Хаваји: Почео је најгори сценарио

Почело да се остварује оно на шта су геолози упозоравали - вулкан на Хавајима испалио "пројектиле" величине микроталасне рерне. Све извесније експлозије.

Свијет 17.05.2018 | 07:56
Хаваји: Почео је најгори сценарио
Уколико се предвиђања стручњака обистине, вулкан Килауеа, који избацује лаву већ више од 10 дана, ући ће у фазу експлозивних ерупција којима ће избацити и огромну количину пепела и камења у ваздух.

Како наводи Ројтерс, размере такве ерупције не памте се још од прошлог века.

Због скоро двонедељне активности хавајског вулкана, бројним летовима је забрањено да се приближавају опасној зони око вулкана јер постоји велика опасност да пепео уђе у летелице и оштети их.

"Очекује се још експлозија и оне ће бити све снажније", кажу из Америчког геолошког института и објашњавају да би такве ватрене лопте, тешке и по неколико тона, у ваздух послале и огромну количину пепела и то до 6 км.

Уколико асе такав сценарио обистини, део око вулкана који је већ прекривен ситним честицама вулканског песка, биће буквално прекривен пепелом, а ваздух од количине вулканскогх смога, дима и пепела неће моћи ни да се дише

Уз то, због активности вулкана, Хаваје константно тресу јаки земљотреси.



Извор: Б92

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Харе

17.05.2018 06:01

Опет су наши политичари гори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

17.05.2018 06:03

Чуј, овакве ерупције се не памте још од прошлог вијека. Прије 18 година!? Па то није тако давно било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.05.2018 07:01

Они тако казу,али ста се у лонцу планете Земље куха то науцници сигурно не знају мозе бити мања негота прије 18 или веца.

Name

дзоо

17.05.2018 06:06

Ста је са ракетама одбрамбени систрм.Кад драги Бог удари нема одбране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ј

17.05.2018 06:27

Проблем је ,како це ови наси паценици отици тамо на одмор..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда Мраз

17.05.2018 06:30

Не треба њима Ким

ОДГОВОРИТЕ
Name

раб Бозји

17.05.2018 10:08

О да би раздро небеса и сишао, да се растопе горе од тебе, Као што се на огњу разгори грање и вода узаври од огња, да име твоје познаду непријатељи твоји и да народи дркћу од тебе. Кад си чинио страхоте којима се не надасмо, ти си слазио, и горе се растапаху од тебе. Откако је вијека не чу се, нити се ушима дозна, нити око видје Бога осим тебе да би тако учинио онима који га чекају. Сретао си онога који се радује творећи правду; помињу те на путовима твојим; гле, ти си се разгњевио што гријешисмо; да на њима једнако остасмо, бисмо се спасли. Али сви бијасмо као нечисто што, и сва наша правда као нечиста хаљина; зато опадосмо сви као лист, и безакоња наша као вјетар однесоше нас. Никога не би да призива име твоје, да устане да се тебе држи, јер си сакрио лице своје од нас и растопио си нас безакоњем нашим. Али сада, Господе, ти си наш отац; ми смо као, а ти си наш лончар, и сви смо дјело руку твојих. Господе, не гњеви се веома, и не помињи довијека безакоња; ево, погледај; ми смо сви твој народ. Исаија 64, 1-9.

ОДГОВОРИТЕ
Name

раб Бозји

17.05.2018 10:40

Господе! савиј небеса своја, и сиђи; дотакни се гора, и задимиће се. Сијевни муњом, и разагнај их; пусти стријеле своје, и распи их. Пружи руку своју с висине, избави ме и извади ме из воде велике, из руку туђинаца, Којих уста говоре ништаве ствари, и којих је десница десница лажна. Боже! пјесму нову пјеваћу ти, у псалтир од десет жица удараћу теби, Псалам 144,5-9.

ОДГОВОРИТЕ