Rehabilitacija Kalabića sporna

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rješenje o rehabilitaciji nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikola Kalabić i vratio predmet Višem sudu u Valjevu na ponovno odlučivanje.

Srbija 18.05.2018 | 16:37
Rehabilitacija Kalabića sporna
Ukinutim rješenjem u aprilu prošle godine bio je usvojen zahtjev Kalabićeve porodice za njegovu rehabilitaciju, na osnovu kojeg je trebalo da se smatraju ništavnim sve odluke državne komisije i rješenje Sreskog suda u Mionici kojima mu je konfiskovana imovina i oduzeta građanska prava.

Međutim, Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo to rješenje, zaključivši da je prvostepeni sud pogrešno primjenio materijalno pravo pri odlučivanju, pa da je zbog toga i činjenično stanje nepotpuno utvrđeno.

– Naime, iz stanja iz spisa predmeta slijedi da je prvostepeni sud u toku postupka cijenio pravni značaj odluka Dražavne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača, a to nije njegov zadatak, pogotovo u ovoj vrsti postupka – vanparničnom postupku – navodi se u odluci Apelacionog suda objavljenoj na sajtu suda.

Apelacioni sud je valjevskom Višem sudu naložio da u ponovljenom postupku utvrdi našin stradanja Nikole Kalabića, jer o tome, kako je naveo, ne postoje pouzdani istorijski podaci, napominući da je o tome dužan da odlučuje kao o “prethodnom pitanju”.

– Ako je pokojni Nikola Kalabić lišen života iz političkog, vjerskog, nacionalnog ili ideološkog razloga onda je neophodno utvrditi da li je on izvršio ili učestvovao u izvršenju ratnog zločina ili to nije slučaj. Ovo zbog toga što lice koje je izvršilo ili učestvovalo u izvršenju ratnih zločina nema pravo na rehabilitaciju po Zakonu o rehabilitaciji – napomenuo je Apelacioni sud.

Taj zakon, kako podsjeća sud, propisuje mogućnost dokazivanja da, suprotno odluci Državne komisije koja je neko lice proglasila da je ratni zločinac, odnosno učesnik u ratnim zločinima, nije izvršio ratni zločin niti učestvovao u njegovom izvršenju.

Unuka: “Nije izdao Dražu”

Zahtjev za rehabilitaciju Kalabića podnela je njegova unuka Vesna Kalabić, tvrdeći da nije bio ratni zločinac, da nije izdao Dražu Mihailovića jer je streljan prije njega, kao i da je stradao iz političkih, nacionalnih, a prije svega ideoloških razloga.

Nakon presude Sreskog suda u Mionici iz septembra 1946. Kalabić je proglašen za narodnog neprijatelja i konfiskovana mu je imovina.

Tokom četvorogodišnjeg postupka po zahtjevu za rehabilitaciju, Više javno tužilaštvo u Valjevu protivilo se rehabilitaciji, pozivajući se na odredbe Zakona po kojima lica koja su odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata proglašena ratnim zločincima, ne mogu rehabilitovati.

Kalabić je inače 2011. proglašen umrlim odlukom Osnovnog suda u Valjevu.

Mediji su prenijeli da je Kalabićeva unuka sudu dostavila tim povodom svjedočenje penzionisanog sveštenika Mijaila Danilovića iz Gornjeg Milanovca, koji je tvrdio da su Kalabića ubili pripadnici OZNE 19. januara na Bogojavljenje 1946. u pećini, u kanjonu reke Gradac, nedaleko od Valjeva.

(Tanjug)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Karadoz

18.05.2018 14:40

Pa sad aka bi Hrvati rehabilitirali svoje zlocince nebiste imali argumenata za protivrjeciti im.

ODGOVORITE
Name

re

19.05.2018 12:03

Mislis na vas,sa njima ste uvijek bili zajedno kao i u poslednjem ratu.

Name

Izraelac

18.05.2018 14:46

Kazu da Srbi nece moci uci u EU dok ne rehabilituju sve cetnike iz drugog svijetskog rata . Treba jos da rehabilituju cijelu vladu tadasnje Srbije sa Knezom Pavlom, Ljoticem Dimitrijen , Nedicem....itd. kao to su antifasisti a bili saradnici Hitlera.. hahhahahhaha nije bolest sve sto boli

ODGOVORITE
Name

Milan

18.05.2018 16:00

Jebi se komunjaro,ili prikriveni ustašo.

Name

Aaaa

18.05.2018 16:33

Pa ko je branio otadzbinu a ko stvarao novi pokret ,jebo ti mater svoju komunisticku izdajnicku.

