Мектић: Закон се мора поштовати

У поподневним сатима мигранти су стигли у Избјеглички центар салаковац код Мостара.  Аутобуси су стигли у Салаковац под јаком полицијсом пратњом.  Мигранти су ушли у избјеглички центар, а за њима и представници УНХЦР-а.

Босна и Херцеговина 18.05.2018 | 17:53
Мектић: Закон се мора поштовати
Пет аутобуса са 270 миграната, међу којима је било 18 дјеце, који су јутрос из Сарајева кренули ка азилантском центру Салаковац код Мостара зауставила је специјална полиција у Коњицу и вратила на Иван седло. Одлуку о заустављању донио је комесар МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК), Илија Ласић. Директор Службе за послове са странцима је рекао да су јаке полицијске снаге из ХНК-а зауставиле конвој са мигрантима.

Поводом овог догађаја, огласио се и министар безбједности БиХ Драган Мектић. Рекао је да је потез полиције ХНК кантона ничим најављен. Мектић је додао да тврдње Владе ХНК да их нико није обавијестио о доласку миграната, нису тачне. МУП-у ХНК најављено је да ће мигранти проћи, али да су они без икаквог обавјештења брутално и нељудски зауставили колону – поручио је Мектић.

„Ово је тајна операција, која је планирана, ничим ненајављена и са несразмјерном силом која је упућена на овај задатак. „ рекао је Мектић.

Мектић је рекао да је на тај начин спријечено спровођење законите и Уставне одлуке државних институција. Поновио је да је питање миграција и азила уставна надлежност министарства безјбедности, а не појединаца.

„Он је спријечио да се изврши уставна надлежност институција БиХ. Да ли је неко њему политичку наредбу или неку другу дао, ја то не знам, полиција је рекла да извршава његову наредбу.“ Каже Мектић.

Одмах је о свему обавијештен надлежни тужилац БХ Тужилаштва, који је дао наредбу да се предузму све неопходне радње.

„Према првим информацијама постоје основне сумње да је почињено кривично дјело и ми идемо према извршиоцу тог кривичног дјела. За нас је то полицијски комесар. Позивам Тужилаштво и Суд да под хитно врате закон и Устав у овај случај и да довршимо оно што је било законито.“ каже Мектић.

Мектић је рекао да ово није класична избјегличка криза, као она из 2014-е године, већ незаконита криза. Она је под нашом контролом, предузели смо низ потеза, а наредио сам СИПА-и и надлежним службама да помогну граничној полицији, што је већ дало резултате – казао је министар безбједности БиХ.

„У задња три дана, драстично смо пресјекли те миграције и могу рећи да се према нашој евиденцији данас појавило само 5 миграната у БиХ, јуче негдје око 20, а да би прије неколико дана било дневно и по 150.“ тврди Мектић.

Након драматичних сати и интервенције министра безбједности БиХ, око 14 часова конвој са мигрантима је пуштен за Мостар.  Са Иван Седла мигранти ће се упутити у Избјеглички центар Салаковац. Кантон Сарајево напустили су уз пратњу полиције.

У БиХ је у овој години ушло око 4 хиљаде нелагалних миграната, а тог броја њих више од три хиљаде нема никакав идентификациони документ.



БН ТВ





 

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

хапси

18.05.2018 16:09

Ама *апси мори све редом Мекта.... све... позлатила ти се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.05.2018 17:11

Мектицу руке ти се позлатиле. Па ста мисли тај комесарциц да закон за њега не вриједи?! Па кад министар безбједности изда наредбу има да се изврсава, свидјело се то коме или не.. Ови се уфурали да је њихова територија. Боље не тразите проблеме..

Name

стојанка

18.05.2018 18:22

Кога да хапси, па он не види да му мјесецима неконтролисано улазе избјеглице које им у Сарајеву то дозвољавају а шаљу их у друге крајеве. Никада луђег , необразованијег човјека нисам видјела на овакој позицији. Зар има људи који му било пта вјерјују, па годинама "хапси2, виче, и шта је направио. Служи тамо другима да тихо обављају послове против Р. Српске. Што бар лопове не похапси, има их за извоз.

