Mektić: Zakon se mora poštovati

U popodnevnim satima migranti su stigli u Izbjeglički centar salakovac kod Mostara.  Autobusi su stigli u Salakovac pod jakom policijsom pratnjom.  Migranti su ušli u izbjeglički centar, a za njima i predstavnici UNHCR-a.

Bosna i Hercegovina 18.05.2018 | 17:53
Mektić: Zakon se mora poštovati
Pet autobusa sa 270 migranata, među kojima je bilo 18 djece, koji su jutros iz Sarajeva krenuli ka azilantskom centru Salakovac kod Mostara zaustavila je specijalna policija u Konjicu i vratila na Ivan sedlo. Odluku o zaustavljanju donio je komesar MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Ilija Lasić. Direktor Službe za poslove sa strancima je rekao da su jake policijske snage iz HNK-a zaustavile konvoj sa migrantima.

Povodom ovog događaja, oglasio se i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić. Rekao je da je potez policije HNK kantona ničim najavljen. Mektić je dodao da tvrdnje Vlade HNK da ih niko nije obavijestio o dolasku migranata, nisu tačne. MUP-u HNK najavljeno je da će migranti proći, ali da su oni bez ikakvog obavještenja brutalno i neljudski zaustavili kolonu – poručio je Mektić.

„Ovo je tajna operacija, koja je planirana, ničim nenajavljena i sa nesrazmjernom silom koja je upućena na ovaj zadatak. „ rekao je Mektić.

Mektić je rekao da je na taj način spriječeno sprovođenje zakonite i Ustavne odluke državnih institucija. Ponovio je da je pitanje migracija i azila ustavna nadležnost ministarstva bezjbednosti, a ne pojedinaca.

„On je spriječio da se izvrši ustavna nadležnost institucija BiH. Da li je neko njemu političku naredbu ili neku drugu dao, ja to ne znam, policija je rekla da izvršava njegovu naredbu.“ Kaže Mektić.

Odmah je o svemu obaviješten nadležni tužilac BH Tužilaštva, koji je dao naredbu da se preduzmu sve neophodne radnje.

„Prema prvim informacijama postoje osnovne sumnje da je počinjeno krivično djelo i mi idemo prema izvršiocu tog krivičnog djela. Za nas je to policijski komesar. Pozivam Tužilaštvo i Sud da pod hitno vrate zakon i Ustav u ovaj slučaj i da dovršimo ono što je bilo zakonito.“ kaže Mektić.

Mektić je rekao da ovo nije klasična izbjeglička kriza, kao ona iz 2014-e godine, već nezakonita kriza. Ona je pod našom kontrolom, preduzeli smo niz poteza, a naredio sam SIPA-i i nadležnim službama da pomognu graničnoj policiji, što je već dalo rezultate – kazao je ministar bezbjednosti BiH.

„U zadnja tri dana, drastično smo presjekli te migracije i mogu reći da se prema našoj evidenciji danas pojavilo samo 5 migranata u BiH, juče negdje oko 20, a da bi prije nekoliko dana bilo dnevno i po 150.“ tvrdi Mektić.

Nakon dramatičnih sati i intervencije ministra bezbjednosti BiH, oko 14 časova konvoj sa migrantima je pušten za Mostar.  Sa Ivan Sedla migranti će se uputiti u Izbjeglički centar Salakovac. Kanton Sarajevo napustili su uz pratnju policije.

U BiH je u ovoj godini ušlo oko 4 hiljade nelagalnih migranata, a tog broja njih više od tri hiljade nema nikakav identifikacioni dokument.



BN TV





 

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

hapsi

18.05.2018 16:09

Ama *apsi mori sve redom Mekta.... sve... pozlatila ti se.

ODGOVORITE
Name

Re

18.05.2018 17:11

Mekticu ruke ti se pozlatile. Pa sta misli taj komesarcic da zakon za njega ne vrijedi?! Pa kad ministar bezbjednosti izda naredbu ima da se izvrsava, svidjelo se to kome ili ne.. Ovi se ufurali da je njihova teritorija. Bolje ne trazite probleme..

