Потврдио - Буфон напушта Јувентус послије 17 година!

Легендарни голман Јувентуса Ђанлуиђи Буфон изјавио је да му је ово последња сезона у италијанском клубу.  Ђиђи се опростио од Јувентуса: Још није крај, ја сам животиња! Хвала онима што су причали 2010. да не могу више! О понудама, о томе како му је Стара дама помогла да буде шампион, о комотној зони и изазовима, судији Оливеру. . .

Фудбал 17.05.2018 | 17:45
Потврдио - Буфон напушта Јувентус послије 17 година!
Буфон каже да ће му последња утакмица сезоне против Вероне бити и последња у дресу Јувентуса, али не и да ли ће бити и у каријери.

"Моја последња утакмица за Јувентус ће бити у суботу, и тако ћу завршити ову сјајну авантуру, са две титуле и подршком управе", рекао је Буфон на конференцији за штампу. 

Буфон је у Јувентусу провео 17 година, освојио је девет титула Серије А, као и четири узастопна Купа и пет Суперкупова. У међувремену је са репрезентациом Италије освојио Светско првенство 2006. 

"Веома ми је драго што оволико људи дошло да ме види. Ја сам се увек држао поштења и искрености, као и борбе против лицемерја. Веома сам емотиван, али данас сам овде дошао срећан и испуњен. Увек сам се трудио да будем најбољи што могу", рекао је легендарни голман. 

Четрдесетогодишњак је изјавио да напушта Јувентус, али није рекао да завршава каријеру, тако да је Јавност одмах кренула да полемише о томе шта ће бити са Ђиђијем. 

"До пре 15 дана моје пензионисање је било очигледно, али пре неки дам са примио неке занимљиве понуде ван терена, као и на њему, и најбитније је да су ове ван терена биле од стране Председника Ањелија. После последње утакмице у суботу требаће ми два, три дана да на миру размислим о свему, али сигуран сам да ће моје срце донети коначну одлуку", изјавио је Буфон.

Довољно је написати - Ђиђи. Остало се пише само. Још само једном на семафору Алијанц стадиона засветлеће име Ђанлуиђија Буфона, али ће бљештавило једне каријере засенити све у Торину. И шире. Јер, у суботу од 15 часова против Вероне завршиће се етапа ненадмашног голмана у дресу Јувентуса.

Вероватно најбољег ког је Италија икад имала.

„У суботу ћу се опростити од Јувентуса“, појаснио је на конференцији за медије уприличеној њему у част.

Одмах љубитеље фудбала бацио у дилему да ли је то и дефинитивни крај каријере. Дуго се сматрало да јесте, међутим.

„Наредна три дана биће проткана емоцијама. Зато чу коначну одлуку да ли настављам да браним, одложити за почетак наредне седмице. Пратићу шта ми говори душа и шта сугерише моја природа. До пре 15 дана сам био сигуран да одлазим у пензију. У међувремену сам добио неколико примамљивих понуда. Не само да останем на терену, него и да радим поред њега. Најзначанија понуда која се тиче рада ван терена стигла је из Јувентуса. Ниједна друга није из Италије. Повратак у Парму јесте романтична прича, можда би представљало и остварење сна из детињства, али ништа више од тога“.

Имајући у види наредне речи, тешко ће се „спустити“ коју степеницу ниже.

„Нисам човек који сматра исправим да заврши каријеру у некој трећој или четвртој лиги. Не, ја сам животиња научена да се такмичи. Не бих могао ни да браним, ни да живим, без тог такмичарског набоја, какав не постоји у нижим ранговима“.

Разумемо га. У Јувентусу је научио да се бори за трофеје.

„Меч са Вероном биће мој последњи за Јуве. То је уједно и најбољи начин да ставим тачку на прелепу авантуру. Одлазим са два важна трофеја. Срећан сам што сам прелепе тренутке делио са људима који су истински бринули о мени. До којих ми је стало. И који су волели мене. Осетио сам то, из дана у дан. Због те љубави сам се борио и трудио да увек пружим све од себе“.

У оваквим околноситма емоције навиру као бујица. Тешко их је контролисати. Буфон је и сузу пустио.

„Мој највећи страх је био да ћу крај у Јувентусу дочекати као човек кога људи морају да трпе. Још горе, да ће крај бити проткан поразима. Зато сам поносан што у 40. години браним онако како то захтевају моје презиме и грб Јувентуса“.

Флешбек...

„Осећам потребу да захвалим Јувентусовој фамилији. Овај клуб ме је 2001. довео као врхунског талента. Тад сам био само таленат, а у међувремену сам постао шампион. Јуве ми је омогућио услове да то постанем. Да направим искорак у каријери“.

Мада, има и до самом Ђиђија. Његовог карактера.

„Изазова се никад нисам плашио. Напротив, стимулисали су ме да браним боље. Лако је бити у комотној зони. Изазов је наћи се и реаговати присебно у компликованој. Поента живота је пронаћи изазов и борити се.  Тако сам сазрео као особа. Кључни тренутак се збио 2010. Да будемо поштени до краја, тад су сви говорили  да сам на крају пута. Хвала им што су ми дали снагу. Нашао сам нову стазу. И израдио каријеру за коју желим да буде јединствена“, додао је Ђанлуиђи Буфон.

Јединствен, као и његова каријера.

Аплауз новинара који су, сви до једног, устали са својих столица у конференцијској сали само је један доказ каква величина одлази из Јувентуса.

КЈЕЛИНИ НОВИ КАПИТЕН, ЗАВРШИО САМ СА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈОМ

Говорио је Буфон и о Јувентусу будућности.

„Неки кажу да је ово крај једне Јувентусове ере. Било би ужасно кад бих и ја тако говорио. Онда би овх 17 година у Јувеу деловало протраћено. Бачено. Клуб ће и без мене наставити да живи и расте. Вероватно још више него што је са мном. Сигуран сам. Ђорђо Кјелини ће бити нови капитен, јер савршено разуме ту улогу. И постараће се да не недостајем тиму“.

И о репрезентацији, пошто је за почетак јуна планирана утакмица Италија - Холандија, баш на Алијанц стадиону, како б и се Ђиђи опростио од Азура.

„Нећу бити на тој утакмици. Доста симпатија сам добио док сам бранио за државни тим. Не морам више.“

ДА САМ СРЕО МАЈКЛА ОЛИВЕРА...

Буфон напушта Јувентус са 11 титула првака Италије, али и три пораза у финалима Лиге шампиона. Прилику да се бори за нови пехар одузео му је, између осталог, енглески судија Мајкл Оливер, искључивши за због протеста у надокнади реванша четвртфинала против Реала. Није штедео Оливера пре месец дана,рекавши да на месту где би требало да му је срце стоји канта за ђубре.

Но, време лечи све.

„Жао ми је што сам га „увредио“, јер на крају крајева и он је само љуско биће. А бави се тежим послом. Да сам га срео два дана касније, загрлио бих га и извинио бих му се. Мада, могао је и он да буде мало смиренији у тако важној утакмици“.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар