Рехабилитација Калабића спорна

Апелациони суд у Београду укинуо је рјешење о рехабилитацији некадашњег команданта Горске гарде Краљевске војске у отаџбини Никола Калабић и вратио предмет Вишем суду у Ваљеву на поновно одлучивање.

Србија 18.05.2018 | 16:37
Рехабилитација Калабића спорна
Укинутим рјешењем у априлу прошле године био је усвојен захтјев Калабићеве породице за његову рехабилитацију, на основу којег је требало да се сматрају ништавним све одлуке државне комисије и рјешење Среског суда у Мионици којима му је конфискована имовина и одузета грађанска права.

Међутим, Апелациони суд у Београду је укинуо то рјешење, закључивши да је првостепени суд погрешно примјенио материјално право при одлучивању, па да је због тога и чињенично стање непотпуно утврђено.

– Наиме, из стања из списа предмета слиједи да је првостепени суд у току поступка цијенио правни значај одлука Дражавне комисије за утврђивање ратних злочина окупатора и њихових помагача, а то није његов задатак, поготово у овој врсти поступка – ванпарничном поступку – наводи се у одлуци Апелационог суда објављеној на сајту суда.

Апелациони суд је ваљевском Вишем суду наложио да у поновљеном поступку утврди нашин страдања Николе Калабића, јер о томе, како је навео, не постоје поуздани историјски подаци, напоминући да је о томе дужан да одлучује као о “претходном питању”.

– Ако је покојни Никола Калабић лишен живота из политичког, вјерског, националног или идеолошког разлога онда је неопходно утврдити да ли је он извршио или учествовао у извршењу ратног злочина или то није случај. Ово због тога што лице које је извршило или учествовало у извршењу ратних злочина нема право на рехабилитацију по Закону о рехабилитацији – напоменуо је Апелациони суд.

Тај закон, како подсјећа суд, прописује могућност доказивања да, супротно одлуци Државне комисије која је неко лице прогласила да је ратни злочинац, односно учесник у ратним злочинима, није извршио ратни злочин нити учествовао у његовом извршењу.

Унука: “Није издао Дражу”

Захтјев за рехабилитацију Калабића поднела је његова унука Весна Калабић, тврдећи да није био ратни злочинац, да није издао Дражу Михаиловића јер је стрељан прије њега, као и да је страдао из политичких, националних, а прије свега идеолошких разлога.

Након пресуде Среског суда у Мионици из септембра 1946. Калабић је проглашен за народног непријатеља и конфискована му је имовина.

Током четворогодишњег поступка по захтјеву за рехабилитацију, Више јавно тужилаштво у Ваљеву противило се рехабилитацији, позивајући се на одредбе Закона по којима лица која су одлуком Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача током Другог светског рата проглашена ратним злочинцима, не могу рехабилитовати.

Калабић је иначе 2011. проглашен умрлим одлуком Основног суда у Ваљеву.

Медији су пренијели да је Калабићева унука суду доставила тим поводом свједочење пензионисаног свештеника Мијаила Даниловића из Горњег Милановца, који је тврдио да су Калабића убили припадници ОЗНЕ 19. јануара на Богојављење 1946. у пећини, у кањону реке Градац, недалеко од Ваљева.

(Тањуг)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Карадоз

18.05.2018 14:40

Па сад ака би Хрвати рехабилитирали своје злоцинце небисте имали аргумената за противрјецити им.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.05.2018 12:03

Мислис на вас,са њима сте увијек били заједно као и у последњем рату.

Name

Израелац

18.05.2018 14:46

Казу да Срби неце моци уци у ЕУ док не рехабилитују све цетнике из другог свијетског рата . Треба јос да рехабилитују цијелу владу тадасње Србије са Кнезом Павлом, Љотицем Димитријен , Недицем....итд. као то су антифасисти а били сарадници Хитлера.. хаххахаххаха није болест све сто боли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

18.05.2018 16:00

Јеби се комуњаро,или прикривени усташо.

Name

Аааа

18.05.2018 16:33

Па ко је бранио отадзбину а ко стварао нови покрет ,јебо ти матер своју комунистицку издајницку.

