Nisam optimista po pitanju Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije optimista kada je riječ o rješavanju pitanja Kosova, da to nije lako, jer još uvijek postoji puno mržnje, ali da se mora preći preko toga i da će Srbija i dalje ulagati napore za iznalaženje kompromisa.

Srbija 18.05.2018 | 12:09
Nisam optimista po pitanju Kosova
"Ako me pitate da li sam optimista, nisam. Ali, u svakom slučaju mi ćemo uložiti velike napore da se postigne kompromis. Ne mogu garantovati da će i druga strana uciniti isto", rekao je Vučić u intervjuu za madridski dnevnik "El Pais", koji konstatuje da je Kosovo, inače, velika prepreka koju će srpski predsjednik, kako kažu, morati da prevaziđe.

To, međutim, kaže Vučić, nije lako.

"Postoji puno mržnje i dalje ( između Srba i Albanaca), ali moramo preći preko toga i pokušati da nađemo kompromis", istakao je srpski predsjednik, za španski dnevnik.

On objašnjava da je Kosovo prije 10 godina jednostrano proglasilo nezavisnost, a da evropski partneri smatraju da je sporazum između Beograda i Prištine ključan za pristupanje Evropskoj uniji.

"El Pais" ukazuje da se Vučić suočava i sa snažnim nezadovoljstvom unutar Srbije, gdje Pravoslavna crkva smatra da je Kosovo srce Srbije i kolijevka srpskog naroda, te da ako je napuštanje Kosova previsoka cijena koju Srbija treba da plati za ulazak u EU i nije, kažu, vrijedna toga.

Vučić na to kaže da je povrijeđen zbog takvih razmišljanja.

A na pitanje šta očekuje od budućnosti, Vučić kaže:

"Mislim da kada pogledate u budućnost, ono što želite je dovoljno poslova za mlade ljude, inače za nas neće biti budućnosti. Naše traume i bitke moramo ostaviti u prošlosti.

Jer, ističe predsjednik Vučić, bilo kakav oružani sukob zbog Kosova ili neki drugi etnički sukob ili tenzije kojih još ima u regionu "ugrozili bi Srbiju".

"Imali smo mnoge ratove koje nismo želeli u 20. veku, moramo ih ostaviti u prošlosti i raditi na uspostavljanju mira i stabilnosti u čitavom regionu i u Srbiji", rekao je Vučić.

Madridski dnevnik podsjeća da je Vučić na predsjedničkim izborima pobijedio sa velikom većinom, za šefa srpske države kaže da je "dobar žongler", da ima veliku zahvalnost prema njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, te da istovremeno održava bliske odnose sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Na pitanje da li mu je Putin ponudio drugačiji put od Evropske unije, srpski predsjednik je odgovorio:

"Da budem iskren, ne. On (Putin) je prijatelj Srbije i uvek je poštovao naš izbor".

Na opasku da skeptični evropski lideri ne gledaju blagonaklono na to prijateljstvo Srbije i Rusije, Vučić kaže da "nema ničeg pogrešnog u tom prijateljstvu".

"Rusi, kao i Španci, podržavaju naše teritorijalno jedinstvo, ako dođete u Srbiju i pitate ljude koga više volite: Špance ili Dance, 90 odsto će reći da su to Španci, jer i oni imaju 'svoje Kosovo', rekao je Vučić.

Dodao je da španski premijer Marijano Rahoj nije prisustvovao samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji zbog prisustva kosovskih lidera.

To u Srbji pozdravljaju, kazao je Vučić i dodao da je zato u našoj zemlji "Rahoj vrlo popularan".

"El Pais" za Vučića kaže da njegova politička moć premašuje institucionalnu, te podsjeća da je prošle godine, nakon pobjede na predsjedničkim izborima na premijersku funkciju postavio Anu Brnabić, mladu osobu koja se otvoreno izjasnila kao pripadnica gej populacije.

Kritikovan je zbog, navodi list, potrebe da kontroliše slobodu govora u medijima, što Vučić negira i kao primjer navodi da upravo njega u javnosti nazivaju pogrdnim imenima.

"Ali, naravno, moramo da stvorimo demokratski prostor u kojem možemo da radimo", kazao je srpski predsjednik.

List konstatuje i da je krajnji cilj predsjednika Vučića da Srbiju uvede u Evropsku unije, a šef srpske države objašnjava da je srpsko društvo iscrpljeno, te da je Srbija u tom procesu već 18 godina.

"Nadamo se da smo spremni da to završimo 2025. godine (datum koji je EK predvidjela), što nije sigurno, jer to zavisi od zemalja EU, a istovremeno imamo i prepreku Kosova ", rekao je Vučić u intervjuu "El Paisu", na juče završenom samitu lidera EU i država članica sa liderima Zapadnog Balkana, objavljenom na sajtu madridskog dnevnika.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Muuu

18.05.2018 10:47

Pa nece evropljani nikog moliti na balkanu da udju u EU pa ni Srbiju.Siromasan covjek mora pitati gazdu imali tu nesto zanjega a ne gazda siromaha.Ti religiozni ljudi ne nude nikakvo resenje Osim proizvodnje problema.

ODGOVORITE
Name

LD

18.05.2018 11:24

Pa razumi jednom ta prica o Kosovu je zavrsena samo gubis vrème.

ODGOVORITE
Name

Ja

18.05.2018 11:32

"Čovjek ne može biti iskreniji osim kada prizna za sebe da je lažov". Mark Twain

ODGOVORITE
Name

Д

18.05.2018 11:40

Штаће ти европска унија недај Косово народ који хоће у европску унију нека иде

ODGOVORITE
Name

Sretno

18.05.2018 13:33

u EU, ko voli neka ide !

Name

99%

18.05.2018 14:52

Deonke Srba zivi u EU a 99% ih zeli u tu istu da emigrira.

Name

Sinj

18.05.2018 22:50

Ostavku daj ti si nesposoban

Name

Dzon vejn

19.05.2018 12:44

U eu nikada necemo uci. Zato treba da prestanemo o tome razmisljati. A Kosovo ce jednog dana opet biti srpsko. Milom ili silom to ce se sigurno dogoditi. Srbija treba da se dobro naoruza jer prihe ili kasnije nekom ce sigurno pasti napamet da nas opet pokusa napasru. To je sigurno.

ODGOVORITE