Језик мржње мора бити прошлост

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Огњен Тадић истакао је да у БиХ постоје традиционалне језичке конструкције којима се говори о политици, а које су извор и катализатор конфликата.

Босна и Херцеговина 18.05.2018 | 16:42
Језик мржње мора бити прошлост
На Међународном симпозијуму о културној дипломатији који је данас отворен у Берлину, Тадић је рекао да језик којим се конфликтно обоји одређена информација у БиХ користе не само политичари већ и новинари, а често и научни радници.

Из Парламентарне скупштине БиХ саопштено је да је нудећи могућа рјешења за ову ситуацију, Тадић нагласио да језик треба ускладити са начелом заступања и поштивања реалних интереса и истинских вриједности конфликтних страна.

Према његовим ријечима, то би значило напуштање употребе језика мржње и језика којим се на било који начин подстиче насиље или друга конфликтна страна описује као потенцијално или стално оправдана мета, односно нападач.

– Језик политичких оптужби, посебно колективних, могао би бити напуштен као непримјерен језику мира и стабилности – рекао је Тадић износећи начела корисности, коректности, компетентности и конкретности као основна начела исправне и сврсисходне употребе политичког језика.

Током симпозијума Тадић је имао низ занимљивих билатералних разговора са научницима и експертима за међународне односе и културну дипломатију из цијелог свијета. Он је оцијенио да је изградња такозване културе БиХ, која би могла бити извориште културне дипломатије изразито сложен, а можда и немогућ посао.

– Сваки нови изазов са којим се сусрећу политичке и дипломатске структуре БиХ, а што укључује не само политичке институције и субјекте, него и мање или веће облике удруживања два ентитета и три конститутивна народа, односно представника ентитета и народа, па чак и појединце, обиљежен је потребом да се одржи континуитет образаца посебних политичких култура сваког од конститутивних народа или ентитета – истакао је Тадић.

У саопштењу се наводи да су у Берлину током симпозијума, који ће трајати до 20. маја, предвиђени билатерални разговори Тадића са научницима и експертима за међународне односе и културну дипломатију из цијелог свијета.

(Срна)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ти бас упуцан

18.05.2018 14:45

Ти се бас упуцао,прво си пријетио Додику сда га загрлио,јес да те је оно у дуелу мало насибао и да ти је пријетио ал ето,барбте опметио,бар после трецег нок дауна ти прогледа.Папак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преливода

18.05.2018 20:43

Најгоро су људи који пљуну па олизу.Бљак.

Name

борац

18.05.2018 14:48

Али би прво требало неке преваспитати оне сирове наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лакрдија

18.05.2018 14:52

То би знацило да серби додју до пмаети а то је након толико година дивљања и користења нацина изразавања постала нормала за све слојеве друства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

П. П. Његош

18.05.2018 15:04

Оги, некада дика и понос СДС-а рече прије пар година, лаку ноћ Републико Српска....и гле чуда. Оги није више дика и понос СДС-а, сада је дика и понос владајуће коалиције али то је најмање битно, битно је да ноћ није пала на Републику Српску што је дотични прижељкивао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

18.05.2018 15:12

Могу мислити...бас су занимљиви разговори њега и странаца. Он не зна енглески језик, а преводиоц цији је то цемо сазнати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићифор

18.05.2018 15:37

Још један показатељ издаје својих исконских ставова зарад личног интереса, најбољи презентатори: О.Тадић и Стевандић дрварски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.05.2018 19:49

Бас тако...

Name

Исток

18.05.2018 16:20

Да не иронисемо Игоре. Од "децка који обецава" постао си "Нит вино нит вода" , ал због прелета ипак мало "смрдуцкас". Све у свему , не бих са тобом нигдје , или "сиди гди се ни за гди си ниси".

ОДГОВОРИТЕ
Name

.ДОБОЈ

18.05.2018 21:08

Бас ме интересује ко ти је сад пријатељ у ДОБОЈУ а имао си их стварно пуно!!! Мозда ранкица или урос бас ми те зао са ким морас пити кафу ХАХАХА!!!

ОДГОВОРИТЕ