Name

@ Израелца

18.05.2018 22:29

Ти си Израелац колико је Калабиц Либанац. А по мијесању појмова и лицности из новије историје мора бит да си марсовац.

Name

Зоки

18.05.2018 15:37

Ја мислим да Тита,Саву Ковацевуица као и Младена Стојановица треба прогласити ратним злоцинцима и издајницима;а све ове цетницке војводе народним херојима,Какви смо ми Народ срамота,сви су лоси,а ми смо безгресни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Димњачар

18.05.2018 15:49

Зар није Тито до '46 побио све четнике и усташе, скупа са породицама??? Да је побио 5% колико спомињу, данас не би било ни једнога, а ево их искачу к'о кинези.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срамота

18.05.2018 16:06

То исто кад би Адолфа поново вратили у зивот, дигли му споменик у сред Берлина... али није се од вас ницему боље надати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.05.2018 12:12

Посто си необразован и не цитас,теско је теби објаснити. Оставијо је он свог наследника да влада...??

Name

Мило

18.05.2018 16:26

Господо немојте поредити цетнике са устасама цетници су регуларна србска војска залосно је сто је београд пун комуњара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.05.2018 12:38

Занимљиво,Подновље нико и не спомиње........?

Name

УЗАС

18.05.2018 16:36

Нисам могао ни замислити колико има ових комуњара, србомрзаца. Зато ти је и досао крај Србијо, зато Бог висе не гледа на тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

18.05.2018 17:46

Докле год смрдљиви тито буде у београду дотле београд није србски него комуњарски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.05.2018 19:51

Смрдљив си ти...љигавац.

Name

Младенко Шепур

18.05.2018 20:59

Разлика између усташа и Југословенске Војске у Отаџбини је огромна,то двоје поредити је крајње неозбиљно,и злонамјерно.Често се користи назив Четници, што није исправно.Већина официра и подофицира су пријератни,школовани кадар.Користили су герилски начин ратовања због тога што је непријатељ био бројчано и технички надмоћнији. Злочина је било,али нису били дио неког плана,као у НДХ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре_Младенко Шепур

18.05.2018 22:05

и Њемцка војска је била регуларна медо медасти

Name

Младенко Шепур за ре

19.05.2018 06:47

Теби ако се не свида ово,ти лијепо не читај и немој да вриједас,научи се културном понашању. Имаш право на своје мишљење као и ја,али немаш право да вриједас друге.Ниси ти за неке озбиљне расправе,далеко си ти од тога,тако да нећу више обраћати пажњу на такве као што си ти.Ниси вриједан тога.

Name

ре

19.05.2018 12:08

Земљаце и Руси су све ослободили,да би васи узивали у пензијама.

Name

Младенко Шепур

19.05.2018 15:18

У ЈВуО поред Срба,најбројнији су били Словенци,а њихов најистакнутији члан је био Мајор Карл Новак,потом то су били Муслимани,а њихов најистакнутији члан је био Мустафа Мулалић,и на крају бројчано најмање заступљени Хрвати,са Владимиром Предавецем.Све ово је важно истаћи да се спријечи изједначавање ЈВуО са усташким покретом.На крају ће испасти да су жртве Јасеновца,и других логора смрти,долазили тамо добровољно,ради одмора,спорта и разоноде.Покушава се злочин умањити,а ако се стекну услови и потпуно негирати.

Name

Јасновац

31.05.2018 15:41

Ово је циста историјска истина да су децу и део пунолетних Срба, Устасе образовали и сколовали који су кадније постали доктори и академици. Други део Срба су изуцили разне занате и усаврсили се у Јасеновцу. Људи бре прихватите вец једном истину да логор Јасеновац је био одгојно поравног карактера који позитивно утецао на лицност Срба а не као Српски фасистицки логори смрти у Сребреници, Мањаци, Братунцу, Приједору, Србији где су срби крвницки убијали децу муслиманску гдје је то судом истине и доказано. Прихватите вец једном истину и она це вас ослободити.