Jezik mržnje mora biti prošlost

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić istakao je da u BiH postoje tradicionalne jezičke konstrukcije kojima se govori o politici, a koje su izvor i katalizator konflikata.

Bosna i Hercegovina 18.05.2018 | 16:42
Jezik mržnje mora biti prošlost
Na Međunarodnom simpozijumu o kulturnoj diplomatiji koji je danas otvoren u Berlinu, Tadić je rekao da jezik kojim se konfliktno oboji određena informacija u BiH koriste ne samo političari već i novinari, a često i naučni radnici.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da je nudeći moguća rješenja za ovu situaciju, Tadić naglasio da jezik treba uskladiti sa načelom zastupanja i poštivanja realnih interesa i istinskih vrijednosti konfliktnih strana.

Prema njegovim riječima, to bi značilo napuštanje upotrebe jezika mržnje i jezika kojim se na bilo koji način podstiče nasilje ili druga konfliktna strana opisuje kao potencijalno ili stalno opravdana meta, odnosno napadač.

– Jezik političkih optužbi, posebno kolektivnih, mogao bi biti napušten kao neprimjeren jeziku mira i stabilnosti – rekao je Tadić iznoseći načela korisnosti, korektnosti, kompetentnosti i konkretnosti kao osnovna načela ispravne i svrsishodne upotrebe političkog jezika.

Tokom simpozijuma Tadić je imao niz zanimljivih bilateralnih razgovora sa naučnicima i ekspertima za međunarodne odnose i kulturnu diplomatiju iz cijelog svijeta. On je ocijenio da je izgradnja takozvane kulture BiH, koja bi mogla biti izvorište kulturne diplomatije izrazito složen, a možda i nemoguć posao.

– Svaki novi izazov sa kojim se susreću političke i diplomatske strukture BiH, a što uključuje ne samo političke institucije i subjekte, nego i manje ili veće oblike udruživanja dva entiteta i tri konstitutivna naroda, odnosno predstavnika entiteta i naroda, pa čak i pojedince, obilježen je potrebom da se održi kontinuitet obrazaca posebnih političkih kultura svakog od konstitutivnih naroda ili entiteta – istakao je Tadić.

U saopštenju se navodi da su u Berlinu tokom simpozijuma, koji će trajati do 20. maja, predviđeni bilateralni razgovori Tadića sa naučnicima i ekspertima za međunarodne odnose i kulturnu diplomatiju iz cijelog svijeta.

(Srna)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Ti bas upucan

18.05.2018 14:45

Ti se bas upucao,prvo si prijetio Dodiku sda ga zagrlio,jes da te je ono u duelu malo nasibao i da ti je prijetio al eto,barbte opmetio,bar posle treceg nok dauna ti progleda.Papak.

ODGOVORITE
Name

Prelivoda

18.05.2018 20:43

Najgoro su ljudi koji pljunu pa olizu.Bljak.

Name

borac

18.05.2018 14:48

Ali bi prvo trebalo neke prevaspitati one sirove naravno.

ODGOVORITE
Name

lakrdija

18.05.2018 14:52

To bi znacilo da serbi dodju do pmaeti a to je nakon toliko godina divljanja i koristenja nacina izrazavanja postala normala za sve slojeve drustva.

ODGOVORITE
Name

P. P. Njegoš

18.05.2018 15:04

Ogi, nekada dika i ponos SDS-a reče prije par godina, laku noć Republiko Srpska....i gle čuda. Ogi nije više dika i ponos SDS-a, sada je dika i ponos vladajuće koalicije ali to je najmanje bitno, bitno je da noć nije pala na Republiku Srpsku što je dotični priželjkivao.

ODGOVORITE
Name

Mitar

18.05.2018 15:12

Mogu misliti...bas su zanimljivi razgovori njega i stranaca. On ne zna engleski jezik, a prevodioc ciji je to cemo saznati.

ODGOVORITE
Name

Мићифор

18.05.2018 15:37

Још један показатељ издаје својих исконских ставова зарад личног интереса, најбољи презентатори: О.Тадић и Стевандић дрварски.

ODGOVORITE
Name

Re

18.05.2018 19:49

Bas tako...

Name

Istok

18.05.2018 16:20

Da ne ironisemo Igore. Od "decka koji obecava" postao si "Nit vino nit voda" , al zbog preleta ipak malo "smrduckas". Sve u svemu , ne bih sa tobom nigdje , ili "sidi gdi se ni za gdi si nisi".

ODGOVORITE
Name

.DOBOJ

18.05.2018 21:08

Bas me interesuje ko ti je sad prijatelj u DOBOJU a imao si ih stvarno puno!!! Mozda rankica ili uros bas mi te zao sa kim moras piti kafu HAHAHA!!!

ODGOVORITE