Аларм: Све мање студената у БиХ

Нерад и немар дошли на наплату.

Босна и Херцеговина 17.05.2018 | 10:50
Аларм: Све мање студената у БиХ
Годинама слушамо о масовним одласцима и бијелој куги која влада у нашој земљи, али подаци до којих смо дошли тек откривају праве размјере ове приче. Наиме за само пет година Федерација БиХ је остала без 10.000, а Република Српска  без  12.000 студената.  

Посљедица је ово свега онога на чему се није радило задњих 20 година- економска ситуација у држави, демографска и образовна политика, одлазак становништва због незапосленост, а све чешће и политичке нестабилности. И сада су тај нерад и немар дошли на наплату у виду полупразних амфитеатара и школских клупа.

Према подацима из извјештаја Министарства образовања и знаности Федерације БиХ, прије пет година, број студената у овом ентитету био је нешто већи од 67. 000, а данас је тек нешто већи од 57.000. Из извјештаја је видљиво да је највише студената изгубио Универзитет у Тузли - прије пет година овдје је студирало  њих 13.245, а данас само 9.994.

У Републици Српској је ситуација још драматичнија. Како нам је речено у Заводу за статистику овог ентитета, из године у годину  се наставља тренд опадања броја уписаних студената. Тако је у зимском семестру  2017/2018. уписано укупно 32 585 студената, што је 2 207 студента, односно 6,3 посто мање него годину дана раније. Од укупног броја уписаних студената, на јавне високошколске установе уписано је 70,3 одсто, а на приватне високошколске установе 29,7 одсто. 

Поређења ради, прије пет година, у школској  2012/2013. години,  у РС је било 44.720 студената. 



Према оцјенама наших саговорника, неоспорно је да је у периоду од  1992. године до 2000. године много људи напустило ове просторе, да су млади тамо створили породице које се овамо никада нису вратиле. Неоспорно је, кажу, да људи и даље масовно одлазе, поготово млади, да држава нема адекватан одговор ни на једно од горућих питања, те да се поврх свега и образовни систем уништава од завршетка рата и тјера младе на приватне факултете, студирање вани или на одустајање од наставка школовања. 

Демограф Стево Пашалић каже да овакво стање не може зауставити никакав револуционарни скок наталитета. Рјешење је у промијени свијести, активном раду на поправљању социјалног статуса грађана, и спровођењу ваљаних реформи, а за то су потребне године.

 “Нама тренутно недостаје 50 посто прворођене дјеце. То што политичари причају да нам треба треће или четврто, је нешто што нема пуно везе са реалношћу, јер нама прије свега требају прворођена дјеца, а тек онда долази, друго, треће , четврто дјете. Једино рјешење нам је да се сви укључимо у рјешавање популационе политике, од политике, струке, привреде, образовања, и ако то сада добро урадимо, резултате ћемо видјети тек за деценију, двије или три. Додајмо и то  да су данашњи демографски проблеми у великој мјери узроковани и одласком становништва, који је присутан не само у БиХ, већ и у цијелој регији ”, истакао је Пашалић. 

Поред смањеног наталитета и одласка становништва, професор Универзитета у Тузли Сабид Зекан истиче још један проблем, а то је образовање.  Каже да је, уопштено говорећи, високо образовање у БиХ изгубило кредибилитет у јавности и код младих људи.  Босански универзитети, углавном нису организовани да се носе са свјетским трендовима, а још увијек  се многе ствари стављају под тепих и популистички приказују успјехе, али они су далеко иза свијета.  И  у тако  конфузној ситуцији, из године у годину расте број универзитета и високошколских установа са једне стране, док са друге стране опаде број потенцијалних бруцоша. 

Свугдје у свијету, универзитети су повезани са друштвом и привредом. Код нас су повезани само онда када политичка власт треба поставити управни одбор, ректора и слично. Не постоји стратегија високог образовања на нивоу државе, чак ни на нижим нивоима власти. Стихијско образовање нас је довело до парадокса да велики број свршених студената не раде онај посао за који су завршили факултет. Са друге стране, послодавци се жале да не могу добити квалитетан кадар који траже на бироима, овдје не рачунам на јавни сектор који запошљава подобне тј. оне што су преко ноћи завршили факултете. Сви ови фактори утицали су да млади људи размисле о својој будућности и да схвате да им је будућност негдје вани, а не у својој домовини“, закључује професор Сабид Зекан.

Све ово што се дешава, не само код нас, већ и у цијелом региону,  су јако озбиљни процеси на које, нажалост, нема никакве озбиљније реакције, а самим тим ни изласка из овог ћорсокака. И тако већ 20-ак година.

Извор: Бука

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Ин

17.05.2018 09:19

Отјерасе криминалци дјецу у иностранство нека факултете затворе и у тим зградама отворе домове стараца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

17.05.2018 09:40

Можда је то и политика или боље рећи замисао ових на власти, јер ко ће им бити јефтина радна снага ако буду сви студирали . Е ту настаје проблем, наша дјеца су одлучила да у западним земљама буду јефтина радна снага а не овим овдје тајкунима и тако мало по мало док и средња генерација не буде одлучила да напусти ове просторе....