Name

Ре хапси и Ре

18.05.2018 18:43

Вас двојица и не знате о чему се ради, а пишете глупости.

Name

Ре стојанка

18.05.2018 19:08

Иди за послом Стојо, није ово за тебе. Цовјек хапси али Тузиластво и Суд пустају.. то сто си задојена Додином мрзњом ту ти нико помоци не мозе.. дјевојке из Рс иду у Федерацију зарадјивати за хљеб јер Рс све дубље пропада захваљујуци сељацима као ти. Вазда ти неко Рс дира. Ко је то дира? Ко је унистава, од кога је бранис? Испрани мозгу размисли мало ста ти баја потура..

Name

МЕКТИЦ ЈЕ ТАЈ

18.05.2018 20:06

МЕКТИЦ ЈЕ МАСИНА ДА ИМА ТУЗИЛАСТВО ИЗА СЕБЕ ОЦИСТО БИ БИХ И ОБА ЕНТИТЕТА ОД ГАМАДИ ЗА 24х.И СВИ БИХ И ЕНТИТЕТИ БИ ЗА 1г.ИЗАСЛИ ИЗ ЕКОНОМСКИХ ГОВАНА.

Name

СВОЈОЈ

18.05.2018 16:18

куци их води. Сведно нико ти од срба и не улази у куцу, ни од срба ни од фамелије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Својој

18.05.2018 17:23

Можда зато што је већи Србин од тебе ...

Name

Армин

18.05.2018 17:31

А ста фали Драгану? Јел то он мање Србин православац ако воли и постује земљу у којој су му прадједови зивјели и у којој је родјен? Мектицу да се кандидујес за цлана предсједниства гласао бих за тебе иако сам Босњак,за Саровица такодје. Воздра из лијепог Приједора града!

Name

Зоран

18.05.2018 17:46

А ко теби улази у куцу? Цовјек ради професионално посао и изгара у томе,а плус сто има осјецај да зна какве су намјере сила зла. Само они који не зеле добро својој дјеци и накдразима не подрзавају овакве професионалце.

Name

маке уп

18.05.2018 17:24

Он је рекао да је ово класицни дрзавни удар.Сто се то пресуцује?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

18.05.2018 17:39

Непуне три године су прошле од када је Перица Станић, на иницијативу министра сигурности БиХ Драгана Мектића, именован за директора СИПА-е, а готово четири од када је њихов СДС на обећањима о процесуирању криминала СНСД-а градио предизборну кампању. На крају маја 2018. године резултат је такав да СИПА није истражила и документовала криминал нити једног званичника из руководства СНСД-а, односно да СДС није испунио нити дио онога што су обећавали гласачима уочи избора 2014.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славиша

18.05.2018 18:27

Ко ће Вукота да положи рачуне за неиспуњена обећања и нерад?

Name

ре

18.05.2018 19:18

Поздравио те Гојко, данас си му појео сендвиц.

Name

Јолда

18.05.2018 17:55

Спомињао је неки дрзавни удар.Нема цојек појма.И ту лекцију је набубао напамет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љаксе

18.05.2018 18:55

Да би се догодио ,,дрзавни удар,,морате имати дрзаву,овде се у главном ради о,, сељацким бунама,,.

Name

стојанка

18.05.2018 18:19

Задржи их Мектићу у Сарајеву. Мјесецима се прича да се ово припрема, да ће се ово десити, да ће им у Сарајеву дати азил а населити их у Републици Српској. нека их код себе приме богати арапи у сарајеву који су покуповали земљу, направили виле. Зар они не треба да помаћу своје земљаке. нама је то превише и овако биједно живимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.05.2018 19:16

Посјети доктора, није ти добро.

Name

Ре

18.05.2018 19:17

Иди прави цовјеку вецеру није политика за тебе.