Name

stojanka

18.05.2018 18:22

Koga da hapsi, pa on ne vidi da mu mjesecima nekontrolisano ulaze izbjeglice koje im u Sarajevu to dozvoljavaju a šalju ih u druge krajeve. Nikada luđeg , neobrazovanijeg čovjeka nisam vidjela na ovakoj poziciji. Zar ima ljudi koji mu bilo pta vjerjuju, pa godinama "hapsi2, viče, i šta je napravio. Služi tamo drugima da tiho obavljaju poslove protiv R. Srpske. Što bar lopove ne pohapsi, ima ih za izvoz.

Name

Re hapsi i Re

18.05.2018 18:43

Vas dvojica i ne znate o čemu se radi, a pišete gluposti.

Name

Re stojanka

18.05.2018 19:08

Idi za poslom Stojo, nije ovo za tebe. Covjek hapsi ali Tuzilastvo i Sud pustaju.. to sto si zadojena Dodinom mrznjom tu ti niko pomoci ne moze.. djevojke iz Rs idu u Federaciju zaradjivati za hljeb jer Rs sve dublje propada zahvaljujuci seljacima kao ti. Vazda ti neko Rs dira. Ko je to dira? Ko je unistava, od koga je branis? Isprani mozgu razmisli malo sta ti baja potura..

Name

MEKTIC JE TAJ

18.05.2018 20:06

MEKTIC JE MASINA DA IMA TUZILASTVO IZA SEBE OCISTO BI BIH I OBA ENTITETA OD GAMADI ZA 24h.I SVI BIH I ENTITETI BI ZA 1g.IZASLI IZ EKONOMSKIH GOVANA.

Name

SVOJOJ

18.05.2018 16:18

kuci ih vodi. Svedno niko ti od srba i ne ulazi u kucu, ni od srba ni od famelije.

ODGOVORITE
Name

Re Svojoj

18.05.2018 17:23

Možda zato što je veći Srbin od tebe ...

Name

Armin

18.05.2018 17:31

A sta fali Draganu? Jel to on manje Srbin pravoslavac ako voli i postuje zemlju u kojoj su mu pradjedovi zivjeli i u kojoj je rodjen? Mekticu da se kandidujes za clana predsjednistva glasao bih za tebe iako sam Bosnjak,za Sarovica takodje. Vozdra iz lijepog Prijedora grada!

Name

Zoran

18.05.2018 17:46

A ko tebi ulazi u kucu? Covjek radi profesionalno posao i izgara u tome,a plus sto ima osjecaj da zna kakve su namjere sila zla. Samo oni koji ne zele dobro svojoj djeci i nakdrazima ne podrzavaju ovakve profesionalce.

Name

make up

18.05.2018 17:24

On je rekao da je ovo klasicni drzavni udar.Sto se to presucuje?

ODGOVORITE
Name

Slavko

18.05.2018 17:39

Nepune tri godine su prošle od kada je Perica Stanić, na inicijativu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, imenovan za direktora SIPA-e, a gotovo četiri od kada je njihov SDS na obećanjima o procesuiranju kriminala SNSD-a gradio predizbornu kampanju. Na kraju maja 2018. godine rezultat je takav da SIPA nije istražila i dokumentovala kriminal niti jednog zvaničnika iz rukovodstva SNSD-a, odnosno da SDS nije ispunio niti dio onoga što su obećavali glasačima uoči izbora 2014.

ODGOVORITE
Name

Slaviša

18.05.2018 18:27

Ko će Vukota da položi račune za neispunjena obećanja i nerad?

Name

re

18.05.2018 19:18

Pozdravio te Gojko, danas si mu pojeo sendvic.

Name

Jolda

18.05.2018 17:55

Spominjao je neki drzavni udar.Nema cojek pojma.I tu lekciju je nabubao napamet.

ODGOVORITE
Name

Ljakse

18.05.2018 18:55

Da bi se dogodio ,,drzavni udar,,morate imati drzavu,ovde se u glavnom radi o,, seljackim bunama,,.

Name

stojanka

18.05.2018 18:19

Zadrži ih Mektiću u Sarajevu. Mjesecima se priča da se ovo priprema, da će se ovo desiti, da će im u Sarajevu dati azil a naseliti ih u Republici Srpskoj. neka ih kod sebe prime bogati arapi u sarajevu koji su pokupovali zemlju, napravili vile. Zar oni ne treba da pomaću svoje zemljake. nama je to previše i ovako bijedno živimo.

ODGOVORITE
Name

re

18.05.2018 19:16

Posjeti doktora, nije ti dobro.

Name

Re

18.05.2018 19:17

Idi pravi covjeku veceru nije politika za tebe.