Name

Решење

17.05.2018 15:25

Мегатренд, Сингидунум и Унион ће очас посла да поделе дипломе у Београду, шта се бринете.

Name

Ре

17.05.2018 17:53

Ствар је у томе сто приватни факултети лобирају редовне факултете преко проф. Тамо су битне паре а на редовним студентима тразе длаку у јајету. Е сада зна се ција деца имају паре и скоро да ниједно није мр и др. А ја знам појединце кои нису успели редовно ни средњу сколу заврсити а сада су високо позиционирани са етикетом мр и др. Зато хитно увести верицикације диплома уз струцне тестове. Верујем да бих 99% приватних диплома пало.

Name

цркните

17.05.2018 09:39

То пензионери намјерно гласају за лопове, да би отјерали сву дјецу одавде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

17.05.2018 09:56

На све стране евидентни докази колико је власт глупа, неспособне и криминална!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

17.05.2018 10:11

Па који це нам клинац студенти и образовани људи, кад се за сваки посао ионако трази прво национална, па странацка подобност? Дзаба струка, дзаба све...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадан

17.05.2018 11:01

Тако је Анте. У Бањалучком основном суду запослене све љепотице са стасом и гласом и просјеком 10+

Name

Модрица

17.05.2018 10:37

Прицају нам како се требамо борит против бијеле куге ја мислим да нема веце куге од ових властодрзаца у Босни и Херцеговини и сад требамо ми опет изац на изборе и гласат никад висе нецу изац на изборе и нетреба нико да гласа за кога да гласамо да они имају плате по неколико хиљада марака а дјеца нам добијају по 20 марака дјецијег доплатка срамота а сви су ови политицари исти и ови на власти и опозиција није их срамота да казу ста све имају ста су све стекли за пар година док су на власти. Народе само бјезите од њих сто даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

17.05.2018 10:57

Покупили су све што је вриједило и сад лагано се зезају .. али за кило крметине и дволитру нектара ће многи да дају глас овој бахатој господи. Поново ...фуј фуј фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХОС

17.05.2018 10:59

Није то страсно и превисе имамо факултетски образованих људи од којих најмање половина није регуларно заврсила,даје среце да мало висе занатлија имамо,не могу сви на будзет о од кредита добијати плату.Као друство смо наопаки у сваком смислу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.05.2018 16:11

Најбољи коментар до сад. Цовјеце сви масу неким дипломама и глуме сминкере, ало бре, увесце јос мало да је и Бог рекао да је гријех радити.

Name

Софер

17.05.2018 11:00

Зашто би неко и студирао? У овој канализацији од државе може се од курса за конобара са непотпуном основном школом, прескочити средња и факултет и постати магистар пословне економије. Куповином гласова и начелник општине. Примјер пресуђени криминалац -киднапер Мирослав Краљевић из Кладња, Младеновца, Бања Луке, Милана ... а сада се натоварио Власеници на грбачу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аан Форд

17.05.2018 11:02

Шта ће нам студенти. Ни ови што су завршили факултете појма немају ни о чему. Занатлија и мајстора нама треба а не ових што судирају по тзв факултетима по Палама, Фочи и осталим вукоје*инама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заосталост

17.05.2018 11:02

Срби су заостали и економски неразвијени зато што су православци, тврди се у најновијој скандалозној анализи "експерата" Светске банке. Како стоји у овом срамотном истраживању, православни народи су осуђени на сиромаштво јер је њихова религија "старомодна, не прихвата нове идеје и ослања се на мистику уместо на разум", за разлику од католика и протестаната, који су напредни и рационални. Аутори истраживања, бугарски економисти Симеон Ђанков и Елена Николова, тврде чак да је православље, у економском смислу, погубније и од комунизма, јер подразумева понизност и послушност. Наши стручњаци, са друге стране, сматрају да је ово истраживање, поред тога што је неистинито и пристрасно, најобичнија јефтина западњачка пропаганда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

17.05.2018 11:49

Имаш ли неки званични линк гдје то пише? Ако је то баш тако саопштено, онда је то страшно. Те ријечи су римљани изговарали у првим вијековима хришћанства и након њих прогонили све што је хришћанско.

Name

Кеине Луxус,битте!

17.05.2018 11:52

Имам диплому дрзавног факултета,радим у струци,теско крај са крајем у малом граду,плата касни,превоз касни,не иде овако даље..пријавих се за визу у Конзулат СР Њемацке. Радицу било ста,само да ми зивот буде нормалнији.А диплома це у фасциклу за успомену...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопаре

17.05.2018 11:54

Ристо Радић ,17 година му повјерено да води полицију, а обрзовање.Користио полицију за личну промоцију и обрачун.У раданичку књизицу није уписао ратни стаж,лола се мислио вратити после смјене .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретно!

18.05.2018 06:14

Ово је задовољство цути. Сретан пут свим младима у зивот какав заслузују! И дрзаву која их заслузује!

ОДГОВОРИТЕ