga koju fudbal može da ponudi viđena ja u Frozinoneu!

Gosti iz Fođe su došli veoma "motivisani", iako su deveti na tabeli, i do vođstva stigli u 35. minutu pogotkom Fabia Macela. Frozinone je pred krcatim tribinama stadiona "Benito Tripe" do poravnanja došao u 68. minutu, a do potpunog preokreta samo pet minuta kasnije.

Domaći igrači su Seriju A u rukama držali sve do 89. minuta kada je Roberto Florijano pogodio za 2:2 i vjerovatno postao najomrženiji čovjek italijanske provincije Frozinone u regiji Lacio.

Šansu za direktnu promociju je imao i Palermo, u slučaju poraza Frozineone i remija Parme, ali će se ipak morati zadovoljiti učešćem u plej-ofu.

Sjajan gol u pobjedi ekipe sa Sicilije u gostima kod Salernitane (0:2) je postigao Ivajlo Čočev...

Kakva drama u poslednjem kolu italijanske Serije B! I kakvo slavlje svih pravih prijatelja fudbala posle izjednačujućeg pogotka Fođe u Frozinoneu u 89. minutu! Ne, ništa taj pogodak nije značio za Fođu, ali i te kako jeste za Frozinone i Parmu! Jer slavni klub sa Enio Tardinija četiri godine posle bankrota i tavorenja po nižim ligama vraća se konačno na veliku scenu. Nećemo kriti, nije nam žao što će Frozinone morati da sačeka neku drugu priliku. Možda već kroz baraž koji mu sledi...

Italijanski fudbal se budi u poslednje dve, tri sezone. Živnuli su pomalo Inter i Milan, Roma je ove sezone pravila čuda po Ligi šampiona, a povratak Parme u Seriju A još jedan je značajan korak ka potpunom ozdravljenju Kalča. Nije to bilo to svih ovih godina bez uvek simpatičnih Mlekadžija.

Ali šta je uspeo da prokocka nesrećni Frozinone... Sve je imao u svojim rukama. Dva boda više uoči poslednjih 90 minuta, meč pred svojim navijačima, nezainteresovanog rivala... Nije im bilo dovoljno. Parma je ostvarila siguran trijumf, "za svaki slučaj", na gostovanju Speciji (2:0), da bi Fođa kreirala dramu kakva se retko viđa. Posle prvih 45 minuta u Frozinoneu 0:1. Tinjala je tada nada navijače Parme, ali kada su domaćini u 68. i 73. minutu ekspresno preokrenuli delovalo je da sve dolazi na svoje mesto. Posebno je šokantan bio taj gol za preokret. Komičan autogol, zapravo... 

Specija je imala penal pri rezultatu 1:0 za Parmu, promašio je Alberto Đilardino, a onda su Mlekadžije drugim golom rešile utakmicu. Nije i mto mnogo bilo bitno sve dok je Frozinone imao tih 2:1, međutim u 89. minutu pravo malo čudo na stadionu Benito Stirpe. I gol za TV špice. Roberto Florijano posle divne, superprecizne kontre lobuje golmana domaćeg tima. U Liguriji eksplozija radosti - u Frozinoneu grobni muk.  

Ovo je treća sezona zaredom u kojoj Parma ide u viši rang. 

Poslednjih 90 minuta u Seriji B rešili su još neka pitanja. Recimo, uz Ternanu i Pro Verčeli u niži rang će Novara koja je pred svojim navijačima izgubila od Virtusa i tako ispala. Uz Virtus, u baraž za opstanak ide Askoli. 

U gornejm deli sada je sve jasno. Frozinone u polufinalu plej-ofa čeka boljeg iz susreta Bari - Čitadela, dok će Palwermo na megdan pobedniku četvrtfinalnog para Venecija - Peruđa.  

SERIJA B - 42. (poslednje) KOLO:

Askoli - Breša 0:0
Bari - Karpi 2:0 (2:0)
Čezena - Kremoneze 1:0 (0:0)
Čitadela - Pro Verčeli 2:0 (0:0)
Empoli - Peruđa 2:1 (1:1)
Frozinone - Fođa 2:2 (0:1)
Novara - Virtus 0:1 (0:0)
Salernitana - Palermo 0:2 (0:1)
Specija - Parma 0:2 (0:1)
Ternana - Avelino 1:2 (1:2)
Venecija - Peskara 0:0

Plej of za promociju - četvrtfinale:

Bari - Ćitadela (26 maja) - pobjednika čeka Frozinone
Venecija - Peruđa (27 maja) - Palermo

Frozinone i Palermo su se direktno plasirali u polufinale koje se igra na dva meča, kao i finale, dok se u četvrtfinalu igra jedna utakmica, s tim da u se u slučaju nerješenog ishoda nakon eventualnih produžetaka ne šutiraju penali već dalje ide bolje plasirana ekipa nakon ligaškog dijela sezone.

Rang niže idu Novara, Pro Verćeli i Ternana, dok će Askoli i Entela "snage" odmjeriti u plej-autu.

Izvor: B92/mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar