Havaji: Počeo je najgori scenario

Počelo da se ostvaruje ono na šta su geolozi upozoravali - vulkan na Havajima ispalio "projektile" veličine mikrotalasne rerne. Sve izvesnije eksplozije.

Svijet 17.05.2018 | 07:56
Havaji: Počeo je najgori scenario
Ukoliko se predviđanja stručnjaka obistine, vulkan Kilauea, koji izbacuje lavu već više od 10 dana, ući će u fazu eksplozivnih erupcija kojima će izbaciti i ogromnu količinu pepela i kamenja u vazduh.

Kako navodi Rojters, razmere takve erupcije ne pamte se još od prošlog veka.

Zbog skoro dvonedeljne aktivnosti havajskog vulkana, brojnim letovima je zabranjeno da se približavaju opasnoj zoni oko vulkana jer postoji velika opasnost da pepeo uđe u letelice i ošteti ih.

"Očekuje se još eksplozija i one će biti sve snažnije", kažu iz Američkog geološkog instituta i objašnjavaju da bi takve vatrene lopte, teške i po nekoliko tona, u vazduh poslale i ogromnu količinu pepela i to do 6 km.

Ukoliko ase takav scenario obistini, deo oko vulkana koji je već prekriven sitnim česticama vulkanskog peska, biće bukvalno prekriven pepelom, a vazduh od količine vulkanskogh smoga, dima i pepela neće moći ni da se diše

Uz to, zbog aktivnosti vulkana, Havaje konstantno tresu jaki zemljotresi.Izvor: B92

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Hare

17.05.2018 08:01

Opet su naši političari gori

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

17.05.2018 08:03

Čuj, ovakve erupcije se ne pamte još od prošlog vijeka. Prije 18 godina!? Pa to nije tako davno bilo.

ODGOVORITE
Name

Re

17.05.2018 09:01

Oni tako kazu,ali sta se u loncu planete Zemlje kuha to naucnici sigurno ne znaju moze biti manja negota prije 18 ili veca.

Name

dzoo

17.05.2018 08:06

Sta je sa raketama odbrambeni sistrm.Kad dragi Bog udari nema odbrane.

ODGOVORITE
Name

J

17.05.2018 08:27

Problem je ,kako ce ovi nasi pacenici otici tamo na odmor..

ODGOVORITE
Name

Deda Mraz

17.05.2018 08:30

Ne treba njima Kim

ODGOVORITE
Name

rab Bozji

17.05.2018 12:08

O da bi razdro nebesa i sišao, da se rastope gore od tebe, Kao što se na ognju razgori granje i voda uzavri od ognja, da ime tvoje poznadu neprijatelji tvoji i da narodi drkću od tebe. Kad si činio strahote kojima se ne nadasmo, ti si slazio, i gore se rastapahu od tebe. Otkako je vijeka ne ču se, niti se ušima dozna, niti oko vidje Boga osim tebe da bi tako učinio onima koji ga čekaju. Sretao si onoga koji se raduje tvoreći pravdu; pominju te na putovima tvojim; gle, ti si se razgnjevio što griješismo; da na njima jednako ostasmo, bismo se spasli. Ali svi bijasmo kao nečisto što, i sva naša pravda kao nečista haljina; zato opadosmo svi kao list, i bezakonja naša kao vjetar odnesoše nas. Nikoga ne bi da priziva ime tvoje, da ustane da se tebe drži, jer si sakrio lice svoje od nas i rastopio si nas bezakonjem našim. Ali sada, Gospode, ti si naš otac; mi smo kao, a ti si naš lončar, i svi smo djelo ruku tvojih. Gospode, ne gnjevi se veoma, i ne pominji dovijeka bezakonja; evo, pogledaj; mi smo svi tvoj narod. Isaija 64, 1-9.

ODGOVORITE
Name

rab Bozji

17.05.2018 12:40

Gospode! savij nebesa svoja, i siđi; dotakni se gora, i zadimiće se. Sijevni munjom, i razagnaj ih; pusti strijele svoje, i raspi ih. Pruži ruku svoju s visine, izbavi me i izvadi me iz vode velike, iz ruku tuđinaca, Kojih usta govore ništave stvari, i kojih je desnica desnica lažna. Bože! pjesmu novu pjevaću ti, u psaltir od deset žica udaraću tebi, Psalam 144,5-9.

ODGOVORITE