Нисам оптимиста по питању Косова

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да није оптимиста када је ријеч о рјешавању питања Косова, да то није лако, јер још увијек постоји пуно мржње, али да се мора прећи преко тога и да ће Србија и даље улагати напоре за изналажење компромиса.

Србија 18.05.2018 | 12:09
Нисам оптимиста по питању Косова
"Ако ме питате да ли сам оптимиста, нисам. Али, у сваком случају ми ћемо уложити велике напоре да се постигне компромис. Не могу гарантовати да ће и друга страна уцинити исто", рекао је Вучић у интервјуу за мадридски дневник "Ел Паис", који констатује да је Косово, иначе, велика препрека коју ће српски предсједник, како кажу, морати да превазиђе.

То, међутим, каже Вучић, није лако.

"Постоји пуно мржње и даље ( између Срба и Албанаца), али морамо прећи преко тога и покушати да нађемо компромис", истакао је српски предсједник, за шпански дневник.

Он објашњава да је Косово прије 10 година једнострано прогласило независност, а да европски партнери сматрају да је споразум између Београда и Приштине кључан за приступање Европској унији.

"Ел Паис" указује да се Вучић суочава и са снажним незадовољством унутар Србије, гдје Православна црква сматра да је Косово срце Србије и колијевка српског народа, те да ако је напуштање Косова превисока цијена коју Србија треба да плати за улазак у ЕУ и није, кажу, вриједна тога.

Вучић на то каже да је повријеђен због таквих размишљања.

А на питање шта очекује од будућности, Вучић каже:

"Мислим да када погледате у будућност, оно што желите је довољно послова за младе људе, иначе за нас неће бити будућности. Наше трауме и битке морамо оставити у прошлости.

Јер, истиче предсједник Вучић, било какав оружани сукоб због Косова или неки други етнички сукоб или тензије којих још има у региону "угрозили би Србију".

"Имали смо многе ратове које нисмо желели у 20. веку, морамо их оставити у прошлости и радити на успостављању мира и стабилности у читавом региону и у Србији", рекао је Вучић.

Мадридски дневник подсјећа да је Вучић на предсједничким изборима побиједио са великом већином, за шефа српске државе каже да је "добар жонглер", да има велику захвалност према њемачкој канцеларки Ангели Меркел, те да истовремено одржава блиске односе са руским предсједником Владимиром Путином.

На питање да ли му је Путин понудио другачији пут од Европске уније, српски предсједник је одговорио:

"Да будем искрен, не. Он (Путин) је пријатељ Србије и увек је поштовао наш избор".

На опаску да скептични европски лидери не гледају благонаклоно на то пријатељство Србије и Русије, Вучић каже да "нема ничег погрешног у том пријатељству".

"Руси, као и Шпанци, подржавају наше територијално јединство, ако дођете у Србију и питате људе кога више волите: Шпанце или Данце, 90 одсто ће рећи да су то Шпанци, јер и они имају 'своје Косово', рекао је Вучић.

Додао је да шпански премијер Маријано Рахој није присуствовао самиту ЕУ - Западни Балкан у Софији због присуства косовских лидера.

То у Србји поздрављају, казао је Вучић и додао да је зато у нашој земљи "Рахој врло популаран".

"Ел Паис" за Вучића каже да његова политичка моћ премашује институционалну, те подсјећа да је прошле године, након побједе на предсједничким изборима на премијерску функцију поставио Ану Брнабић, младу особу која се отворено изјаснила као припадница геј популације.

Критикован је због, наводи лист, потребе да контролише слободу говора у медијима, што Вучић негира и као примјер наводи да управо њега у јавности називају погрдним именима.

"Али, наравно, морамо да створимо демократски простор у којем можемо да радимо", казао је српски предсједник.

Лист констатује и да је крајњи циљ предсједника Вучића да Србију уведе у Европску уније, а шеф српске државе објашњава да је српско друштво исцрпљено, те да је Србија у том процесу већ 18 година.

"Надамо се да смо спремни да то завршимо 2025. године (датум који је ЕК предвидјела), што није сигурно, јер то зависи од земаља ЕУ, а истовремено имамо и препреку Косова ", рекао је Вучић у интервјуу "Ел Паису", на јуче завршеном самиту лидера ЕУ и држава чланица са лидерима Западног Балкана, објављеном на сајту мадридског дневника.

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Мууу

18.05.2018 10:47

Па неце европљани никог молити на балкану да удју у ЕУ па ни Србију.Сиромасан цовјек мора питати газду имали ту несто зањега а не газда сиромаха.Ти религиозни људи не нуде никакво ресење Осим производње проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛД

18.05.2018 11:24

Па разуми једном та прица о Косову је заврсена само губис врèме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

18.05.2018 11:32

"Човјек не може бити искренији осим када призна за себе да је лажов". Марк Тwаин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

18.05.2018 11:40

Штаће ти европска унија недај Косово народ који хоће у европску унију нека иде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретно

18.05.2018 13:33

у ЕУ, ко воли нека иде !

Name

99%

18.05.2018 14:52

Деонке Срба зиви у ЕУ а 99% их зели у ту исту да емигрира.

Name

Сињ

18.05.2018 22:50

Оставку дај ти си неспособан

Name

Дзон вејн

19.05.2018 12:44

У еу никада нецемо уци. Зато треба да престанемо о томе размисљати. А Косово це једног дана опет бити српско. Милом или силом то це се сигурно догодити. Србија треба да се добро наоруза јер прихе или касније неком це сигурно пасти напамет да нас опет покуса напасру. То је сигурно.

ОДГОВОРИТЕ