Name

@ Izraelca

18.05.2018 22:29

Ti si Izraelac koliko je Kalabic Libanac. A po mijesanju pojmova i licnosti iz novije istorije mora bit da si marsovac.

Name

Zoki

18.05.2018 15:37

Ja mislim da Tita,Savu Kovacevuica kao i Mladena Stojanovica treba proglasiti ratnim zlocincima i izdajnicima;a sve ove cetnicke vojvode narodnim herojima,Kakvi smo mi Narod sramota,svi su losi,a mi smo bezgresni.

ODGOVORITE
Name

Dimnjačar

18.05.2018 15:49

Zar nije Tito do '46 pobio sve četnike i ustaše, skupa sa porodicama??? Da je pobio 5% koliko spominju, danas ne bi bilo ni jednoga, a evo ih iskaču k'o kinezi.

ODGOVORITE
Name

sramota

18.05.2018 16:06

To isto kad bi Adolfa ponovo vratili u zivot, digli mu spomenik u sred Berlina... ali nije se od vas nicemu bolje nadati!

ODGOVORITE
Name

re

19.05.2018 12:12

Posto si neobrazovan i ne citas,tesko je tebi objasniti. Ostavijo je on svog naslednika da vlada...??

Name

Milo

18.05.2018 16:26

Gospodo nemojte porediti cetnike sa ustasama cetnici su regularna srbska vojska zalosno je sto je beograd pun komunjara.

ODGOVORITE
Name

re

19.05.2018 12:38

Zanimljivo,Podnovlje niko i ne spominje........?

Name

UZAS

18.05.2018 16:36

Nisam mogao ni zamisliti koliko ima ovih komunjara, srbomrzaca. Zato ti je i dosao kraj Srbijo, zato Bog vise ne gleda na tebe.

ODGOVORITE
Name

Milo

18.05.2018 17:46

Dokle god smrdljivi tito bude u beogradu dotle beograd nije srbski nego komunjarski.

ODGOVORITE
Name

Re

18.05.2018 19:51

Smrdljiv si ti...ljigavac.

Name

Mladenko Šepur

18.05.2018 20:59

Razlika između ustaša i Jugoslovenske Vojske u Otadžbini je ogromna,to dvoje porediti je krajnje neozbiljno,i zlonamjerno.Često se koristi naziv Četnici, što nije ispravno.Većina oficira i podoficira su prijeratni,školovani kadar.Koristili su gerilski način ratovanja zbog toga što je neprijatelj bio brojčano i tehnički nadmoćniji. Zločina je bilo,ali nisu bili dio nekog plana,kao u NDH..

ODGOVORITE
Name

re_Mladenko Šepur

18.05.2018 22:05

i Njemcka vojska je bila regularna medo medasti

Name

Mladenko Šepur za re

19.05.2018 06:47

Tebi ako se ne svida ovo,ti lijepo ne čitaj i nemoj da vrijedas,nauči se kulturnom ponašanju. Imaš pravo na svoje mišljenje kao i ja,ali nemaš pravo da vrijedas druge.Nisi ti za neke ozbiljne rasprave,daleko si ti od toga,tako da neću više obraćati pažnju na takve kao što si ti.Nisi vrijedan toga.

Name

re

19.05.2018 12:08

Zemljace i Rusi su sve oslobodili,da bi vasi uzivali u penzijama.

Name

Mladenko Šepur

19.05.2018 15:18

U JVuO pored Srba,najbrojniji su bili Slovenci,a njihov najistaknutiji član je bio Major Karl Novak,potom to su bili Muslimani,a njihov najistaknutiji član je bio Mustafa Mulalić,i na kraju brojčano najmanje zastupljeni Hrvati,sa Vladimirom Predavecem.Sve ovo je važno istaći da se spriječi izjednačavanje JVuO sa ustaškim pokretom.Na kraju će ispasti da su žrtve Jasenovca,i drugih logora smrti,dolazili tamo dobrovoljno,radi odmora,sporta i razonode.Pokušava se zločin umanjiti,a ako se steknu uslovi i potpuno negirati.

Name

Jasnovac

31.05.2018 15:41

Ovo je cista istorijska istina da su decu i deo punoletnih Srba, Ustase obrazovali i skolovali koji su kadnije postali doktori i akademici. Drugi deo Srba su izucili razne zanate i usavrsili se u Jasenovcu. Ljudi bre prihvatite vec jednom istinu da logor Jasenovac je bio odgojno poravnog karaktera koji pozitivno utecao na licnost Srba a ne kao Srpski fasisticki logori smrti u Srebrenici, Manjaci, Bratuncu, Prijedoru, Srbiji gde su srbi krvnicki ubijali decu muslimansku gdje je to sudom istine i dokazano. Prihvatite vec jednom istinu i ona ce vas osloboditi.